Dirigent Jakub Hrůša je držitelem prestižní německé hudební ceny Opus Klassik v kategorii Dirigent roku

9. říjen 2023

V Berlíně byly 8. října slavnostně předány prestižní německé hudební ceny Opus Klassik. Držitelem ocenění v kategorii Dirigent roku je Jakub Hrůša. U poroty zabodoval nahrávkou hudby Hanse Rotta, Gustava Mahlera a Antona Brucknera, kterou pořídil s Bamberskými symfoniky pro společnost Deutsche Grammophon.

Německé ceny Opus Klassik pro osobnosti a nahrávací počiny v oboru klasické hudby jsou udělovány v 27 kategoriích. Odborná porota složená z recenzentů, zástupců nahrávacího průmyslu a uměleckých osobností vybírá z nahrávek, které jsou v distribuci na německém trhu a zároveň zaznamenaly výrazné ohlasy a obdržely superlativní kritiky v prestižních odborných periodikách.

Vážím si každé ceny, které se mi dostane. Ale je pravda, že tato cena Dirigent roku znamená možná o něco více.

Mně ta cena těší prakticky nejvíc pro orchestr jako instituci, jako komunitu. Protože některé projekty, které přináším do svého orchestru (a samozřejmě i do jiných orchestrů, jako je Česká filharmonie nebo orchestr v Římě, v budoucnosti v Londýně), jsou velmi osobní a velmi smělé. A k těm patřil právě tento v čele s hudbou Hanse Rotta, kterou orchestr před tím nehrál a bylo třeba ho nejdříve přesvědčit,“ říká o nahrávce Jakub Hrůša.

Získáním Ceny Opus Klassik Hrůšova berlínská mise nekončí – 12., 13. a 14. října provede v německé metropoli oratorium Antonína Dvořáka Stabat mater, a to ve spolupráci s jedním z nejlepších světových orchestrů – s Berlínskými filharmoniky.

A jaké další projekty ho v bezprostřední budoucnosti čekají? Poslechněte si celý rozhovor Daniela Jägera s Jakubem Hrůšou. 

 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související