Tragický život Etty James: Drogy i šikana na odvykačce. Bluesovou zpěvačku nutili nosit plenky a jíst z kojenecké lahve

Etta James
Zdroj: Profimedia

Zkušenosti Etty James s drogovou závislostí byly stejně známé jako její pěvecká kariéra. Návykové látky ale nebyly jediným problémem, kterým musela tato umělkyně s fenomenálním hitem "At Last" ve svém životě čelit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 10. 2023 16:00

Etta James byla americká r&b zpěvačka. V roce 1993 byla uvedena do rokenrolové síně slávy. O osm let později ji čekalo místo v Bluesové síni slávy. A samozřejmě nechybí ani její hvězda na Hollywoodském chodníku slávy.

Etta svou matku označila za noční můru

Etta James se narodila 25. ledna 1938 v Los Angeles. Její dětství bylo ve znamení absence matky. Ta ji totiž porodila v pouhých čtrnácti letech, těsně předtím než podstoupila nucenou sterilizaci. Výchovu dcery vždy raději delegovala na jiné lidi. Není tak divu, že si vysloužila přezdívku tajemná dáma, když nebyla skoro pořád doma. Etta ji pak ve své knize nazvala "šílenou noční můrou".

Kvůli nešťastnému dětství musela pak vyhledat odbornou psychologickou pomoc. Bylo nutné najít způsob, jak se vypořádat s negativními pocity. Jedním z nich byl zpěv. Ačkoli i ten se pojil s velmi traumatickými prožitky. Když jí bylo pět, nutil ji jeden z pěstounů, aby v noci před jeho kamarády zpívala. Když odmítla, zmlátil ji opaskem tak moc, až se pomočila. Nezbývalo jí tak nic jiného, než zazpívat nějakou blbou písničku, kterou nenáviděla do morku kostí. Zajímavé je, že to u ní v dospělosti vyvolalo nechuť k takzvaným přídavkům na koncertě.

Gang a drogy

Výchovy vlastní matky se Ettě dostalo znovu ve věku 12 let. Odvezla ji do San Francisca, ale i tam se jí opět přestala po nějaké době věnovat. Zmizela a bylo jí jedno, zdá má Etta vůbec co jíst. Etta tak pomalu ale jistě zvlčela a místo do školy začala chodit na schůzky s místním gangem, který se specializoval na krádeže bižuterie. Za nelegálně obstarané peníze si kupovala bluesové desky.

Vystřídala ještě několik škol, ale nikde se jí nepodařilo usadit. Jakožto mulatka zažívala šikanu, jak ze strany černochů, tak i od bělochů. Také nechodila daleko pro ránu. Jedné dívce ze Španělska dokonce zlomila ruku.

V šedesátých letech začala být závislá na heroinu, který se stal její oblíbenou drogou. Byla na ní tak závislá, že pokud drogu zrovna neměla k mání, začaly se u ní objevovat velmi závažné abstinenční příznaky. Bohužel se ale o tom začalo mluvit častěji, než o jejím nesporném pěveckém talentu. Na vině byl i její manažer James Lewis, který ji heroinem zásoboval vrchovatě. 

Nechyběly ani vyhrocené hádky. Během jedné Etta Jamesovi vyhrožovala, že mu vystřelí mozek z hlavy. Ten jí zase pohrozil tím, že ji pošle do vězení. Nevěřila mu. A tak nastražil drogu na tajném místě a poslal tip policii. Šlo ale o nezákonné zabavení a prohlídku, případ byl tak uložený k ledu. Zpěvačku to ale nakoplo k tomu, aby šla na odvykačku. Po návratu domů ale do drog znovu spadla. James ji totiž provokoval tím, že před ní heroin užíval.

Promarněný talent

V šedesátých letech neměla kvůli drogám žádné koncerty ani smlouvu na album. Při každé návštěvě nahrávacího studia byla, přinejmenším, opilá. A tak skončila opět na odvykačce. Jenomže se její lékař tehdy domníval, že by na to měla jít pomalu. Zařídil tak, aby měla dávku na prvních pět dní. Bohužel se však z injekční jehly nakazila tetanem. Než přišly děsivé křeče, dokázala pouze hýbat očima. Měla stěstí, že přežila.

V roce 1974 se dostala znovu na odvykačku. Byla totiž přistižena při vypisování nekrytých šeků. Soudce jí tehdy dal na vybranou - vězení, nebo psychiatrická léčebna. Kdyby věděla, co ji čeká, asi by radši vybrala vězení. Dva roky byla fyzicky i psychicky týraná, jak ze strany ostatních pacientů, tak i personálem, který ji nutil nosit plenky, dětskou čepici a jíst pouze z kojenecké lahve. Kromě toho musela čistit záchody a podlahy zubním kartáčkem.

Nemoc vyvolána léky

Ke konci života byl Ettě diagnostikován Alzheimer. Choroba byla způsobena léky. Nemoc měla údajně vzniknout z přílišného užívání silných analgetik po zranění zad. Poslední rána ji čekala rok před smrtí. Lékaři jí oznámili, že má leukémii. A ta ji nakonec připravila o život. Zemřela 20. ledna 2012 ve věku 73 let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Etta James
Grunge.com: The Tragic Real-Life Story Of Etta James

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články