Český ráj je nejkrásnější na podzim. Zbarvené stromy vytvářejí nádhernou kulisu pískovcovým skalám

6. říjen 2023

Český ráj je na pohled skutečným rájem na zemi. Rozkládá se na území tří krajů: Středočeského, Libereckého a Královéhradeckého. Půvabná oblast, pro kterou jsou charakteristická pískovcová skalní města, ale také působivé hradní zříceniny, zámky a malebná lidová architektura, nabízí nepřeberné množství výletnických cílů. Nás jimi provedla cestovatelka a fotografka Pavla Bičíková.

Pavla Bičíková se narodila v Kroměříži ve Zlínském kraji. Do Českého ráje se dostala přes Prahu, kam odjela studovat na vysokou školu. „Tam jsem se na koleji seznámila s manželem, který z tohohle regionu pochází. Když jsme školu skončili, přestěhovali jsme se do staré rozpadající se roubenky na kopci Kozákov,“ říká fotografka.

Kozákov je s nadmořskou výškou 744 metrů nejvyšší horou Českého ráje. „Bydlíme přímo na Kozákovském hřebenu, a tak se nám otevírají nádherné výhledy jak na Český ráj, tak na druhé straně na Krkonoše a Jizerské hory. Je to zkrátka úžasné pohádkové místo,“ dodává Pavla Bičíková.

Na území středních Čech má v Českém ráji nejraději oblast Příhrazských skal. „Z malé osady Neboh se jde po turistické značce nahoru do skalního města k Drábským světničkám. V roce 1926 tam došlo k velkému sesuvu půdy a díky tomu tam začaly růst stromy zakřiveným způsobem. Říká se tomu Tančící les, ty stromy vypadají jako šavle. A když tím lesem projdete, vstoupíte do skalního města a vystoupáte nahoru na skalní plato. Odtud se pak můžete vydat na krásnou vyhlídku Mužský nebo do zdejší příjemné restaurace,“ popisuje fotografka.

Suché skály jsou kilometr dlouhý hřbet

V Liberecké kraji můžete v rámci Českého ráje zamířit třeba do Hruboskalského skalního města, kterému horolezci říkají Skalák. Tam kromě úžasných skalních útvarů a cest narazíte i na krásné vyhlídky. „Nejznámější je Mariánská vyhlídka, odkud je vidět nejen na skály, ale i na zámek Hrubá Skála a v dálce na zříceninu hradu Trosky. Oblíbené jsou ale i vyhlídky Na Kapelu anebo U Lvíčka,“ vyjmenovává fotografka.

Ještě víc na severu se u obce Malá Skála nacházejí tak zvané Suché skály. Ty jsou trochu jiné než pískovcová skalní města, která jsou tvořena jednotlivými věžemi. „Suché skály jsou z tvrdého pískovce a ten vytváří přibližně kilometr dlouhý jednolitý hřbet. Proto se jim také říká české Dolomity nebo Kantorovy varhany,“ vysvětluje Pavla Bičíková. Nejkrásnější výhled je na ně z nedalekých Besedických skal, z vyhlídky na Sokolu.

Pavel Vítek a Pavla Bičíková

A když jsme v Českém ráji, nemůžeme vynechat Prachovské skály u Jičína. I tam bychom našli nádherné skalní útvary a vyhlídky. „Já tam nejčastěji jezdím právě na ty vyhlídky. Na vyhlídku Českého ráje nebo na vyhlídku Míru, která je uprostřed Prachovských skal. A chodím tam nejradši na podzim, protože ta skalní města jsou většinou v listnatých lesích, a když se ty stromy zabarví, vytváří nádhernou barevnou kulisu těm pískovcům.“

V Českém ráji ale nemusíte putovat jenom po skalních městech. Objevovat můžete i působivé hrady a zámky. Třeba zámky Sychrov, Hrubý Rohozec nebo Mnichovo Hradiště. „Úžasný je samozřejmě i mohutný hrad Kost, ze kterého se pak můžete vydat na pěší výlet romantickým údolím jménem Plakánek. Anebo můžete navštívit hrad Valdštejn v Hruboskalském skalním městě, který je nejstarším hradem Českého ráje. A Trosky snad ani není třeba zmiňovat,“ dodává s úsměvem Pavla Bičíková.

Jaká další půvabná a romantická místa na vás v Českém ráji čekají, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio