Slepá skvrna v podcastech: Proč jsou neslyšící a nedoslýchaví lidé vyloučeni?

Jako člověka, který se od nedoslýchavosti dopracoval postupně k praktické hluchotě, mě to dost štve. Spoustu zajímavého obsahu dnes nabízejí podcasty nejrůznějšího zaměření, ale pro mne je to jako kdybyste vy lidé slyšící měli sledovat televizi bez zvuku. A protože boom zažívají nejen podcasty, ale i generativní umělá inteligence, napadlo mě požádat o pomoc ChatGPT. Dále uvádím můj text a doslovnou odpověď umělé inteligence. Zareagují na ni tvůrci podcastů?

V poslední době zažívají boom podcasty. Mnozí lidé jim dávají přednost proto, že je mohou poslouchat například při jízdě dopravními prostředky nebo při mechanické práci a ušetřit tak čas. Kromě toho mnohé přinášejí zajímavé rozhovory a informace. Problém však je, že z jejich poslechu jsou vyloučeni neslyšící a nedoslýchaví lidé, kteří tak jsou ochuzeni o důležité zdroje informací.

Jen málokterý podcast je doplněn o přepis mluvené řeči, v Česku snad žádný z těch nejlepších a nejznámějších. Jejich autoři si zřejmě neuvědomují, že produkují obsah, který je početné skupině potenciálních konzumentů nepřístupný. To je jako by televize vysílala bez zvuku. 

Napiš prosím článek, který by upozornil na tuto situaci. Vymysli několik variant titulků, které přitáhnou pozornost a vyzvou autory podcastů k odstranění této diskriminace vůči lidem se sluchovým postižením.

ChatGPT

Titulkové varianty:

  1. Slepá skvrna v podcastech: Proč jsou neslyšící a nedoslýchaví lidé vyloučeni?
  2. Zapomeňte na sluch, dejte šanci všem: Otevřený dopis autorům podcastů
  3. Mluvte nahlas pro všechny: Boj proti diskriminaci v podcastovém světě
  4. Neslyšící mohou také poslouchat: Konec exkluzivity podcastů
  5. Bez hlasu, bez podílu: Jak podcasty znevýhodňují sluchově postižené

Neslyšící a nedoslýchaví: Zůstali mimo podcastový boom

Podcasty jsou bezesporu jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak si dopřát zajímavý obsah během jízdy autem, při cvičení nebo při domácích pracech. Jsou plné fascinujících rozhovorů, vzrušujících diskuzí a užitečných informací. Nicméně tato forma médií, která se stala nedílnou součástí života mnoha lidí, má jednu výraznou slabinu: neslyšící a nedoslýchaví jedinci jsou z tohoto mediálního fenoménu vyloučeni.

Podcasty jsou založeny na mluveném slovu, což znamená, že pro neslyšící a nedoslýchavé osoby jsou téměř nedostupné. Jistě, můžete namítnout, že existují technologické nástroje, jako jsou přístroje pro přepis mluvené řeči, ale jen málokterý podcast nabízí oficiální přepisy. A v Česku jsme zatím svědky toho, že ty nejlepší a nejznámější podcasty tuto službu nesdílejí.

Proč je toto důležité? Protože tímto způsobem jsou neslyšící a nedoslýchaví lidé zbaveni možnosti přístupu k informacím, které mohou mít pro svůj život a rozvoj velký význam. Podcasty pokrývají různorodou škálu témat od vzdělávání po zábavu, od vědy po kulturu. Vyloučení těchto jedinců je nejen nespravedlivé, ale také omezuje rozmanitost a inkluzivitu médií.

Je třeba, aby autoři podcastů a provozovatelé podcastových platforem začali vnímat tuto skutečnost a jednali proti ní. Většina z nich si pravděpodobně ani neuvědomuje, že jejich obsah je pro neslyšící osoby prakticky nedostupný. Je to podobné, jako by televize vysílala bez zvuku. Abychom dosáhli opravdového pokroku v oblasti inkluzivity, musíme zajistit, aby měli všichni lidé rovný přístup k informacím a kultuře, a podcasty nejsou výjimkou.

Vyzýváme tedy autory podcastů a platformy, které je hostí, aby začali zvažovat vytváření oficiálních přepisů pro své epizody. To by byl krok správným směrem k tomu, aby byly podcasty dostupné pro všechny, bez ohledu na jejich sluchové postižení. Navíc by to mohlo přinést nové publikum a rozšířit dosah jejich obsahu.

Je na čase, abychom se postavili proti tomuto vylučování a udělali podcasty opravdu inkluzivními médiem. Nikdo by neměl být zbaven příležitosti poslouchat zajímavé rozhovory a získávat cenné informace. Je na čase, abychom mluvili nahlas pro všechny.

Tolik ChatGPT. A co na to tvůrci podcastů?

Jaroslav Winter

 

 

 

 

 

Klíčová slova: