Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Workshop IQ Roma servis v Břeclavi učil pedagogy dialogické pedagogice: Nechceme, aby děti byly zakřiknuté, ale aby nám říkaly, co si myslí

05. října 2023
Čtení na 1 minutu
V rámci projektu RESLIPEN se konal v Břeclavi dne 21. září 2023 odborný workshop s názvem "Dialogicky ve třídě" (FOTO: se svolením IQ Roma Servis)
V rámci projektu RESLIPEN se konal v Břeclavi dne 21. září 2023 odborný workshop s názvem "Dialogicky ve třídě" (FOTO: se svolením IQ Roma Servis)
Jak změnit vztah k dětem, studentům a studentkám ve třídě? Jak se vyhnout tradičnímu disciplinárnímu modelu a místo toho vytvořit prostředí, kde děti mají prostor vyjádřit své názory a pocity? Na tyto a další otázky hledali odpovědi pedagogové, kteří se zúčastnili odborného workshopu s názvem “Dialogicky ve třídě”. Tato akce byla připravena organizací IQ Roma servis, která se specializuje kromě sociálních služeb také na vzdělávání, podporu pedagogů a rozvoj kritické pedagogiky.

Workshop se konal v Břeclavi dne 21. září 2023 v Městské knihovně Břeclav. Celkem se na workshop přihlásilo 9 zájemců. Workshop byl veden dialogicky, a učitelé navzájem sdíleli svoje zkušenosti z praxe. Díky interaktivním cvičením si učitelé mohli zkusit reagovat na různé situace, které mohou při dialogu s dětmi nebo jejich rodiči nastat. Po dokončení tohoto kurzu na účastníky čekalo osvědčení.

Lektorem workshopu byl Martin Tománek, vedoucí předškolního klubu organizace IQ Roma servis. Martin Tománek má za sebou dlouhou a bohatou pedagogickou praxi. Působil ve školce i ve škole, věnuje se lektorování pro neziskové organizace. V současnosti je vedoucím Předškolního Klubu IQ Roma servisu, kde připravuje děti na nástup do mateřských a základních škol.

Martin Tománek zdůraznil význam komunikace a otevřeného dialogu: „Nechceme, aby děti byly zakřiknuté, ale aby nám říkaly, co si myslí. Rozhodně se vyhýbáme klasickému disciplinárnímu modelu – běž do kouta, musíš to dojíst, jdi spát atd. To nikam nevede a otvírá to spoustu prostoru pro nejrůznější traumata,” uvedl Tománek v tiskové zprávě zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz.

Workshop byl součástí projektu RESLIPEN, který má za cíl podporovat pedagogy a vytvářet prostředí pro otevřenou komunikaci mezi školou, rodiči a sociálními pracovníky. Tímto způsobem se snaží zajistit, že děti žijící v sociálním vyloučení mají kolem sebe síť lidí, kteří jsou pro ně oporou.

Projekt RESLIPEN je realizován organizací IQ Roma servis, která už 26 let působí v Brně, Břeclavi a Vyškově. Poskytuje profesionální sociální služby a projekty rozdělené do čtyř programů – Pro rodiny, Pro mladé, Pro dospělé a Pro společnost. Díky tomu je organizace schopna pomoci lidem v každém věku a jakékoli životní situaci.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon