Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krátký život Jamese Deana: Rebel bez příčiny žil rychle, zemřel mladý a miloval muže i ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: propagační foto/Wikimedia Commons/volná licence

Byl mladý, pohledný a talentovaný. Ač natočil pouhé tři filmy, ovlivnil celou generaci a kvůli své předčasné smrti se stal legendou. Byl hlasem revolty proti úhlednému obrázku amerického života a rodiny. Znuděný rebel bez příčiny - James Dean.

Článek

30. září 1955 zastavuje policejní hlídka v kalifornském Mettleru auto, které se v zóně s povolenou rychlostí 55 mil za hodinu (cca 85 km/h) řítilo rychlostí 65 mil (cca 104 km/h). Za volantem stříbrného Porsche 550 Spyder s přezdívkou „Little Bastard“ sedí mladý herec a hollywoodská superstar James Dean. Dostává pokutu za rychlou jízdu a policista Deana pouští dál.

O dvě hodiny později z hlavní silnice 460 poblíž kalifornského Paso Robles odbočuje vlevo na vedlejší silnici Ford Tudor. Třiadvacetiletý řidič na poslední chvíli v ostrém slunci uvidí placatý stříbrný roadster řítící se po rovině z táhlého kopce v protisměru. Už nedokáže udělat nic, stejně jako Dean. Auta do sebe narazí levými předními rohy.

Dean je zaklíněn mezi palubní deskou a pedály. Přibíhají první svědkové nehody, mezi nimi je i zdravotní sestra. Ta ještě nahmatá slabý puls, ale přivolaní zdravotníci zjistí, že mladík má zlomenou páteř a při převozu do nemocnice umírá. V „Malém bastardovi“ vyhasl život Jamese Deana, kultovní osobnosti jedné generace, kterou natrvalo ovlivnil. Rebel, buřič, „arogantní hajzlík“, idol ženských i mužských srdcí, mladík s nevyjasněnou sexuální orientací i výjimečně talentovaný a pohledný herec. Jeho krátký život provázela řada skandálů i nesporný herecký talent. Bylo mu pouhých 24 let.

Foto: neznámý autor/Wikimedia Commons/volná licence

James Dean v roce 1955 při natáčení filmu Rebel bez příčiny

Dítě, které muselo rychle dospět

Narodil se 8. února 1931 jako James Byron Dean ve městě Marion v americkém státě Indiana. Veselé dětství malý Jimmy, jak se mu říkalo, rozhodně neměl. Matka Mildred Marie od jeho pěti let neustále postonávala, otec Winton pracoval a neměl na něj čas. Když matka Mildred zemřela na rakovinu, bylo mu devět let. Otec se ho vzdal - doslova ho dal své sestře a Jimmy vyrůstal na farmě u své tety a strýce.

Pravděpodobně v tento moment, kdy ztratil matku a otec ho „věnoval“ jako nějakou věc, vznikl jeho odpor vůči autoritám, rodičům či učitelům všeobecně. Zažíval pocity, které by žádný malý kluk zažívat neměl - osamělost, odmítnutí, odpor, vztek, frustraci. Místo idylického dětství se v něm formoval vzdor a musel velice brzy dospět a rozhodl se žít svůj život po svém.

Po absolvování střední školy se z Indiany vydal do Los Angeles, kde studoval práva, věnoval se sportu a vynikal v basketbale. Nebyl vysoký, ale byl šlachovitý a mrštný a jeho trenér do něj vkládal velké naděje. Ale nakonec ho zcela pohltilo herectví a nadějně rozjeté sportovní kariéry se vzdal.

Foto: Akristóf96/Creative Commons/4,0 International

Portrét Jamese Deana

Na východ od ráje

První herecké začátky byly pro arogantního mladíka fiaskem. Zahrál si jen v pár reklamách na cigarety a šlo vesměs o naprosté „štěky“. V pár filmech se objevil na několik vteřin a v televizních pořadech vystupoval jako kompars v publiku. James se tehdy naštval a dal sbohem L.A., stopem odjel do New Yorku, kde se s drzostí sobě vlastní objevil na slavné Broadway a byl přijat do Actors studia, kde zažil osudové setkání - všiml si ho režisér Elia Kazan.

Ten se stal jeho učitelem, mentorem a rádcem. A právě pod jeho taktovkou James Dean zahájil svou mimořádně krátkou, ale přesto nezapomenutelnou hereckou kariéru. První velkou roli dostal právě v Kazanově snímku Na východ od ráje (East of Eden, 1955)

Role odstrčeného syna Cala Traska měla původně připadnout Paulu Newmanovi, ale Kazan v Deanovi neomylně poznal představitele pravého nezkrotného rebela, který se ve filmu snaží najít cestu k vlastnímu otci. Dean předvedl herecký koncert, snad právě jeho neradostné vzpomínky na dětství mu umožnily vydat do role ze sebe úplně všechno.

Foto: neznámý autor/WIkimedia Commons/ volná licence

Richard Davalos jako Aron a James Dean jako jeho bratr Cal ve filmu Na východ od ráje

Rebel bez příčiny

Film byl nominován na Oscara a z dosud neznámého mladíka z Indiany se stala obrovská filmová hvězda. Další nabídka na hlavní roli na sebe nenechala dlouho čekat a režisér Nicholas Ray obsadil Jamese Deana do filmu Rebel bez příčiny (Rebel Without a Cause, 1955)

Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil postavu Jima Starka, svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se stal kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů.

Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte…
citace z filmu Rebel bez příčiny
Foto: Wikimedia Comomns/volná licence

ze snímku Na východ od ráje

Posledním filmem talentovaného Jamese Deana byl Obr (Gigant, 1956). Pár dní po poslední klapce tohoto výpravného westernu zemřel. Film o obyčejném rančerovi, který se stane jedním z nejmocnějších mužů v Texasu a soupeří se svým bývalým zaměstnavatelem, byl taktéž nominován na prestižního Oscara a Dean v něm skutečně vynikl po boku slavné Elizabeth Taylor.

Měl podepsanou smlouvu na film Někdo tam nahoře mě má rád, ale smrt překazila veškeré plány a hlavní role ve snímku se ujal již zmiňovaný Paul Newman. James Dean byl během své pouze dvouleté kariéry dvakrát nominovaný na Oscara a prvním hercem v historii, který byl na tuto cenu nominován posmrtně.

Foto: Propagační fotografie/Wikimedia Commons/volná licence

James Dean a Julie Harris ve snímku Na východ od ráje

Rozporuplná sexualita mladé superhvězdy

James Dean byl prý arogantní, drzý a egoistický. Sám tvrdil, že je to jeho obranná póza právě proti autoritám, kterými tak pohrdal. Byl však velice výbušný a afektovaný a jeho povaha byla velice komplikovaná. Na jednu stranu, i když by se to dalo předpokládat, mu jeho blesková sláva nestoupla do hlavy. Nepropadl alkoholu ani drogám. Na stranu druhou byl už od dětství zasmušilý, neuměl se moc smát, nebyl vtipný, stranil se lidí. Jeho nejlepším přítelem byl v té době Marlon Brando, další představitel „rebelů“ a revoltujících mladíků.

Prosouložil si cestu kamkoliv. Ženy, muži, bral všechno. Proč? Protože mohl. Byl to přece James Dean.
Marlon Brando

Image znuděné hvězdy unavené životem a obestřené aurou jakéhosi tajemna přitahovala davy fanynek a fanoušků. Měl nesporné charisma a doslova sršel sexualitou. Jeho tehdejší přítelkyně, herečka Natalie Wood, se kterou hrál ve filmu Rebel bez příčiny, uvedla, že občas ženám rád ubližoval, ale také si nechával ubližovat.

Foto: neznámý autor/Wikimedia Commons/volná licence

James Dean a Natalie Wood ve filmu Rebel bez příčiny

Deanův blízký přítel a jeho první životopisec William Bast potvrdil, že měl s hercem intimní poměr. Jako další milenci Jamese Deana bývají zmiňováni velice slavní herci, například Marlon Brando, Spencer Tracy, Rock Hudson, Paul Newman nebo dokonce Steve McQueen. U dvou posledních jmenovaných to zní neuvěřitelně, ale ani Newman, ani McQueen to nikdy nepotvrdili ani nevyvrátili. Do Steva McQueena byl prý Dean tak zamilovaný, že herci psal milostné dopisy a básně. Jestli na jejich poměru bylo něco pravdy, to už se zřejmě nedozvíme.

Slavné milenky charismatického mladíka

Dean nebyl přímo prototypem nějakého chlapáka, drsného typu, na který tehdy ženy letěly. Nebyl svalnatý ani vysoký a choval se většinou otřesně. Přesto ženy arogantnímu Deanovi padaly do náruče a do postele. Mezi jeho milenky, které nijak neskrýval, patřily Marylin Monroe, Elizabeth Taylor, Judy Garland či Joan Crawford. Marylin Monroe se do něj zbláznila natolik, že se za něj chtěla provdat. Vzhledem k tomu, že oba měli psychické problémy a své vnitřní démony, oba uznali, že by se navzájem zničili a ze svatby sešlo. Aféra s vdanou Elizabeth Taylor byla velice třaskavá a v tehdejším Hollywoodu se nemluvilo o ničem jiném než o Deanovi a Elizabeth.

Dean se do vdané herečky zamiloval natolik, že vyhledal jejího tehdejšího manžela Michaela Wildinga a svěřil se mu, že jeho ženu miluje. Šokovaný Wilding se ho zeptal, jak si to tedy představuje dál a Dean ho požádal, ať se s Liz rozvede. Při „prasknutí“ této aféry prý padaly facky nejen mezi oběma muži, ale svůj díl dostala i Elizabeth Taylor.

Foto: neznámý autor/Wikimedia Commons/volná licence

Zasmušilý James Dean měl nesporné osobní kouzlo, kterému propadly nejen ženy.

Za Deanovu životní lásku je považována italská herečka Pier Angeli. Potkali se v roce 1955, když Angeli natáčela v Hollywoodu. Pro Jamese Deana by tento vztah nemusel být vážný, měla být zřejmě jen jednou z jeho epizodek - nebýt její matky. Ta totiž protestovala proti tomu, aby Pier a James navázali vztah, jelikož Dean nebyl katolík a hereččina matka byla silně věřící. V Deanovi se tím probudila jeho revolta a rozhodl se, že se potenciální tchyni prostě postaví. Odpor proti autoritám a zákazům v něm vzbudil vzdor a navzdory nesouhlasu matky s Angeli prožil vášnivý románek, který přetrhla až hercova smrt.

Mimo mužů i žen měl jednu velkou zálibu - rychlá auta. Po svém zbohatnutí kupoval a zkoušel stále nové a rychlejší vozy a sám závodně jezdil. Právě vášeň pro rychlou jízdu se mu stala osudnou.

James Dean zemřel 30. září 1955 a je pohřben ve své rodné Indianě na hřbitově Park Cemetery ve Fairmountu.

Foto: Bemerachim/Creative Commons Attribution - Share Alike 3,0/ Unported licence

Hrob Jamese Deana

Prokletí Malého bastarda

James Dean se zabil v Porsche 550 Spyder, kterému dal přezdívku Little Bastard. Po jeho koupi neustále zkoušel jeho jízdní vlastnosti, jezdil doslova jako šílenec. Ursula Andress odmítla do Malého bastarda nastoupit, když ji Dean nabízel svezení. Na kapotu nechal nastříkat přezdívku „Little Bastard“ a na dveře a kapotu startovní číslo 130. Kolegové herci i závodníci ho varovali před tím, že placaté stříbrné auto nebude na silnici vůbec vidět. Navíc měli strach, protože Dean neustále zkoušel, kolik Porsche pojede. Měl ho pouhých devět dní.

Když Dean zemřel, začalo se tradovat, že Malý bastard je prokletý. Po nehodě byl „na odpis“, ale vrak vozu koupil bohatý podnikatel a závodník William Eschrich a nepoškozený motor použil do svého Lotusu. Zbytek Porsche rozprodal na součástky. Série nehod automobilů, ve kterých byl právě vždy alespoň „kousek“ Malého bastarda, dala vzniknout pověstem o prokletí nechvalně proslulého Porsche.

Foto: Brad Hammonds/Creative Commons Attribution 2,0/Generic licence

Porsche 550 Spyder - ne totožné, jako měl James Dean - zaparkované před pražským barem James Dean

Za nekompletní vrak dal opravář George Barris (později konstruktér slavných filmových vozů včetně batmobilu) 2500 dolarů, tedy třetinu původní ceny vozu. Auto trochu vyspravil, aby drželo pohromadě, a nabídl je kalifornské komisi pro dopravní bezpečnost jako artefakt na putovní výstavu, která měla hlavně mladé řidiče odradit od riskantní jízdy.

Vůz jezdil po celých Spojených státech a historky přibývaly: Údajně zemřel řidič kamionu, který Porsche převážel. Na jedné z výstav prý vůz spadl na jakéhosi studenta a zranil ho. Také se měl samovznítit, ale oheň poškodil jen dvě pneumatiky. Barris tvrdil, že to je důkaz ďábelského původu auta. A potom Porsche zmizelo.

Až v roce 2021 se na aukčním serveru zničehonic objevila převodovka z Malého bastarda. Ta se spolu s obrovskou krabicí dokumentace potvrzující autentičnost součástky prodala za neuvěřitelných 382 000 dolarů, tedy asi za osm milionů korun.

Legenda o prokletém autě tedy žije dál. A dál žije i James Dean, byť již jen na filmovém plátně. V roce 2019 získalo studio Magic City Films svolení od rodiny Jamese Deana a zkusí ho pomocí digitálních technologií „oživit“ ve snímku Finding Jack. Zatím jsou ke shlédnutí pouze trailery a projekt je ve fázi vývoje.

James Dean ovlivnil celou generaci. Elvis Presley řekl, že nebýt Deana, nezačal by nikdy hrát a zpívat. Bob Dylan mladého herce doslova hltal a jeho první písně jsou do značné míry ovlivněny právě životním osudem Jamese Deana. Jeho odpor a rebelství proti autoritám, naštvanost na zákazy a na celou americkou společnost působila na lidi jako magnet. Celé roky po jeho smrti mladí lidé ctili jeho kult a revoltovali jako on. Navždy zůstane Rebelem bez příčiny. James Dean.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

James Dean 1931 - 1955

Prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz