Hlavní obsah
Sport

Nejlepší veteráni ligy. Někteří jsou nepostradatelní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Jedni nastupují v základní sestavě, někteří pak jako žolíci v průběhu zápasu. Jedná se o borce, co toho v kariéře zažili opravdu mnoho a už nemusí nikomu nic dokazovat. Fotbal prostě milují.

Článek

Zaměříme se tentokrát na fotbalové veterány ve Fortuna lize jako Marek Matějovský, Tomáš Hübschman, Josef Jindřišek či Milan Petržela a mnoho dalších. Fotbaloví čtyřicátníci dokazují, že věk je pro ně skutečně jen číslo. Až mnozí skončí, kluby a fanoušci zchudnou o opravdové fotbalové elegány.

Michal Kadlec a Milan Petržela (38 a 40 let) – 1. FC Slovácko

Oba veteráni nastupují v dresu Slovácka a pro svůj klub jsou nesmírně platní.

Michalu Kadlecovi bude v prosince 39 let, ale svoje si na stoperu zkušeně odehraje a navíc hraje i bez zbytečných karet. Již před rokem a půl chtěl svou kariéru pověsit na hřebík, ale nakonec si to rozmyslel, protože se Slovácko kvalifikovalo do skupiny Konferenční ligy. Z fotbalu má stále radost, a tak se rozhodl prodloužit o další rok smlouvu.

Milan Petržela, kterému mu bylo v červnu 40 let, zraje jako víno a je na svůj věk stále jako lasička. Neztratil na své rychlosti. Byl také známý jako spalovač šancí. Ale v tomto atributu se dokázal s přibývajícím věkem pořádně zlepšit. Dává důležité góly a větrá o dvacet let mladší protihráče v obraně. Až oba skončí s kariérou, obávám se, že v Uherském Hradišti je nahradit prostě nedokážou.

Jan Šeda a Marek Matějovský (37 a 41 let) – FK Mladá Boleslav

Oblékají dres Mladé Boleslavi a jsou narození v prosinci. Tudíž jim bude brzo již 38 a 42 let.

Gólman Jan Šeda poslední dobou v základní sestavě nenastupuje, protože před novou sezónou přišla nová jednička v podobě Matouše Trmala. Šeda působí na trénincích jako mentor jiných brankářů a jeho předávaní zkušeností jiným je obrovsky důležité pro klub do budoucna. Až skončí kariéru, dostane zřejmě v klubu místo v realizačním týmu.

Známému bouřlivákovi a špílmachrovi Marku Matějovskému táhne na 42 let. Jeho styl je ale v podstatě celou kariéru stejný. Perfektní kopací technika, zahrávaní standardních situací a penalt a připravování šancí pro jeho spoluhráče. Takových hráčů a špílmachrů po našich trávnících už moc neběhá. Ano, hraje někdy až za hranou brutality, ale takového mazáka už jinému nenaučíte.

Tomáš Grigar (40 let) – FK Teplice

Opavský rodák Tomáš Grigar oslavil v únoru čtyřicátiny a už od roku 2008 je chytající legendou v brance Teplic. Až na pár výjimek a drobných zranění je prakticky po celé patnáctileté angažmá jasnou teplickou jedničkou. Občas má slabší období a obdrží pár laciných branek, ale upřímně řečeno, chytat za obranou Teplic je někdy za trest. V letošní sezóně už vychytal čtyři čistá konta a patří k nejlepším v lize. Bez jeho brankářského umění by se Na Stínadlech možná kopala 2. liga.

Jiří Fleišman (39let) – Baník Ostrava / MFK Karviná

Mostecký odchovanec a obránce Jiří Fleišman začátkem října oslavil devětatřicáté narozeniny. Ligu si postupně zahrál v Mostě, Liberci, Mladé Boleslavi, Ostravě (stále kmenovým hráčem) a od nové sezóny hostuje v Karviné. Pro jeho zarputilost, bojovnost, tvrdost a týmového ducha by ho v týmu chtěl každý trenér, ale žádný soupeř proti němu nechce hrát. V letošním ročníku se Fleišman podaří se svými novými spoluhráči zachránit navrátilce z Karviné ve Fortuna lize.

Pavel Černý (38 let) – FK Pardubice

Útočník a odchovanec hradeckého fotbalu je synem bývalého fotbalisty Pavla Černého. Působí od roku 2017 u hlavního rivala v Pardubicích a jako nejzkušenější převzal kapitánskou pásku po odchodu Jana Jeřábka. Roky 2012 až 2014 strávil v exotickém angažmá v Kazachstánu, jinak působil jen v ČR. První ligu si zahrál v domovském Hradci Králové, chvilku v Jablonci a nakonec zakotvil v Pardubicích. Trenér Pardubic Radoslav Kováč na něj nedá dopustit a v kabině je Černý neskutečnou autoritou. I trochu té nadváhy mu trenér odpustí, protože 38letý Černý zápasy perfektně odpracuje a dává i klíčové góly.

Tomáš Hübschman (42 let) – FK Jablonec

Obránce a defenzivní štít Tomáš Hübschman je ve 42 letech druhým nejstarším hráčem ligy. Do velkého fotbalu poprvé nakoukl v roce 1999 a byla z toho krátká epizoda ve Zlíně. Poté zažil úspěšných pět let na Spartě (2000/01 hostoval v Jablonci). Z Letné potom zamířil a udělal jsi obrovské jméno v ukrajinském Šachtaru Doněck a strávil zde přes 10 let. Odehrál také 58 zápasů za seniorskou reprezentaci. V roce 2014 se vrátil do ČR. Působí v Jablonci již devátým rokem a je zde i kapitánem. V lize je svátečním střelcem a dosud vstřelil za kariéru šest ligových branek.

Josef Jindřišek (42 let) – Bohemians Praha 1905

Nejstaršího veterána a hrající legendu Bohemians jsme si nechali na závěr. V loňském ročníku Fortuna ligy se stal vůbec nejstarším střelcem v historii a překonal již zmiňovaného Tomáše Hübschmana. V únoru příštího roku mu bude neuvěřitelných 43 let! V posledních týdnech a po příchodu novice Vojtěcha Smrže a uzdravení Adama Jánoše je Jindřišek převážně náhradníkem a sbírá pouze zápasové minutky. Může ovšem překonat další milník. Když nastoupí v jakémkoliv dalším ligovém zápase, stane se vůbec nejstarším hráčem na hřišti v historii samostatné české ligy a překoná rekordmana Pavla Zavadila. Pokud po letošní sezóně pověsí pomyslné kopačky na hřebík, bude pokračovat už jako amatér v divizních Velkých Hamrech a bude se živit jako instalatér.

Jejich konec bude oslabením pro celou ligu

Zmiňovaní veteráni svými výkony totiž na nejvyšší soutěž každým coulem stále mají. Jsou daleko většími profíky než někteří mladí a daleko více talentovaní fotbalisté, než jsou tihle veteráni. Hlavně například na Slovácku a Bohemians sází na zkušený tým plný třicátníků. Až budou muset mančafty hrát bez nich, budou mít velké problémy nahradit takovou kvalitu. Následně i celá liga a fanoušci přijdou na to, že bez nich to prostě není ono. Fortuna liga žije těmito veterány a žít bude i po jejich kariérách!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz