Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jiříkovo vidění aneb musíme si pomáhat

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Jiříkovo vidění aneb musíme si pomáhat

Jiříkovo vidění aneb musíme si pomáhat

Jiříkovo vidění je charitativní projekt, který vznikl z myšlenky pomoci nevidomému kamarádovi. Kdo chodíte na festivaly, určitě jste někdy potkali pána středního věku s bílou holí. To je pan Jiří, milovník dobrého piva. Po těžké nemoci oslepl, ale dobré pivo miluje stále. Jelikož je pan Jiří v pivovarském světě známý (pod přezdívkou „Slepejš“), vznikla myšlenka na výrobu speciálního druhu piva a jeho prodeje pro charitativní účely. Z výnosu by se zakoupila speciální pomůcka – kamera, která by Jiřímu pomohla při každodenních činnostech.

Tady si dovolím malou odbočku, patřící do nedávné minulosti. Jeden můj známý, taktéž milovník dobrého piva, byl pozván na párty, která se konala v jistém dobročinném domě s restaurací. Po sdělení této skutečnosti se mu doslova rozzářily oči a pravil: "Konečně budu moct chlastat na charitu!" A milí čtenáři, teď máte možnost "chlastat na charitu" i vy.

Stánek na SVS
Stánek na SVS

Pan Jiří se při svých návštěvách festivalů seznámil s Petrem Kvášem, jednatelem Pivovaru Přeštice s.r.o., a jeho prostřednictvím s Aloisem Neumanem, jednatelem bezpečnostní agentury ALI 21, s.r.o., která se pohybuje v pivovarnictví a zajišťuje mnohé pivovarské akce. Tady vznikla původní myšlenka pomoci panu Jiřímu prodejem specielního piva. Tato myšlenka se zalíbila i dalším jednatelům minipivovarů, jimiž jsou RNDr. Marek Bastl, Ph.D. (Pivovar Hulvát, s.r.o.), Tomáš Benda (Psychovar, s.r.o.), Ing. Adam Šauer (Hákův parní pivovar, s.r.o. ), Marek Hudeček (Pivovar Louka s.r.o.) a Ing. Petr Hubrt (Pivovar Hutschn-Bräu z Rakouska). Jejich spojením vznikl projekt Jiříkovo vidění , pro nějž bylo vyrobeno šest speciálních várek piva – po jedné v každém zapojeném pivovaru:

  • pivovar Přeštice – pivo Dunkelweizen, IBU 29, ALC. 5,5%, EPM 13%
  • pivovar Louka – pivo Herbal Ale, IBU 26, ALC. 5,2%, EPM 12%
  • Hákův pivovar – pivo India Pale Lager , IBU 30, ALC. 5,2%, EPM 13,5%
  • pivovar Hulvát – pivo Světlý ležák , IBU 36, ALC. 4,8%, EPM 12%
  • pivovar Psychovar – pivo Oat Wheat Sour Ale, IBU 15, ALC. 4,4%, EPM 11%
  • pivovar Hutschn-Bräu – pivo Wiener Lager, IBU 25, ALC. 5,2%, EPM 12,5%
Plechovky
Plechovky

Celkem bylo uvařeno cca dva tisíce litrů každého druhu piva. Pětset litrů je stočeno v plechovkách a dvanáct set litrů v sudech. Část piva již byla vyčepována na akcích při představování projektu. Sama jsem měla možnost ochutnat některé z piv na Slunci ve skle, kde byl také projekt představen. Jak stánek, tak i prezentace byly poskytnuty organizátory festivalu zdarma. Část piva již byla vyčepována na akcích při prezentacích projektu. Možnost ochutnat piva bude ve speciálně vybraných místech po celé České republice a v Rakousku, kde budou moci lidé přijít a podpořit tento projekt při tzv. Tap takeover v pivotékách, kdy budou na čepu všechna uvařená piva najednou.

Celý projekt bude oficiálně spuštěn během měsíce října při příležitosti Mezinárodního dne zraku. Přesný popis jednotlivých druhů piv i seznam míst bude uveden na webových stránkách www.jirikovovideni.cz. Rovněž i podrobnosti o panu Jirkovi a celé charitativní akci. Najdete tam i číslo transparentního účtu u KB, na který můžete přispět, pokud byste z nějakého důvodu nemohli "chlastat na charitu".

Nejbližší termíny ochutnávek jsou:

  • 11.10. FK Viktoria Žižkov 18:00 – MOL CUP
  • 21.10. Octoberfest – nám. Jiřího z Poděbrad 8:00 – 21:00
  • 27.10. od 17 hod., 1. Tap takeover – Pivovar Přeštice – Slavnostní zahájení série Tap takeover


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1620x] [8. říjen 2023]
[Události] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

pátek, 13. říjen 2023
09:25

Michal_CB

Měl jsem Dunkelweizen; velmi fajn pivo a člověk se z něj i nají :)


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI