Revmatoidní artritida není jen nemoc kloubů

Osvětový den u příležitosti Světového dne artritidy odstartuje v pražském Karlíně 8. října v 10 hodin. 

Každý rok přibude v Česku přibližně 3 000 nových pacientů s revmatoidní artritidou. Imunitní systém napadá jejich klouby, nevratně je poškozuje a způsobuje chronické bolesti a může vést až k trvalé invaliditě. Revma ale zdaleka není jenom o kloubních problémech – pacientům s tímto zánětlivým autoimunitním onemocněním totiž hrozí vyšší riziko zlomenin kostí, infarktu myokardu, plicní embolie nebo infekcí. 

Pacientská organizace Revma Liga Česká republika na to upozorní na akci, kterou pořádá u příležitosti Světového dne artritidy. Dorazí na ni lékaři a další specialisté, a příchozí tak mohou své případné zdravotní potíže konzultovat přímo s nimi. Chybět nebude ani doplňkový program, výstava fotografií nebo zeď přání. Osvětový den odstartuje v pražském Karlíně 8. října v 10 hodin. 

„Akce tohoto typu pořádáme již řadu let. Pacienti na nich mají možnost konzultovat své problémy s odborníky, na které jinak mnohdy musí čekat i dlouhé měsíce. Letošní osvětový den s mottem Včasná péče – silnější obrana je výjimečný tím, že na něm návštěvníkům nebudou k dispozici jenom revmatologové, ale i ostatní specialisté – plicní lékař, dermatolog, osteolog, fyzioterapeut a ergoterapeut,“ říká David Kříž, koordinátor projektů pacientské organizace Revma Liga ČR.

 „Pacienty a veřejnost chceme upozornit na to, že revmatoidní artritidu často doprovází více nemocí, například osteoporóza a psoriatická artritida. Na akci jim ke všem těmto onemocněním poskytneme více informací,“ vysvětluje Kříž.

Revma, jak se nemoc nesprávně lidově označuje, je zpočátku spojeno především s otoky menších kloubů a bolestmi v ranních hodinách. 

„Začátek nemoci je většinou pozvolný – pacientům oteče pár, většinou malých, kloubů, ty jsou bolestivé, ztuhlé a postupně se přidávají další potíže. Postiženy mohou být také lokty, ramena, kyčle nebo kolena,“ popisuje prof. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D., z Revmatologického ústavu v Praze. 

Jak ale zdůrazňuje, u pacientů s tímto onemocněním je třeba pátrat i po jiných orgánových problémech. „Přibližně u 10 % nemocných může docházet k vazivovým změnám na plicích, tzv. plicní fibróze, což se může projevit kašlem nebo dušností. Oproti zdravým lidem mají pacienti i dvakrát vyšší riziko kardiovaskulárních nemocí, a ohrožuje je tak infarkt myokardu, mozková příhoda, trombóza či plicní embolie,“ dodává prof. Šenolt, který se akce pořádané ke Světovému dni artritidy také zúčastní. 

S nemocnými zkonzultuje jejich potíže a v případě potřeby je nasměruje k dalším specialistům. Některá vyšetření mohou návštěvníci podstoupit přímo na místě – například spirometrii, kdy jim plicní lékaři změří kapacitu plic.

S revmatoidní artritidou bývá často spojená i osteoporóza – řídnutí kostí. Projevuje se zlomeninami i po drobných úrazech, někdy dokonce bez úrazového děje. Tato nemoc je bezpříznaková, a tak na ni pacienty dopředu nic neupozorňuje.

 „Osteoporóza bolí až tehdy, když si člověk něco zlomí. Jedním z jejích významných rizikových faktorů je probíhající zánětlivé revmatické onemocnění – u lidí s revmatoidní artritidou je tedy potřeba zavčas vyšetřit, jestli tuto nemoc také nemají,“ upozorňuje osteolog a revmatolog MUDr. Jan Rosa z osteocentra Affidea Praha. 

Zvýšené riziko jejího vzniku navíc mají ti, kteří se dlouhodobě léčí kortikoidy, což je u pacientů s revmatoidní artritidou relativně časté. „Nemocné na to upozorníme právě na osvětovém dni v Praze. Pro návštěvníky připravujeme i speciální dotazník, pomocí kterého u nich vyčíslíme riziko zlomenin v následujících 10 letech,“ popisuje MUDr. Rosa. 

Zánětlivé onemocnění kloubů může souviset také s lupénkou neboli psoriázou. Každý čtvrtý pacient s lupénkou má postižené i klouby. 

„Psoriáza se může projevovat různě – lupy ve vlasech, začervenáním a šupinkami na loktech a kolenou nebo hrubou kůží na dlaních, ale také zánětlivým postižením kůže celého těla i některých vnitřních orgánů. Její léčbou lze v některých případech artritidě účinně předcházet,“ popisuje prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. 

Pokud nasadíme u pacientů s těžší formou lupénky systémovou léčbu a následně biologickou nebo jinou cílenou léčbu, zablokujeme tím zároveň mírné formy artritidy. U nemocných pak nedojde k takovému postižení kloubů, které by u nich mohlo vyvolat trvalé škody na pohybovém aparátu,“ dodává prof. Arenberger, který se události ke Světovému dni artritidy také zúčastní.

Akce pořádaná Revma Ligou ČR zahrne i doprovodný program a přednášky. 

„Kromě toho si návštěvníci budou moci vyrobit náramky na památku. Připravujeme pro ně také výstavu fotografií pacientských skupin Skleroderma a Myozitida nebo zeď přání, na kterou budou moci napsat své vzkazy lékařům nebo naší organizaci,“ popisuje David Kříž z Revma Ligy ČR. Akce, která se koná pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, je zdarma a konat se bude 8. října od 10 do 14 hodin v pražském Karlíně.

 „Je otevřená všem, kteří nás potřebují, nejenom pacientům, a není potřeba se na ni nikde registrovat. Prvních 50 příchozích od nás navíc dostane speciální dárek,“ dodává Kříž.

Více o akci najdete na: www.denartritidy.cz

Barbora Mertová

 

 

 

Klíčová slova: