Krýzovy jesličky prokoukly. Oprava největšího lidového mechanického betlému na světě trvala sedm let

7. říjen 2023 08:34

Krýzovy jesličky tvoří více než tisícovka figurek umístěných do betlémské krajiny, ale i výjevy z tradičního vesnického života. Patří mezi nejnavštěvovanější expozice Muzea Jindřichohradecka. Po více než padesáti letech od poslední rekonstrukce bylo ale potřeba pustit se do další opravy. Trvala sedm let.

„Každý rok se vzal zhruba metr až dva těch jesliček. Ten se celý rozebral, zrestauroval a pak se vrátil zpátky, a tohle trvalo sedm let. Vždycky tedy dva metry chyběly, ale zbytek byl k vidění,“ popisuje kurátorka muzea Alexandra Zvonařová.

Viditelnou část jesliček, tedy téměř dvě tisícovky figurek a celou scénu, měla na starost Zdena Skořepová. Při práci odkryla mnoho zajímavostí. „Úplně nejzajímavější pro mě bylo, když jsem odkryla všechny ty přemalby a objevila třeba jména lidí nebo různá psaníčka, vzkazy, noty,“ říká.

Opravy se dočkala i celá mechanika, která systém uvádí do pohybu. „Nosným prvkem je cyklořetěz, který běží po podlaze.“ „Největším oříškem bylo znovu vymyslet dráhy převodů, protože dlouhodobým používáním se jednotlivé převody vydřely a všechno se muselo přizpůsobovat novým,“ ukazují Martin Dolejší a Jan Svobodný, kteří mechaniku restaurovali.

K 133 figurkám, které dosud systém uváděl do pohybu, přibylo několik nových. Ty se původně také pohybovaly. „Když jsem odkryla nánosy barev, zjistila jsem, že některé figurky jsou pohyblivé. Novější barvy je držely pohromadě, ale když zůstala jen původní barva, figurka se pohybovala,“ potvrzuje Zdena Skořepová.

Na scénu Krýzových jesliček, které jsou od roku 1998 zapsány v Guinnessově knize rekordů jako největší mechanický lidový betlém na světě, přibyla ještě novinka. V dálce se nad krajinou rozprostírá obrys Jindřichova Hradce nebo hradu Landštejn.

Spustit audio

Související