Prezident Petr Pavel Foto: Kancelář prezidenta republiky

Vláda navrhuje Pavlovi povýšit tři příslušníky Vězeňské služby do hodnosti generála

Vláda navrhuje prezidentovi Petru Pavlovi jmenovat na státní svátek 28. října do hodnosti brigádního generála plukovníka a ředitele Věznice Stráž pod Ralskem Ladislava Blahníka, plukovníka a ředitele Věznice Příbram Petra Červeného a plukovníka a ředitele Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno Dušana Gáče. Vyplývá to z podkladů, které má Česká justice k dispozici.

Prezident Petr Pavel by měl u příležitosti státního svátku tradičně jmenovat nové generály. Na Pražském hradě v tento den dochází k povýšení příslušníků armády, policie, hasičů a Vězeňské služby.

Ředitel Věznice Stráž pod Ralskem Lukáš Blahník pracuje u Vězeňské služby celý profesní život, tedy 25 let. Začínal jako strážný v Litoměřicích. Věnuje pozornost zejména rozvoji věznice v oblasti odborného zacházení s vězněnými osobami a v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti. Značnou pozornost věnuje rozvoji věznice realizací investiční akce zaměřené jednak na zvyšování bezpečnosti a posilování stávajících bezpečnostních prvků a dále na zhodnocení stávajícího a výstavbu nového nemovitého majetku. Mezi další významné úspěchy Ladislava Blahníka patří i využívání nových technologií a pracovních postupů v praxi, například věznice pod jeho vedením vytvořila internetový obchod umožňující zasílání balíků vězněným osobám.
Při práci s vězněnými osobami se vedle odborného zacházení rovněž zaměřuje na rozvoj oblasti jejich vzdělávání a zaměstnávání. Věznice Stráž pod Ralskem prostřednictvím školského vzdělávacího střediska zajišťuje pro vězněné osoby vzdělávání v učebním oboru obráběč kovů a odborné kurzy. Zajišťuje také činnost specializovaného oddílu pro odsouzené s mentální retardací.

Petr Červený nastoupil k Vězeňské službě ve svých 23 letech a ve Vězeňské službě ČR působí 24 let. Na počátku své kariéry ve Vězeňské službě ČR pracoval jako vychovatel, později jako lektor-instruktor, odborný pracovník oddělení výkonu trestu.

V rámci své působnosti ředitele Věznice Příbram se intenzivně zasazuje o rozvoj v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti přijímáním systémových opatření a využitím stávajících i inovativních bezpečnostních prvků a technologií. Zkušenosti s jejich využitím pak iniciativně předává v rámci porad a komisí generálního ředitelství ostatním organizačním jednotkám Vězeňské služby ČR. Úspěšně a aktivně rovněž vystupuje také v oblasti protidrogové politiky, kdy se například podílel na koordinaci úspěšné součinnostní akce s Policií ČR ve Věznici Příbram a Věznici Plzeň zaměřené na odhalování distribuce omamných a psychotropních látek.

V rámci spolupráce se složkami státní správy a samosprávy se Petr Červený aktivně účastní jednání bezpečnostní rady města Příbram, Okresního státního zastupitelství, Úřadu práce, Probační a mediační služby i ostatních bezpečnostních sborů v místní působnosti, nebo územní působnosti Středočeského kraje. Osobně zajišťuje nebo se podílí na zajištění dalších činností a akcí mimo věznici jako je například dlouhodobá podpora Dětské léčebny Bukovany, Oblastní nemocnice Příbram nebo zvlášť úspěšný projekt „Kam chceš dojít“ realizovaný ve spolupráci s Policií ČR, Krajským ředitelstvím Středočeského kraje, jenž se zaměřuje na komplexní protidrogovou prevenci školní mládeže.

Dušan Gáč byl přijat do služebního poměru příslušníka ve svých 19 letech, což představuje více jak 27 let výkonu služby. „O problematiku Vězeňské služby jeví Dušan Gáč dlouhodobě zájem, neboť i v akademické oblasti se aktivně účastní seminářů a konferencí tematicky zaměřených na problematiku vězeňství, čímž se podílí na rozvoji oboru penologie. Na několika významných univerzitách v ČR také přednášel na téma penitenciární péče a spolupracoval při vedení a oponentuře absolventských prací zaměřených na vězeňství. Taktéž se podílel na tvorbě několika odborných publikací. V roce 2019 úspěšně vykonal státní rigorózní zkoušku v oblasti humanitních, pedagogických a společenských věd na katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dále v roce 2022 ukončil studium MBA na Institutu forenzních, bezpečnostních studií a managementu v Praze,“ stojí v podkladech pro vládu.

Všichni tři příslušníci byli za své působení několikrát oceněni nejen v rámci Vězeňské služby.

Prezident povyšuje do generálských hodnostídvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství.

(epa)