Patnáct oblastních závodů

8.10.2023 Petr Klimpl

Patnáct oblastních závodů

Na víkend byly připraveny ve všech oblastech oblastní žebříčky. Celkem jich bylo 15., ve výsledcích najdeme 6971 závodníků.

Sobota

OK Kamenice připravil dva závody Středočeského a Pražského žebříčku s centrem na louce u obce Bohuliby. Oba závody se běžely v kopcovitém terénu nad řekou Sázavou, kde byl listnatý les převážně bez podrostu. Šlo o dosud nepoužitý prostor pro orienťák, byl to netypický terén pro OB. Dopoledne se běžel lesní sprint na mapě Kličminda (autor Petr Uher). Tratě pro více jak sedm stovek závodníků postavil Adam Hájek v nejatraktivnější části prostoru s abnormální hustotou prohlubní (pozůstatky zlatokopecké činnosti). V ženách vyhrála Markéta Firešová (ZBM) s náskokem minuty a půl před Karolínou Švecovou (ZVO) a Alenou Voltrovou (DKP). Na trati mužů vyhrál Tomáš Janovský (PGP) o dvě sekundy před Petrem Bukem (ROU), půl minuty ztráty měl třetí Jakub Veselý (PGP). Odpolední krátkou trať připravil Petr Bašus, téměř devět stovek závodníků čekaly tratě na mapě Klondike (autor Petr Uher). Nejdelší tratě zaméřily i do členitých svahů nad řekou, v celém prostoru byly masivní pozůstatky zlatokopecké činnosti – jámy, prohlubně, lomy. V prostoru bylo minimální množství cest, žádná lesní těžba či paseky, žádný kůrovec. Lea Martanová (TUR) vybojovala vítězství v kategorii žen, když o dvě minuty porazila Markétu Firešovou (ZBM) a o dvě a půl minuty Kamilu Špringlovou (TBM). V mužích byl nejlepší Jakub Veselý (PGP) s náskokem 47 sekund před druhým Matoušem Nathanielem Petrilákem (DOR) a 1:15 min. před třetím Tomášem Janovským.

V jižních Čechách proběhla první etapa 49. ročníku závodu Vodňanský kapr s centrem u Penzionu Zámek Drahonice. Pořadatelé z oddílu orientačního běhu TJ Sokol Pražák přivítali na startu necelé tři stovky závodníků, které čekala klasická trať postavená Janem Peckou a Romanem Kouckým na mapě Knížecí kámen (mapoval Radim Ondráček) kopcovitém terénu, kde byl místy hodně hustý podrost. V ženách s velkým náskokem vyhrála Martina Matějů (PGP), druhá skončila Vendula Ryšavá (PGP), třetí byla Kateřina Kosobudová (TAP). V mužích byl první Ctibor Sysel (PGP), skoro sedm minut za ním byl Radek Laciga (PGP), ještě o tři minity pomalejší byl třetí Petr Fodor (TUR).

V západních Čechách připravili pořadatelé z OK Lokomotiva Plzeň krátkou trať. Tratě pro necelých tři sta závodníků postavila Tereza Stehlíková na mapě U Háje Zelenýho (autor Jiří Valeš). Běželo se v dobře dobře průběžném lese, který byl pouze místy zarostlý, s vysokou hustotou cest, s množstvím jam a terénních tvarů po těžbě. Centrum bylo v Krchlebech. V ženách byla první Veronika Kubínová (SKV), která o čtyři minuty porazila druhou Vendulu Bouchalovou (VPM), třetí Marie Kamarytová (VPM) měla ztrátu téměř 12 minut. Na trati mužů byl nejrychlejší dorostenec Jakub Stehlík (ZTC), která za sebou nechal téměř o dvě minuty druhého Matěje Kamenického (LPU) a o čtyři minuty třetího Tomáše Kamaryta (VPM).

Krátkou trať Ještědského žebříčku uspořádali požadatelé z Slavia Liberec orienteering. Centrem byl Sportovní areál Viking Pilínkov. Běželo necelých 500 závodníků, které čekaly tratě od Erika Heczka a Petra Kruliše na mapě Palouček (autor Ivo Habán) ve zvlněném podhorském terénu s porostovými detaily, kde byla střední síť cest, v terénu byla těžší běžecká podložka. V ženách s přehledem vyhrála Adélka Bogarová (PGP), druhá Anna Fürstová (SSU) za ní zaostala o tři minuty a třetí Šárka Sokolářová (TUR) skoro o pět minut. V mužích byl nejlepší Pavel Kubát (PHK) s náskokem více jak minutu před druhým Janem Bořilem (TBM), třetí skončil Kryštof Hájek (TUR) se ztrátou skoro tři minuty.

Východočeský pohár měl na pořadu 16. kolo. Krátkou trať uspořádal Sportcentrum Jičín. Přes osm stovek závodníků našlo centrum na louce u obce Stav. Běželo se na mapě Špica, kterou mapoval Tomáš Hanzl. Tratě postavil Jan Vaníček v porostově pestrém lese s relativně hustou sítí komunikací, kde byly místy terénní detaily (pozůstatky po těžbě, staré meze). V ženách byla první Zuzana Nováková (NPA), která o dvě minity porazila Zuzanu Jedličkovou (SHK), třetí Martina Zvěřinová (LPU) měla ztrátu necelé tři minuty. V mužích byl nejrychlejší Eduard Šmehlík (SHK), o tři minuty pomalejší byl druhý Petr Zvěřina (LPU), třetí Jan Gebrt (SHK) byl ještě o necelou minutu za ním.

Klasickou trať Ligy Vysočiny uspořádal oddíl orientačního běhu UNITOP SKP Žďár nad Sázavou s centrem v Areálu VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou. Stavitelé tratí Jan Novohradský a Vlastimil Forst měli k dispozici mapy Babín 15 a Křivák (mapoval Zdeněk Rajnošek). Běželo se ve vysočinském lese s mírným převýšením, kde byla dobrá viditelnost, hustá síť komunikací, na mnoha místech byly zbytky po těžbě. V ženách vyhrála Emma Bednaříková (PBM), za kterou zaostala druhá Martina Tichovská (TBM) o 40 sekund, třetí Věra Mádlová (PBM) měla ztrátu tři a půl minuty. V mužích vyhrál s velkým náskokem veterán Marek Prášil (SJI), druhý Jan Klusáček (ZBM) a třetí Adam Zřídkaveselý (PBM) za ním zaostali o čtyři a půl minuty.

V Moravskoslezském kraji čekala necelé tři stovky závodníků krátká trať, kterou uspořádal Sportovní klub orientačního běhu Ostrava. Centrum závodu bylo u Hospůdky Mokřinka, běželo se v lese mezi obcemi Dolní Lhota, Vřesina, severně nad tramvajovou tratí, kde byl mírně zvlněný členitý terén s údolíčky, byla tam středně hustá síť cest. Tratě na mapě Na Sklopčici (mapoval Tomáš Vavřík) postavil Tomáš Berger. Závod žen ovládly dorostenky, vyhrála Tereza Paulíčková (UOL), která porazila Karolína Rychlá (AOP) a šest sekund, třetí Sońa Létalová (SFM) měla ztrátu tři minuty. V mužích byl první Jan Fousek (MOV), za kterám zaostal druhý Vojtěch Peňáz (VRB) o 44 sekund a třetí Tomáš Holas (AOP) přesně o minutu.

Závod Hanáckého žebříčku na klasické trati uspořádal Klub vytrvalostních sportů Šumperk. Necelé tři stovky závodníků našly centrum ve Ski areálu Sobotín. Připravena byla mapa Hubertova studánka 2023 (hlavní kartograf Zdeněk Rajnošek) v kopcovitém horském terénu, který byl porostově i detailově bohatý. Staviteli tratí byli Jakub Jílek, Daniel Tomanek a Dominik Gedeon. V ženách byla první Radka Sklenářová (LCE), v mužích byl první Adam Chloupek (LCE) s náskokem více jak tři minuty před Jindřichem Benešem (SSU), třetí Jan Červinka (OKP) měla ztrátu přes děvet minut.

Společný žebříček pro Jihomoravskou a Hanáckou oblast byl v Uhřicích. KOB ALFA Brno přivítal na startu necelých pět stovek závodníků, které čekala klasická trať. Běželo se na mapě U tří dubů, autorem byl Libor Adámek, který postavil i tratě v terénu Ždánického lesa, který byl kopcovitý, převážně dobře průběžný s hustou sítí cest. V ženách vyhrála s obrovským náskokem Zdenka Kozáková (TBM), druhá byla Jana Matušková (RBK) a třetí Kateřina Grycová (TBM). V mužích byl první Osvald Kozák (TBM), druhý Stanislav Mokrý (ZBM) za ním zaostal 49 sekund, třetí Michal Jirásek (SHK) měl ztrátu přes pět minut.

Neděle

Přes osm stovek závodníků čekala klasická trať Pražského a Středočeského žebříčku. Uspořádal ji oddíl orientačního běhu VSK ČVUT Fakulta Stavební Praha s centrem na koupališti v Úvalech. Běželo se v rovinatém terénu, který byl porostově mírně členitý, s hustníky a pasekami převážně v pásech, byla tam vysoká hustota cest, částečně v pravidelné síti; v některých částech prostoru byly terénní detaily - prohlubně. Mapu připravil Milan Borovička, který postavil i tratě. V ženách byla nejlepší Barbora Baldrianová (VSP), která porazila Zuzanu Kořínkovou (TUR) téměř o tři minuty, třetí skončila Petra Snížková (DKP). V mužích vyhrál Jan Mrázek (SJC), který porazil Matouše Nathaniela Petriláka (DOR) o 1:43 min., třetí Antonín Černý (TAP) měl ztrátu 4:17 min.

V jižních Čechách byla druhá etapa Vodňanského kapra. Vše bylo stejné jako u sobotní první etapy, jen se běžela zkrácená trať s handicapovým startem podle výsledků 1. etapy. Celkovými vítězi 49. ročníku Vodňanského kapra se stali Martina Matějů (PGP) a Ctibor Sysel (PGP).

Stejně jako v sobotu uspořádal OK Lokomotiva Plzeň v Krchlebech Západočeský oblastní žebříček. Klasickou trať pro necelých tři sta závodníků postavil Petr Stehlík na mapě Vytuněná Výtuň (autoři Jiří Vištejn a Jiří Valeš). Běželo se v dobře průběžném lese, který byl pouze místy zarostlý, s vysokou hustotou cest, s množstvím jam a terénních tvarů po těžbě. V ženách vyhrála Veronika Kubínová (SKV) s náskokem čtyř minut před druhou Danielou Trpákovou (DCH) a třetí Denisou Náměstkovou (EKP). V mužích byl nejlepší Matěj Kamenický (LPU), necelé dvě minuty za ním skončil David Němec (ZTC), třetí Jakub Stehlík (ZTC) měl ztrátu mecelé tři minuty.

V Ještědské oblasti připravil OK Chrastava v Hrádku nad Nisou (areál kempu Kristýna) dva závody Ještědského žebříčku. Oba byly sprinty, na kterých startovalo téměř čtyři sta závodníků. Dopoledne se běželp ve městě Hrádek nad Nisou na mapě od Ivoše Habána v městské zástavbě a přilehlých parcích a v sídliště, kde byl běžecký podklad asfaltové cesty, dlažební kostky, trávník, tratě postavila Kateřina Kašková. V ženách vyhrála po zranění se vracející Denisa Kosová (PHK), která o pět sekund porazila Leu Martanovou (TUR), třetí Magdalena Kubecová (STB) měla ztrátu 42 sekund. V mužích vyhrál Pavel Kubát (PHK), druhý Josef Zátka (PVP) měl ztrátu 43 sekund, třetí Tomáš Thoř (TUR) ještě o čtyři sekundy více. Odpoledne proběhl sprint v areálu Kristýna na mapě, kterou mapoval Radek Novotný a revidoval Ivo Habán. Tratě postavil Ivan Vydra v terénu, kde byly pískové, asfaltové i lesní cesty, dřevěné chodníčky, lesní porosty, místy byl hustý podrost. V ženách byla nejlepší Eva Valentová (LCE), která o 29 sekund porazila druhou Magdalenu Kubecovou (STB) a 40 sekund třetí Barboru Svobodovou (JJN). V mužích opět vyhrál Pavel Kubát (PHK), minutu za ním skončili druhý Jeroným Kamenický (TUR) a třetí Štěpán Dlabaja (JJN).

Výsledky najdete v IS ORIS.


« zpět