Mongolové. Langer jim platil 500 eur za odlet domů, teď je zase chtějí zpátky. Vědec a tlumočník Šíma dobře zná pozadí

06.10.2023 20:24 | Analýza

„Naše zemědělství je více intenzivní, na rozdíl od tradičně extenzivního mongolského, a mongolští zájemci nebudou mít většinou znalosti ani zkušenosti z rostlinné výroby,“ sdělil nám nejznámější mongolista v Česku Jiří Šíma. Česká vláda chce opět přijímat cizince, aby doplnila pracovníky do našeho průmyslu a zemědělství. Vláda stejné strany ODS jim ale kdysi platila za odlet domů.

Mongolové. Langer jim platil 500 eur za odlet domů, teď je zase chtějí zpátky. Vědec a tlumočník Šíma dobře zná pozadí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nosič vody od Bajkalu

„Kdyby naše vláda více tlačila na naše vlastní nezaměstnané, pobírající sociální dávky, aby pracovali a aby přijali jakoukoliv práci, potřeba cizinců by nebyla tak velká,“ sdělil ParlamentnímListům.cz na úvod Jiří Šíma, sinolog specializující se na Mongolsko. O problematice zaměstnávání Mongolů v Česku ví mnoho, protože působí také jako tlumočník.

Dvanáct tisíc Mongolů

„Ukrajinci, Filipínci i Mongolové. Od ledna jich v českých firmách přibydou desítky tisíc. Počítají s tím vládní programy, které navyšují kvóty pro zahraniční zaměstnance,“ napsaly ve středu Seznam Zprávy. Nutno dodat, že už to tady bylo několikrát, o čemž v jejich článku není ani ťuk. Máme vládu Petra Fialy z ODS.

„Nemám bohužel texty vládních programů na posílení migrace z třetích zemí, ale vím, že vláda v současnosti usiluje o zvýšení kvalifikovaných zahraničních pracovníků i z Mongolska. V současnosti je u nás přes dvanáct tisíc legálně žijících Mongolů, z toho je zhruba polovina s trvalým pobytem, polovina s přechodným.

V zásadě nesouhlasím s paušálním přijímáním jakýchkoliv cizinců, ale trval bych na přísném výběru, na kontrole kvalifikace i zdravotního stavu a taky na jazykovém vybavení. Pokud neznají ani základy češtiny, měli by se umět domluvit už na počátku aspoň v nějakém světovém jazyce a mít snahu naučit se alespoň základy češtiny,“ sdělil nám Šíma, jenž je zakladatelem Společnosti přátel Mongolska a Klubu přátel Asie.

Ode zdi ke zdi

Jde o to, že Mongolové k nám přijíždějí za prací stále. Nicméně v roce 2009 vláda spustila program dobrovolného návratu nezaměstnaných cizinců domů. Česko jim hradilo cestu domů a jako bonus dostali 500 eur v hotovosti, tedy asi 12.200 korun dle současného kurzu. Jednalo se o Mongoly.

iDnes.cz tenkrát pod titulkem Prvních osmnáct Mongolů bez práce se vrací domů psaly: „Mongolové míří do Ulánbátaru přes Frankfurt a Peking. Ministerstvo počítá, že se podobným způsobem domů přestěhuje asi dva tisíce cizinců. V první skupině jsou Mongolové z celé republiky, převážně se jedná o muže. V průměru jim je 25 až 30 let, nejmladší je ročník 1985.“

Ministr vnitra Ivan Langer vládní program zdůvodňoval také rizikem větší kriminality u nezaměstnaných cizinců. Vláda počítala, že opatření vyjdou na 60 milionů korun. To byla druhá vláda Mirka Topolánka... sakra, zase z ODS.

Autor tohoto článku byl tehdy při tom, byť za jinou redakci. Byl v Plzni, kde občané Mongolska pracovali hlavně v montovnách. Už to má po těch letech celkem zastřené, ale pamatuje si, že z jakési ubytovny v Plzni odjížděly půvabné mongolské ženy domů velmi šťastné, že se setkají opět s rodinou, a blahořečily tehdejší české vládě, že jim dala takové podmínky.

„Nelíbila se mi před lety ani paušální nabídka úhrady na zpáteční letenky a poskytování dalších peněz. Chtělo to individuální posouzení, protože toho i někteří zneužili k cestě domů a pak se zase vrátili,“ komentuje to Šíma.

Mongoly na pole

„Pokud jde o přijímání Mongolů do zemědělství, rovněž nemám vyhraněný názor, protože naše zemědělství je více intenzivní, na rozdíl od tradičně extenzivního mongolského, a mongolští zájemci nebudou mít většinou znalosti ani zkušenosti z rostlinné výroby. Slyšel jsem, že chceme ve velkém přijímat Mongoly také jako řidiče, ale i k tomu mám výhrady, protože občas tlumočím případy, kdy řídili po požití alkoholických nápojů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Šíma, jenž je mj. také zakladatelem Malého asijského muzea v obci Ledce.

Reagoval tak na to, že současný ministr zemědělství Marek Výborný naznačil, že by chybějící pracovní síly v zemědělství měli u nás zaplnit Mongolové.

„Jako soudní tlumočník se často setkávám jak s mongolskými zaměstnanci, tak i s vedením podniků. Většinou si ale mongolské zaměstnance chválí, protože jsou ochotni pracovat i o sobotách a nedělích a jsou i manuálně zruční. Nicméně v řadě soukromých firem jsou ale bohužel Mongolové zneužíváni, mají nízké platy nebo nouzové ubytování,“ dodal Šíma s tím, že „chce zdůraznit potřebu individuálního přísného posuzování a v případě porušení pravidel je pro zrušení pobytu a vyhoštění“.

Potomci Čingischána

Kdo zná historii Euroasie a ví, kdo jsou „lidé ze stepí“, uvědomuje si, že jde o celkem hrdé potomky válečníků, byť se to z mnoha zpráv tak zdát nemusí. Doporučuji knihu Čingischán a utváření moderního světa od amerického antropologa a odborníka na kmenové národy Jacka Weatherforda.

Autor článku byl nicméně v Tuvinské republice, která je součástí Ruska a odkud pochází dnešní ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu, a dost se divil. Jde o zemi, která leží na hranicích s Mongolskem. Všichni jsou přátelští... no a když se napijí, vytáhnou nože a sekají se bratr nebratr.

„Pokud jde o národní hrdost, tu i u nás projevují Mongolové většinou pozitivně a jsou vděční za možnost pracovat. Jsou ale i tací, kteří zapomínají na zemi, odkud přišli, a naši republiku považují jen za tranzitní zemi, přes kterou chtějí vycestovat někam dál na Západ,“ dodal Šíma, jenž vypsal veřejnou sbírku na své asijské muzeum v Ledcích a hledá sponzory na jeho další provozování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…