Pidcock a Lecomte vítězí v Mont Sainte-Anne, Pieterse a Schurter celkově

Závěrečný díl světového poháru horských kol hostilo kanadské Mont-Sainte Anne, Cink 48., Čábelická 30....

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Michal Červený
Pidcock a Lecomte vítězí v Mont Sainte-Anne, Pieterse a Schurter celkově

Finálový závod Světového poháru horských kol sezóny 2023 hostilo kanadské Mont Sainte-Anne. Neděle tradičně patřila závodům cross-country. Vítězství v kategorii elitních mužů vybojoval světový šampion Thomas Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers), v ženách zvítězila Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV). Jediná Češka na startu Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) dojela na 30. pozici, Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins) dokončil na 48. místě. V celkovém pořadí SP zvítězil Nino Schurter (SUI, Scott Sram) a Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck).

V Mont Sainte-Anne panovaly doslova cyklokrosové podmínky, trať ztížilo nejen bahno, ale jezdcům dalo zabrat i chladné počasí, déšť, a tak nebylo výjimkou, že několik úseků jezdci zdolávali po svých.

Program tradičně odstartoval kategoriemi u23. Jako první se na start postavili muži. Jediným českým jezdcem v poli byl Jan Sáska, jenž dokončil na 33. pozici.

Jan Sáska

V závodě zvítězil Riley Amos (USA, Trek Future Cycling), který si skvěle poradil s technikou a předváděl i skvělý fyzický výkon. Na druhém místě dojel Adrien Boichis (FRA, Trinity Racing), Bjorn Riley (USA, Trek Future Cycling) byl třetí. V celkovém pořadí SP zvítězil Adrien Boichis, Riley Amos byl druhý, na třetím místě byl Carter Woods (CAN, Giant Factory), kterého v závodě potkal nepříjemný pád.

V závodě žen do 23 let, které odstartovaly v 11:00, bylo českých zástupkyň o poznaní více. Startovala jak česká šampionka Adéla Holubová (Rouvy Specialized), tak Patricie Srnská (Dukla Praha) a dále Simona Spěšná (jb Brunex Superior Factory) s Nelou Viktorovou (Rouvy Specialized).

Patricii se sice nepodařilo navázat na skvělé 6. místo ze Snowshoe, přesto dojela na solidní 15. pozici. Slušný výkon předvedla mistryně republiky Adéla Holubová, jež dojela na 8. místě a potřetí v sezóně se dostala do top ten v závodě SP XCO. Na 14. příčce byla Nela Viktorová a Simona Spěšná byla 23.

Adéla Holubová

"Už před startem bylo jasné, že svěťák v Kanadě nebude žádná sranda. Technicky náročný okruh ztížil vydatný déšť a několik výjezdů a technických úseků se muselo běhat. Já osobně kombinaci mokra a běhání příliš neholduju, ale v Mont Sainte-Anne mi to výjimečně sedlo. Pro mě je tedy 8. místo velké překvapení. Závod jsem si užila a jsem šťastná, že mi top ten vyšla i na posledním svěťáku letošního roku. Pro mě byla letošní sezóna hodně divoká a myslím si, že jsem ji nemohla zakončit víc divoce než tímto masakrálním závodem," okomentovala závod česká šampionka kategorie u23, jež musela velkou část letošní sezóny vynechat kvůli zlomenině ruky, kterou si přivodila při tréninku na trati úvodního závodu Světového poháru letošního roku - v Novém Městě na Moravě.

V závodě žen do 23 let zvítězila po skvělé jízdě Ronja Blöchlinger (SUI, Liv Factory), jež si excelentně poradila s technikou, na druhé příčce byla Noëlle Buri (SUI, Bixs Performance), třetí dojela Madigan Munro (USA, Trek Factory). 

V celkovém pořadí triumfovala Ronja Blöchlinger (SUI, Liv Factory), na druhé pozici byla Heby Sofie Pedersen (DEN, Willier Pirelli), světová šampionka Samara Maxwell (NZL, Rockrider) byla třetí.

Elitní ženy se na start postavily ve 13:00. Celkové prvenství měla již před startem zajištěné Puck Pieterse, která se po dobrovolném přesunu z kategorie u23 mezi elitu celý rok ukazuje ve skvělém světle a drží si stabilní výkonnost. Jakožto skvělá cyklokrosařka byla největší favoritkou i v neděli. 

Hned v zaváděcím kole se pokusila o atak a soupeřkám se během prvního okruhu z celkových pěti vzdalovala. Ke konci okruhu ji ovšem dostihla Loana Lecomte, která byla v technice viditelně rychlejší. Když už začala soupeřce dýchat na záda, kamery i jezdkyně zaznamenaly defekt zadního kola a Loaně nezbývalo nic jiného, než na prázdném kole dojet do depa. To nebylo naštěstí daleko, ovšem výměna trvala nezvykle dlouho, francouzská šampionka ztrácela cenné vteřiny a propadla se až na 8. příčku.

K Pieterse se mezitím dostala Jenny Rissveds (SWE, Team 31), které očividně svědčily blátivé podmínky. Brzy se ovšem čelo závodu rozrostlo, Loana se vrátila do boje o vítězství a netrvalo dlouho, než se opět pokusila o atak. V druhé polovině závodu se soupeřkám vzdálila, v technice navíc vypadala jistě, jako kdyby trať absolvovala za sucha, a do cíle přijela na první pozici.


Loana Lecomte vítězí

Na druhé příčce dojela do cíle Jenny Rissveds, o třetí místo se strhl v závěrečném kole souboj mezi Pieterse a Jolandou Neff (SUI, Trek Factory), loňskou vítězkou závodu. Nizozemka ovšem v posledních pasážích zmobilizovala síly a dokázala bronz urvat.

"Cíl pro dnešek jsem měla jasný - jet co nejdéle na kole, a když to nepůjde, hned běžet. Nebyla jsem si v technice jistá stoprocentně, ztrácela jsem, ale zase to nebylo tak hrozné. Jsem ráda, že se mi povedlo urvat bronz, i když to nebylo jednoduché. Navíc jsem zvítězila v celkovém pořadí, což je neuvěřitelné. Volno mě ale rozhodně nečeká, hned příští týden startuji na světovém poháru v cyklokrosu, který se jede ve Waterloo ve Spojených státech," uvedla nizozemská hvězda, která hned příští týden může vybojovat další vítězství v SP, tentokrát ale v jiné disciplíně.

Na 34. místě dojela do cíle Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria Factory), česká šampionka Jitka Čábelická dokončila na 30. místě: "Dneska to byl závěr s velkým Z. Letos asi nejtěžší závod celý sezony po všech stránkách, pak pro změnu špatný start, začátek mi seděl víc, jak přestalo pršet, začalo z toho být tahavější bahno, který nemám ráda, docela se i dost běhalo, ale to mi moc nevadilo. Výsledek průměr jako celá sezona. Teď jsem ráda, že je konec, byl to dlouhý rok, tak se na volno těším. Bude i prostor si to celé lépe zhodnotit, i když tuším, kde se stala chyba a na čem zapracovat. Ale mrzí mě, že se letos nepovedl žádný lepší výsledek," okomentovala závod a sezónu Jitka.

Jitka Čábelická

V celkovém pořadí SP zvítězila suverénně Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck), na druhém místě byla Loana Lecomte a třetí skončila Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory).

Vrchol programu - závod elitních mužů - přišel na řadu v 15:30. Na startu stál i světový šampion Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers) či tři čeští zástupci - Jan Škarnitzl (GAPP System Kolofix), Lukáš Kobes (GAPP System Kolofix) a Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins). 

Skvělý úvod do závodu předvedl tým Cannondale Factory. Na čele se pohyboval jak mladík Charlie Aldridge (GBR), tak Simon Andreassen (DEN). Po úvodním okruhu se ale začali propadat a na čelo se postupně dostal Tom Pidcock s Mathiasem Flückigerem (SUI, Themus Maxon).

Ve druhém okruhu ze šesti měl ovšem Švýcar defekt, a to na stejném místě jako Loana Lecomte, a do depa se musel dostat částečně po svých, částečně na kole. Ani to ho ale nezlomilo a brzy se ke světovému šampionovi z Velké Británie vrátil.

Flückiger byl v technice viditelně odvážnější než Brit, ten jel v určitých pasážích naopak na jistotu a došlo i na drobné chybky. Přesto se univerzál držel na kole s poklidem a vždy si Flückigera docvakl. V pátém okruhu se dokonce Švýcar Tomovi vzdálil, na osudném místě ho ale potkal defekt číslo 2, Pidcock ho dojel a ihned mu pláchl. Poté už si jen hlídal svůj náskok a potřetí v sezóně zvedl ruce nad hlavu v závodě světového poháru horských kol.


Tom Pidcock vítězí

"Nebylo to dnes jednoduché, technika byla zrádná a Mathias jel skvěle. Já jsem tak neriskoval, on jo a pak přišly defekty. Pak už jsem věděl, že si náskok musím hlídat a nedělat chyby. To se mi povedlo a mohl jsem zvednout ruce nad hlavu. Teď už se těším na odpočinek, sezóna byla hodně dlouhá," sdělil v cíli Tom, jenž se zřejmě prvního závodu světového poháru v cyklokrosu nezúčastní.

Na druhém místě dojel do cíle Mathias Flückiger, třetí byl bronzový muž ze Snowshoe Marcel Guerrini (SUI, Bixs Performance), čtvrtý byl loňský vítěz Titouan Carod (FRA, BMC) a pátý Thomas Litscher (SUI, Lapierre Mavic Unity)

Dle představ se závod nepovedl Ondřeji Cinkovi, jenž dojel až na 48. místě. Na 55. místě byl Jan Škarnitzl, 57. byl Lukáš Kobes.


Ondřej Cink


Jan Škarnitzl

Napínavý byl souboj o vítězství v celkovém pořadí SP. V případě, že by se vítězem závodu stal Mathias Flückiger, mohl ve Světovém poháru zvítězit. Nino měl navíc špatný start a startovním polem se musel prokousávat. Před závodem byl navíc na druhé pozici v průběžném hodnocení Jordan Sarrou, i on mohl zvítězit, ani jemu se ale start nepovedl a oba se po prvním okruhu pohybovali kolem 30. pozice. Když už bylo jasné, že závod Flückiger nevyhraje, jediný, kdo mohl z dresu lídra Nina vysvléknout, byl Sarrou. Schurterovi navíc v posledním kole spadl řetěz a Sarrou skákal jednoho jezdce za druhým. Přesto si Švýcar pozice pohlídal a Sarrou, jenž dojel 9., stáhl na 14. Schurtera jen pár bodů. Nino se tak podeváté stal celkovým vítězem světového poháru horských kol!

Pódium světového poháru horských kol pro rok 2023 - zleva Jordan Sarrou, Nino Schurter a Mathias Flückiger

Výsledky - SP XCO Mont Sainte-Anne

Ženy u23
1. Ronja Blöchlinger (SUI, Liv Factory) 1:15:18
2. Noëlle Buri (SUI, Bixs Performance) +0:31
3. Madigan Munro (USA, Trek Factory) +0:51
4. Monique Halter (SUI, Thömus Akros) +0:55
5. Samara Maxwell (NZL, Rockrider) +2:14
...
8. Adéla Holubová (Rouvy Specialized) +4:34
14. Nela Viktorová (Rouvy Specialized) +6:25
15. Patricie Srnská (Dukla Praha) +6:37
23. Simona Spěšná (jb Brunex Superior Factory) +11:40

Kompletní výsledky ZDE

Celkové pořadí
1. Ronja Blöchlinger (SUI, Liv Factory) 1 033 bodů
2. Heby Sofie Pedersen (DEN, Willier Pirelli) 896 b.
3. Samara Maxwell (NZL, Rockrider) 893 b.

Kompletní pořadí ZDE

Muži u23
1. Riley Amos (USA, Trek Future Cycling) 1:09:48
2. Adrien Boichis (FRA, Trinity Racing) +0:16
3. Bjorn Riley (USA, Trek Future Cycling) +0:34
4. Tobias Lillelund (DEN, Trek Future Cycling) +2:22
5. Luca Martin (FRA, Orbea Factory) +2:47
...
33. Jan Sáska (Massi) +10:02

Kompletní výsledky ZDE

Celkové pořadí
1. Adrien Boichis (FRA, Trinity Racing) 1 044 b.
2. Riley Amos (USA, Trek Future Cycling) 819 b.
3. Carter Woods (CAN, Giant Factory) 774 b.

Kompletní pořadí ZDE

Ženy Elite
1. Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV) 1:28:09
2. Jenny Rissveds (SWE, Team 31 Continental) +0:15
3. Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) +1:03
4. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +1:18
5. Martina Berta (ITA, Santa Cruz Rockshox) +1:29
...
30. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +11:55
34. Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria Factory) +14:34

Kompletní výsledky ZDE

Celkové pořadí
1. Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) 1 939 b.
2. Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV) 1 526 b.
3. Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory) 1 445 b.

Kompletní pořadí ZDE

Muži
1. Thomas Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers) 1:26:27
2. Mathias Flückiger (SUI, Thoemus Maxon) +0:26
3. Marcel Guerrini (SUI, Bixs Performance) +1:31
4. Titouan Carod (FRA, BMC) +1:55
5. Thomas Litscher (SUI, Lapierre Mavic Unity) +2:17
...
48. Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins) +9:09
55. Jan Škarnitzl (GAPP System Kolofix) +10:15
57. Lukáš Kobes (GAPP System Kolofix) +10:46

Kompletní výsledky ZDE

Celkové pořadí
1. Nino Schurter (SUI, Scott Sram) 1 549 b.
2. Jordan Sarrou (FRA, BMC) 1 509 b.
3. Mathias Flückiger (SUI, Thoemus Maxon) 1 499 b.

Celkové pořadí ZDE


Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Pidcock a Lecomte vítězí v Mont Sainte-Anne, Pieterse a Schurter celkově
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  5. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  6. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 James Matthew - vloženo: 09.10.2023 v 12:21:00

    A zase Vám vypadla z výsledků Jana Czeczinkarová na 34. místě v ženách elite .... ani v článku zmínka, že startovala ... začínám si myslet, že je v tom úmysl ..

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744