Dopravní podnik vyplatil odchodné 1,8 milionu korun manažerům obviněným v kauze Dozimetr

Pražský dopravní podnik (DPP) vyplatil třem svým bývalým manažerům, kteří čelí obvinění v kauze Dozimetr, odchodné v celkové výši téměř 1,8 milionu korun. Uvedl to v pátek server Seznam Zprávy. Dalších 1,6 milionu korun podle něj nejspíš dostane i někdejší ekonomický ředitel společnosti Matej Augustín, podle policie klíčový člen organizované zločinecké skupiny kolem podnikatele Michala Redla.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský dopravní podnik (ilustrační foto)

Dopravní podnik Praha propustil tři manažery kvůli trestnímu stíhání | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dopravní podnik se zhruba rok vyplacení odchodného bránil. Chtěl je složit do soudní úschovy, ale Městský soud v Praze tuto možnost podle serveru zamítl.

Trojici manažerů poslal v těchto dnech pražský dopravní podnik na účty dohromady 1 784 184 korun, napsaly Seznam Zprávy. Jde o odchodné, které městská firma musela vyplatit poté, co manažery propustila kvůli trestnímu stíhání a podezření, že se podíleli na ovlivňování zakázek a na úplatcích.

Odchodné dostal bývalý vedoucí jednotky informačních technologií Luděk Šteffel, někdejší šéf právního odboru Dalibor Kučera a bývalý vedoucí Odboru technické správy objektů Martin Vejsada.

Kauza Dozimetr: soud schválil dohodu o vině v případu lustrací vozidel bratry Nemrahovými

Číst článek

„Pokud by DPP odstupné nevyplatil, hrozilo by zvýšení těchto částek o náklady řízení přinejmenším ve výši několika set tisíc korun, což by bylo v příkrém rozporu s povinností jednat s péčí řádného hospodáře,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík s odvoláním na právní analýzy, které si podnik nechal vypracovat.

Pokud budou Šteffel, Kučera a Vejsada pravomocně odsouzeni, bude dopravní podnik podle Šabíka vymáhat vyplacené odchodné zpět.

V usnesení o zahájení trestního stíhání vyšetřovatelé popsali, že se trojice manažerů DPP spolupodílela na tom, aby nejméně v pěti případech získaly zakázky dopravního podniky firmy, které Redlova skupina preferovala. Za což poté podle obvinění dostala úplatky. Pokyny dostávali jmenovaní manažeři přímo od Redla, uvedla podle Seznam Zpráv policie.

Bratři Nemrahovi obžalovaní v souvislosti s kauzou Dozimetr uzavřeli dohodu se státním zástupcem

Číst článek

Dopravní podnik navíc podle zjištění serveru počítá už i s tím, že bude muset vyplatit odchodné a roční odměnu také svému bývalému ekonomickému řediteli a členovi představenstva Augustínovi. V jeho případě jde o částku 1 644 796 korun. „V případě vyplacení odměny pro bývalého ekonomického ředitele DPP soud zatím o soudní úschově nerozhodl,“ sdělil Šabík.

Policisté tvrdí, že Augustína skupina kolem Redla a tehdejšího náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka cíleně dosadila do vedení dopravního podniku, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.

V kauze Dozimetr začala policie loni v červnu nejprve stíhat 13 lidí, včetně Redla a Hlubučka. Krátce poté jeden z obviněných spáchal sebevraždu. Další osoby obvinila policie letos v dubnu, mezi nimi je podle médií bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr nebo exnáměstek ředitele VZP Tomáš Knížek.

Korupční kauza kolem pražského dopravního podniku zasáhla komunální i celostátní politiku, vedla k rezignacím na magistrátu i ve vládě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme