https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-megabrouci-na-brnenskem-vystavisti-predstavuje-propracovane-modely-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava Megabrouci na brněnském výstavišti představuje propracované modely hmyzu

7.10.2023 19:25 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Včela medonosná, komár pisklavý nebo mravenec lesní zvětšení do až pětimetrové délky jsou nyní k vidění na výstavě Megabrouci v pavilonu H brněnského výstaviště. Sochař Michal Olšiak se svým týmem pracoval na dvacítce exponátů deset let, jejich výroba trvala 15 000 hodin práce. U zrodu prvního exponátu stál nákup makrolupy, kterou koupil pro své syny.
 

"Ze začátku jsme s klukama koukali na zvětšený kus chleba, na suché listy pokojovek, plísně, ale pak jsem tam dal brouka. V té chvíli se mi otevřel nový vesmír, takové množství detailů, ta dokonalá symfonie tvarů a barev - naprosto mne to ohromilo," popsal Olšiak.

Pak si uvědomil, že vlastně nikdy neviděl dokonalou zvětšeninu brouka a poprvé si představil výstavu velkých brouků. "Začali jsme jezdit na burzy, navštěvovat entomology. Pronajala se dílna a začal se dělat první brouk - nosorožík filipínský. Měl asi šest metrů a dal fakt hodně práce, takže nakonec jsme museli udělat tým a další exponáty dělat ve více lidech," doplnil Olšiak.

Některé exponáty jsou pět metrů dlouhé a váží i tunu. Každý detail je věrně vytvořen na základě dlouhých hodin pozorování.

Výstavu, která měla předpremiéru v jízdárně zámku ve Valticích, doplňuje audiobox s realistickými zvuky brouků, vitríny s reálnými exponáty a zvětšené fotografie dvaceti bezobratlých, kteří žijí na Pálavě. Pro veřejnost se výstava otvírá ve čtvrtek 5. října a lidé ji mohou navštívit do konce ledna příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist