Eredivisie - preview 8. kola: Těžký úkol pro Ajax

06.10.2023, 08:57, aktualizováno 08.10.2023, 08:58
Previews
Josip Šutalo a Chuba Akpom (© AFP)

Ajax přivítá v neděli v rámci Eredivisie druhý Alkmaar, rozhodně ho tak nečeká snadná práce. Do akce jdou i další týmy z první čtyřky tabulky, kromě AZ tedy ještě PSV, Twente i Feyenoord. Všechny z nich čekají zápasy na venkovní půdě.

PEC Zwolle - Feyenoord Rotterdam

neděle 12:15

Obhájce mistrovského titulu se poslední dobou dostal do skvělé formy a na půdě nováčka ze Zwolle bude plnit úlohu jasného favorita. Ovšem teď má za sebou zároveň vysilující cestu ze španělského Madridu, ze které navíc odjížděl domů poražen. Feyenoord sice ve středečním utkání proti favorizovanému Atléticu předvedl srdnatý výkon, jenomže hned dvakrát neudržel jednobrankové vedení, a s těsnou porážku 2:3 tak nemohl být spokojen.

Rotterdamský celek po úvodní výhře nad Celticem (2:0) tentokráte v LM neuspěl, proti Zwolle mu tedy mohou chybět potřebné síly. A vůbec poprvé v základní sestavě by se mohl objevit český útočník Ondřej Lingr, jenž v Madridu odehrál závěrečných dvacet minut. Svěřenci trenéra Arneho Slota vstoupili do tohoto ročníku Eredivisie dvěma remízami, od té doby však pětkrát po sobě vyhráli. Se sedmnácti body jim patří čtvrtá příčka se čtyřbodovým mankem na vedoucí PSV.

Svou jízdu z loňského ročníku nastartovali proti Almere (6:1), poté ještě deklasovali Utrecht (5:1) i Heerenveen (6:1) a větší potíže neměli ani v De Klassikeru s Ajaxem (4:0) či uplynulý víkend s houževnatým Go Ahead (3:1). "Je jasné, že po utkání v Madridu nejsme po fyzické stránce úplně stoprocentně připraveni, na druhou stranu můžeme být na náš výkon právem hrdí. Věřím, že si dobrý pocit přeneseme i do Zwolle, kde chceme za každou cenu vyhrát," vyjádřil se Slot s velkým odhodláním v hlase.

Domácí výběr se po roce stráveném ve druhé lize hodlá hlavně zachránit a po sedmi odehraných kolech na tom není až tak zle. Má na kontě sedm bodů a nachází se na jedenácté pozici. Momentálně však třikrát v řadě nevyhrál, protože po remíze s Go Ahead (1:1) nestačil na silný Alkmaar (0:3) a v nováčkovském souboji ani na Heracles (1:2).

Feyenoord porazil svého nedělního rivala již v sedmi vzájemných zápasech v řadě. I v tomto případě se musí obejít bez chorvatského špílmachra Ivanušece a brankáře Bijlowa. Domácí lodivod Johnny Jansen nemůže využít služeb Czyborry s Lagsirem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.08 - 6.31 - 1.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar

neděle 14:30

Amsterdamský gigant zažívá v tomto ročníku velké trápení a má také obrovskou smůlu, neboť hned dva jeho poslední ligové zápasy nebyly dohrány kvůli "vnějším vlivům". Nyní by se rád dostal do očekávané formy proti velmi silnému Alkmaaru, jenž v dosavadních sedmi odehraných utkáních ještě ani jednou neprohrál. Na kontě navíc má šest výher a patří mu vynikající druhé místo v Eredivisie, za stoprocentním PSV tedy zaostává jen o body dva.

AFC oproti ostatním soupeřům nizozemské nejvyšší soutěže odehrálo o dva duely méně, k tomu ostře sledovaný De Klassiker s Feyenoordem musel dohrávat nadvakrát. Začátkem listopadu ho ještě čeká střetnutí s Volendamem a začátkem prosince bude dohrávat zhruba deset minut proti Waalwijku, jelikož toto klání bylo předčasně ukončeno vinou vážného zranění brankáře Vaessena po střetu s útočníkem Brobbeym.

Ajax v pěti případech jen jednou vyhrál a posbíral nicotných pět bodů, kvůli kterým mu patřila před víkendem až hrůzostrašná patnáctá příčka. Kromě toho se musí vyrovnat s náročným programem - v základní skupině Evropské ligy hned dvakrát neudržel dvoubrankové vedení proti francouzské Marseille (3:3), před pár dny vedl také v Aténách s místním AEK, konečný nerozhodný výsledek 1:1 ho přitom opět nemohl uspokojit.

AZ naopak dokázalo projít dvěma předkoly do hlavní fáze Konferenční ligy, ve které nejprve senzačně prohrálo 3:4 v bosenském Mostaru s místním celkem Zrinjski, i když o poločasové přestávce vedlo 3:0. Tento čtvrtek po tuhém boji ale zvládlo druhé vystoupení s polskou Legií díky nejtěsnější výhře 1:0. V Eredivisii nečekaně zaváhalo jen s Heraclesem (1:1), jinak si poradilo s Fortunou, Zwolle, Spartou, Vitesse, Waalwijkem i Go Ahead.

Domácí kouč Maurice Steijn se dlouhodobě snaží najít úspěšný recept, jak tým povzbudit, nicméně do této chvíle se mu to nepodařilo. Proti Alkmaaru nemůže využít služeb Kaplana, Mannsverka ani argentinského gólmana Rulliho. "Je před námi velmi důležitý zápas, který už nutně potřebujeme zvládnout, abychom se vrátili do hry o ligový titul. Alkmaar má obrovské kvality a je ve formě, my se však musíme soustředit pouze na náš výkon. A já věřím, že to přinese své ovoce," uvedl Steijn optimisticky.

Jeho protějšek Pascal Jansen postrádá Bazoera s Westerveldem. "Ajaxu se sice nedaří, ale o jeho kvalitě nemůže nikdo pochybovat. Dobře víme, že se nejspíše jedná o dočasný stav. Viděl jsem jeho výkon v Aténách a nebyl vůbec špatný, momentálně tedy očekávám pikantní a velmi vyrovnaný souboj," prohlásil Jansen s určitým očekáváním. AZ neprohrálo s Ajaxem třikrát po sobě, loni s ním vybojovalo solidní čtyři body (2:1, 0:0).

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Gorter - Rensch, Šutalo, Avila, Hato - Berghuis, Vos, Taylor - Borges, Brobbey, Bergwijn

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Goes, Penetra, Wolfe - Clasie, Mijnans, Lahdo, De Wit, Van Brederode - Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.89 - 2.81

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Twente

neděle 14:30

Celek ze Sittardu zahájil tento ročník velmi dobře a zdálo se, že by dokonce mohl bojovat i o horní polovinu tabulky. Jenomže poslední dobou se přeci jen zasekl a teď potřebuje získat zpět ztracené sebevědomí. V nedělním utkání 8. kola ho však čeká velmi silné Twente, které v sedmi duelech zvítězilo hned šestkrát a momentálně tak usiluje o nejvyšší příčky. Fortuna doposud posbírala devět bodů a je devátá.

Svěřenci trenéra Dannyho Buijse v úvodních pěti ligových zápasech tohoto ročníku ani jednou neprohráli a k tomu dvakrát slavili tříbodový zisk, velmi nečekané nerozhodné výsledky navíc uhráli s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem i věhlasným Ajaxem (v obou případech 0:0). První selhání tak zaznamenali až před dvěma týdny v Deventeru s místním Go Ahead (0:3) a uplynulý víkend zaostali ve všech ohledech v Alkmaaru (0:4).

Hostující favorit se i letos snažil probojovat do základní skupiny Konferenční ligy, avšak tentokráte v závěrečném play-off narazil na turecké Fenerbahce a po porážkách 1:5 a 0:1 mu hlavní fáze podruhé v řadě unikla. V Eredivisie ale opět předvádí nadstandardní výkony - jedinou nečekanou ztrátu zapsal před čtrnácti dny ve Waalwijku (0:1), jinak ale porazil Almere, Zwolle, Volendam, Vitesse, Heerenveen i slovutný Ajax (3:1).

Klubu z Enschede se na nedělního rivala loni dařilo, vždyť ho porazil v obou případech po výsledku 3:0. Buijs by opět mohl mít k dispozici kompletní výběr, zatímco jeho protějšek Joseph Oosting postrádá Ünüvara, Brunse, Breneta i Smala. "Nebude to lehké utkání - Fortuně se sice teď tolik nedaří, nicméně na začátku sezóny hrála naprosto skvěle a ukázala, že má velmi silný a houževnatý tým," pronesl s respektem jednapadesátiletý Oosting.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.97 - 3.84 - 1.89

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven

neděle 16:45

Dosavadní lídr Eredivisie z PSV by rád dotáhl svoje náročné putování, způsobené nabitým programem, do úspěšného konce, aby se během reprezentační přestávky mohl i nadále hřát na tabulkovém výsluní. Zbývá mu před delší pauzou poslední mač, a to ten na půdě Sparty. Aby udržel současnou první pozici, a to bez dívání se na ostatní výsledky, bude potřebovat vyhrát.

Po sérii třech domácích duelů, dvou ligových proti Go Ahead Eagles a Volendamu a tom na evropské scéně proti Seville, čeká již na Boeren přece venkovní cestování do Rotterdamu, kde zatím jejich soupeř neprohrál. "Při pohledu na počet bodů, které jsme získali, a náš způsob hry a dominanci, s jakou vyhráváme zápasy, jsem vážně velmi spokojen,” přijímal nyní vlastně bez jakýchkoli příkras roli favorita hostující lodivod Peter Bosz.

Jeho nynější konkurent každopádně bezpochyby patří k tomu lepšímu, co Eredivisie může nabídnout. Před vlastními fanoušky doposud uzmuli svěřenci trenéra Jeroena Rijsdijka pět bodů za jednu výhru a dvě remízy. Pochopitelně že tuhle solidní šňůru míní uchovat i po tomto kole, bez ohledu na to, že zrovna dorazí jeden z nizozemských velikánů. Výsledkově na tom nejsou vůbec špatně, nemají důvod si nevěřit. A obzvláště pak chtějí napravit minulý nezdar v městském derby s Excelsiorem.

Asi v případě PSV v této fázi není úplně na místě, aby nějakým způsobem kalkulovalo s tím, jak dopadnou nedělní duely druhého Alkmaaru a třetího Twente, které přímo ohrožují jeho postavení. Oba kluby mají naplánovaný výkop o dvě hodiny a čtvrt dříve. Ale ve finále by hostům opravdu mohlo stačit uhrát i remízu, aby o průběžné umístění na čele nepřišli. "Rádi bychom dosáhli lepších výsledků v Lize mistrů,” myslel Bosz rovněž na následující program po mezinárodních utkáních. Prozradil mimochodem, že ještě na tenhle střet nebude připravený obránce Armando Obispo a že mu ještě nechá čas na zotavení, ačkoli se již zapojil po zranění do tréninku s týmem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.69 - 5.47 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - NEC Nijmegen

sobota 16:30

"Srdíčka" sice zahájila tento ligový ročník dvěma výhrami, jenže od té doby upadla do obrovského útlumu a momentálně nebodovala již v pěti střetnutích po sobě, tabulkou se postupně propadala až na aktuální třinácté místo se šesti body. Domácí celek si bude chtít vylepšit náladu proti Nijmegenu, který ve stejném počtu odehraných zápasů získal jen o bod více a náleží mu desátá pozice.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena si nejprve poradili s Waalwijkem (3:1) a pak nečekaně vyhráli v Utrechtu (2:0), jenže od této chvíle nestačili na Spartu (1:3), Go Ahead (2:3), Feyenoord (1:6), Excelsior (0:3) a před týdnem ani na favorizované Twente (0:1). S NEC se v předchozí sezóně utkali dvakrát a byli celkem úspěšní, neboť po úvodní bezbrankové remíze vyhráli ve venkovní odvetě (3:2).

Hostům se daří hlavně před vlastním publikem, ze tří střetnutí na cizí půdě totiž vybojovali jediný bod v Rotterdamu s místní Spartou (1:1). Naopak doma bez větších potíží porazili Waalwijk s Utrechtem (v obou případech 3:0), nicméně naposledy nezvládli závěr proti tápajícímu Vitesse a porážku 1:3 si rozhodně za rámeček nedají. Toto utkání navíc poznamenala jedna nefotelová událost, protože duel byl v závěru na chvíli přerušen kvůli vhozenému kelímku na hrací plochu.

Kees van Wonderen by opět měl mít k dispozici kompletní výběr, naopak jeho protějšek Rogier Meijer se dlouhodobě musí obejít bez Pereiry, Tavsana, Kase de Wita i brankáře Cillessena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.50 - 3.64

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Almere City - RKC Waalwijk

sobota 18:45

Strašidelné momenty prožíval před týdnem Waalwijk, který duel s Ajaxem nedohrál. Na vině totiž bylo hrůzostrašné zranění, které si přivodila jeho brankářská jednička Etienne Vaessen, oživovaný přímo na hřišti. Zapomenout na všechny negativní okamžiky z tohoto klání, které se mimochodem bude dohrávat ještě zkraje prosince, budou chtít hosté na půdě Almere City.

Celá událost samozřejmě zamávala i s Vaessenovými spoluhráči. Nebylo pro ně jednoduché vymazat z paměti chvíle, kdy se báli o život svého parťáka. "Dali jsme každému, kdo to potřeboval, čas a prostor,” uvedl hostující lodivod Henk Fraser. "Můžeme samozřejmě dlouho přemýšlet, co všechno se mohlo stát, ale takhle já obecně nepracuji. Raději se na to snažím dívat pozitivně.”

Almere City tak jako tak svého soupeře určitě nebude šetřit a hodlá za každou cenu navázat na minulou výhru na půdě Utrechtu. Svěřenci kouče Alexe Pastoora získali svůj první tříbodový skalp v této sezóně a vymanili se alespoň z poslední pozice tabulky. "V minulých zápasech jsme nastupovali se stejnou sestavou, ani střídání jsme příliš neměnili,” podotýkal Fraser. "Budeme muset sami ukázat, že jsme po utkání s Ajaxem připraveni. Věřím také v kvality Jeroena Houwena,” prozradil, kdo se místo Vaessena postaví mezi tři tyče.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.75 - 2.94

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo

sobota 20:00

Celek z Deventeru budí svými letošními výkony dostatečný respekt a momentálně je považován za jednoho z černých koňů celé soutěže, i když v posledních dvou duelech prohrál. Na druhou stranu narazil na jedny z největších favoritů celé Eredivisie a teď by se chtěl vrátit na vítěznou vlnu proti Heraclesu, které se po roce stráveném ve druhé lize chce hlavně udržet a zatím se mu vede poměrně dobře.

Domácí celek prohrál v dosavadních sedmi utkáních třikrát - hned na úvod utrpěl debakl v Alkmaaru (1:5), v uplynulých dvou týdnech zavítal do Rotterdamu a Eindhovenu a neměl šanci s obhájcem mistrovského titulu Feyenorodem (1:3) ani s doposud suverénním PSV (0:3). Předtím však dokázal porazit hned tři své soupeře a k tomu vybojoval bod na půdě jiného nováčka ze Zwolle, s deseti body mu proto patří solidní osmá pozice.

Hostující výběr prohrál v sedmi utkáních jen dvakrát - hned v úvodu s Ajaxem (1:4) a v polovině října s Utrchtem (1:3). Nicméně před vlastními fanoušky si poradil se třemi konkurenty, neboť zdolal Nijmegen (2:1) i Excelsior (3:1) a předchozí víkend i přes nepříznivý vývoj otočil duel se Zwolle (2:1). Kromě toho se rozešel smírně s Volendamem (2:2) a senzačně i s Alkmaarem (1:1), s jedenácti body mu tedy patří famózní jedenáctá příčka.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali letos ve 2. kole národního poháru a Go Ahead zvítězilo nejtěsnějším poměrem 1:0. Domácí kormidelník René Hake nenasadí Kramera se Stokkersem, jeho protějšek Dan Hillhouse nemůže počítat se Satrianem, Laursenem, Hornkampem ani vykartovaným Brunsem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.97 - 4.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - SBV Excelsior

sobota 21:00

Vitesse prožilo neúspěšnou loňskou sezónu a v té letošní se chtělo vytáhnout, jenže po výsledkové stránce se mu opět nedaří a zatím to nevypadá, že by mohlo zabojovat o šest pozic zaručujících evropské poháry pro nadcházející ročník. V úvodních šesti duelech hned pětkrát prohrálo, nicméně náladu si přeci jen zvedlo uplynulý víkend, protože díky skvěle zvládnutému závěru přehrálo konkurenční Nijmegen po výsledku 3:1.

Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho začali dobře a ve druhém poločase otočili vývoj ve Volendamu (1:2), jenomže v následujících pěti případech ani jednou nebodovali. Evidentně se trápili hlavně v ofenzivní fázi, neboť neskórovali čtyřikrát za sebou a svou šňůru bez vstřelené branky protáhli na astronomických 437 minut. Špatnou produktivitu prolomil právě až v Nijmegenu zkušený Marco van Ginkel a celek z Arnhemu určitě doufá, že teď to už bude jenom lepší.

Klub z Arnhemu se momentálně nachází na dvanácté pozici se šesti body o skóre před třináctým Heerenveenem, vzhledem k formě nadcházejícího rotterdamského konkurenta ho však jednoduchý úkol nečeká. Excelsior totiž doposud posbíral vynikajících dvanáct bodů a patří mu famózní pátá pozice. V sedmi střetnutích prohrál jen jednou, po bezbrankové remíze s nováčkem z Almere si nečekaně vyšlápl na Heerenveen (3:0) i v městském derby na favorizovanou Spartu (2:1).

Hostům se navíc v předešlé sezóně na sobotního rivala dařilo, protože s ním získali čtyři body (3:1, 0:0). Cocu se nově musí obejít bez Fofany, jenž si právě proti NEC vážně poranil koleno a tato sezóna tak pro něj skončila, mimo hru dále zůstávají Boutrah, Tielemans, Buitink i Pröpper. Excelsior nemůže počítat s Hartjesem, Pieriem ani Donkorem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.86 - 4.14

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Utrecht

pátek 20:00

Jeden z adeptů na evropské poháry zažívá možná nejhorší vstup do nizozemské nejvyšší soutěže ve své historii, a pokud se v brzké době nezlepší, není vyloučeno, že bude bojovat jen o udržení prvoligové licence. FC totiž v dosavadních sedmi zápasech hned šestkrát prohrálo a k tomu ho velcí favorité teprve čekají, s pouhými třemi body mu tak patří až předposlední sedmnácté místo v tabulce Eredivisie.

Nyní se pokusí vylepšit svou bilanci ve Volendamu, jenž sice odehrál o jedno utkání méně, na druhou stranu ještě nevyhrál a s jediným bodem na kontě je úplně poslední, osmnáctý. Loňský nováček dokázal bodovat pouze proti letošnímu novicovi z Almela, ještě proti Heraclesu dohnal dvoubrankové manko (2:2), jinak ale postupně nestačil na Vitesse (1:2), Go Ahead (1:4), Twente (0:2), Fortunu (1:3) a před týdnem ani na suverénní PSV (taktéž 1:3).

Utrecht porazil pouze Heracles (3:1), a to při premiéře kouče Rona Janse, jenž nahradil odvolaného dánského lodivoda Michaela Silberbaiera, od té doby však opět spadl do propadliště dějin. Nejprve narazil na Nijmegen a po strašidelném výkonu prohrál 0:3, minule přivítal nováčka z Almere City, který do té doby ani jednou nevyhrál, a po vyloučení Huga Novoy dvakrát inkasoval (0:2).

Jans se kromě potrestaného Novoy musí dlouhodobě vypořádat s početnou marodkou, na níž se nacházejí Zidane Iqbal, Toornstra, Descotte, Van der Hoorn i Booth. Jeho teprve dvaatřicetiletý německý protějšek Matthias Kohler postrádá Mbuyambu s Blommestijnem a dále Benamara, ten totiž bude pykat za červenou kartu v Eindhovenu. V uplynulém ročníku byl ve vzájemných zápasech úspěšnější Utrecht, který vybojoval čtyři body (4:0, 0:0).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.16 - 4.22 - 1.77

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
7
7
0
0
23 : 2
21
2
AZ Alkmaar
7
6
1
0
20 : 3
19
3
FC Twente
7
6
0
1
14 : 4
18
4
Feyenoord Rotterdam
7
5
2
0
26 : 6
17
5
SBV Excelsior
7
3
3
1
14 : 11
12
6
Sparta Rotterdam
7
3
2
2
10 : 9
11
7
Heracles Almelo
7
3
2
2
12 : 13
11
8
Go Ahead Eagles
7
3
1
3
13 : 15
10
9
Fortuna Sittard
7
2
3
2
7 : 11
9
10
NEC Nijmegen
7
2
1
4
12 : 14
7
11
PEC Zwolle
7
2
1
4
7 : 12
7
12
SBV Vitesse
7
2
0
5
6 : 11
6
13
SC Heerenveen
7
2
0
5
9 : 17
6
14
RKC Waalwijk
6
2
0
4
5 : 13
6
15
AFC Ajax
5
1
2
2
7 : 10
5
16
Almere City
7
1
1
5
6 : 18
4
17
FC Utrecht
7
1
0
6
4 : 16
3
18
FC Volendam
6
0
1
5
6 : 16
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele