Krakonošův kouzelný svět

Krkonošské pohádky nás zavedly do pohádkového světa, kde hlavními postavami byly Trautenberk, Kuba, Anče, hajný a samozřejmě mocný vládce hor, samotný Krakonoš.

Příběh začíná na malebné chalupě na samé hranici Krakonošova hájemství, kde žije chamtivý a lakomý Trautenberk. Ten sní o jediném: Stát se velkým pánem, ačkoli jeho panství zahrnuje pouze skromnou chalupu, kousek lesa, pár luk a několik polí. Jeho jedinými poddanými a věrnými služebníky jsou Anče, Kuba a hajný. 

Krkonošské pohádky jsou sérií desetiminutových příběhů, které se poprvé objevily na televizních obrazovkách v roce 1974. Celý seriál, natočený režisérkou Věrou Jordánovou, sestává z dvaceti dílů. 

Znáte je?

Prvních sedm dílů vzniklo v roce 1973 a na televizních obrazovkách se objevilo v roce 1974. Dalších šest dílů vzniklo o tři roky později, v roce 1977 (vysíláno 1978) a posledních sedm bylo dokončených v roce 1984 a vysílaných 1986. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Krkonošské pohádky se rychle staly oblíbenými a v roce 2013 dokonce získaly ocenění Nekrásnější večerníček diváků.

Hlavní zápletkou, opakující se v každém díle, je touha chamtivého Trautenberka získat cokoli na úkor Krakonoše. Ten však, jak pán lesa i hor, všechno bedlivě hlídá a střeží. Nápomocnou je Krakonošovi jeho sojka, která jej informuje o všech Trautenberkových lstivých plánech.

Scénář večerníčku napsala spisovatelka a překladatelka Božena Šimková, která v té době používala pseudonymy Zdenka Podhrázská a Marie Kubátová. Ta ale s konečnou podobou natočených pohádek nesouhlasila: "Když jsem viděla večerníček, tak jsem svoje pohádky nepoznávala. Už to nebyl můj rukopis."

Krkonošské pohádky přinesly krásné a nezapomenutelné příběhy, které baví diváky i dnes.

KVÍZ: Anče, Kuba, hajnej i Trautenberk. Znáte legendární Krkonošské pohádky?

cs.wikipedia.org, www.ceskatelevize.cz, www.databazeknih.cz