Jan Svěrák a Tomáš Klus: Branický zázrak

MUZIKÁL, Divadlo Na Fidlovačce, Praha, reprízy 19. a 20. října

Když Jan Svěrák před deseti lety točil hudební pohádku Tři bratři, Tomáš Klus se zhostil jedné z hlavních rolí. Ve filmu hodně zpíval, vždy podle not slavného dua Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.  V případě muzikálu Branický zázrak, s kterým podzimní sezonu opět zahajuje pražské Divadlo Na Fidlovačce, se spolupráce tandemu Klus–Svěrák ještě umocňuje. Tomáš Klus má zase hlavní roli, zase zpívá, ale tentokrát si už všechny písně napsal sám. A jak to bude dál?

Jazz goes to town

FESTIVAL, Hradec Králové, 10. až 14. října

Frekvence štěstí, Melodie lehkosti, Rytmus naděje, Rezonance dobra a Vlny radosti. Zní to – v tomto neklidném čase – až nepatřičně, ale skutečně jsou to motta koncertních večerů, při nichž vystoupí v Hradci Králové na šesti místech na 80 hudebníků. Na veskrze pozitivně laděném festivalu přitom nebudou chybět ani taková esa jako americký kontrabasista Luke Stewart, komorní duo klavíristy Emila Viklického a basklarinetisty Pavla Hrubého anebo Kaja Draksler, jedna z nejvýraznějších postav současné improvizované hudby.

193 vikend kutura Jazz goes to town
Luke Stewart
Foto: Mario Coppola

Designblok Cosmos/ Made by Fire

VÝSTAVY, Areál Pražského hradu od 3. do 15. října

Veletržní palác Národní galerie Praha, Uměleckoprůmyslové museum, Míčovna a Královská zahrada Pražského hradu – to jsou hlavní lokace letošního Designbloku. Přehlídka, která  čtvrtstoletí podporuje designéry a propojuje je s průmyslem, slaví výročí v úžasných kulisách a ve velkém stylu. Na programu má také výjimečné výstavní projekty: Designblok Cosmos je osobní manifest 10  špičkových autorů, Made by Fire představuje zase 100 exponátů od 40 tvůrců z oblasti výroby skla, porcelánu a keramiky. A oba projekty s Designblokem nekončí.

193 vikend kultura Designblok Cosmos Václav Mlynář foto Václav Jirásek.jpg
Designblok Cosmos – Václav Mlynář
Foto: Václav Jirásek

Baví vás číst názory chytrých lidí? Odebírejte newsletter Týden v komentářích, kde najdete výběr toho nejlepšího. Pečlivě ho pro vás každý týden sestavuje Jan Kubita a kromě jiných píší Petr Honzejk, Julie Hrstková, Martin Ehl a Luděk Vainert.