Ligový pondělník – Vedoucí trojice po pohárovém čtvrtku bodovala v lize naplno, v čele beze změn


napsal hoch

 

Čekalo se, jak budou naši pohároví zástupci reagovat po těžkých čtvrtečních zápasech v neděli v lize. Všichni tři namáhavý týden zvládli na jedničku. Plzeňská Viktorka udolala houževnatý Jablonec, Slavia dokázala vyhrát v Liberci a vedoucí Sparta přivezla tři body z Hradce Králové.

Na konci tabulky zůstává na poslední příčce Zlín, přestože se mu podařilo remízovat na půdě Bohemians. V důležitém duelu České Budějovice porazily Karvinou a překvapily Pardubice remízou v Ostravě.

Viktoria Plzeň – FK Jablonec 3:2 (2:2)

Branky: 22. Jirka z PK, 38. Mosquera, 46. Vydra – 30. Krulich, 34. Chramosta. Rozhodčí: Ondřej Berka. ŽK: 3:2. ČK: 0. Fauly: 13:10. Střely na branku: 6:2. Rohy: 7:2. Držení míče: 60%:40%. Diváci: 8 505.

Rafiu Durosinmi (20) se možná ve Viktorii dlouho nezdrží. Podle informací inFotbal.cz o něj projevil velký zájem Wolfsburg a prostřednictvím agentů kontaktoval západočeský klub. Wolfsburg sledoval Rafiu Durosinmiho v několika zápasech a nyní se potenciální transfer údajně posouvá do roviny jednání. Už měly proběhnout první kontakty, jimiž si bundesligový klub začal shánět o nigerijském střelci podrobné informace, ale také zjišťovat podmínky Viktorie Plzeň, za kterých ho může koupit. První nástřel ceny ze strany plzeňského vedení se prý pohyboval kolem 10 milionů eur (téměř 245 milionů korun). Za mě by v této chvíli byl jeho odchod velká škoda. Momentálně se může ještě více zviditelnit a tím pádem i zpeněžit v Konferenční lize a potom se uvidí.

Ještě více si přisadil sobotní Sport, který dokonce nabízel zahraničním skautům 5 (!) plzeňských hráčů. Kromě výše zmíněného Rafiu Durosinmiho (20) jsou prý v hledáčku evropských klubů Sampson Dweh (21), Pavel Šulc (22), Lukáš Kalvach (28) a Jindřich Staněk (27). Zájem by prý mohl být i o Robina Hranáče (23), Cadua (26) a Pavla Buchu (25). Jenže je jasné, že Viktorka není rozhodně v situaci, kdy by musela hráče za každou cenu prodávat. Noví majitelé dávají klubu potřebnou jistotu a působením v pohárové Evropě může hodnota mladých, ale i starších klenotů o hodně narůst.

V úterý odletěla výprava Viktorie do kazašské Astany, kde ji ve čtvrtek čekalo druhé utkání základní skupiny Konferenční ligy. Trenéři řešili, jak vyzrát na nepříjemného soupeře a ještě k tomu na umělé trávě. Naznačil to plzeňský asistent Jan Trousil. „Budeme spoléhat na naše subtilnější hráče, kteří mají níž těžiště, jsou pohyblivější a bude jim to víc vyhovovat.“ Spekuloval i pražský Sport: „Viktorka má v kádru několik zdatných „prcků“, jací se mohli na atypickém trávníku velmi hodit. Cadu, Pavel Bucha, Adam Vlkanova a Jan Sýkora měří okolo 170 centimetrů. Především směrem do ofenzivy vynikají technikou, mrštností, výbušností, schopností přejít jeden na jednoho.“ Otázkou bylo, jak tato strategie bude ve skutečnosti fungovat.

V reálu však nastoupila Viktoria v osvědčené sestavě z minulých zápasů, Adam Vlkanova a Janem Sýkorou přišli na hřiště až v závěru zápasu. První střelecký pokus utkání si na svá bedra vzal Fabien Ourega, ale branku Jindřich Staňka neohrozil. Jeho pokus mířil vysoko nad branku. V šesté minutě byl na hranici šestnáctky faulován Rafiu Durosinmi. Z následného přímého kopu zkoušel pálit Lukáš Kalvach, ale branku Josipa Čondriče netrefil. Ve třiadvacáté minutě se Astana Arena sice rozradostnila, ale zbytečně. Kapitán Marin Tomasov dostal balon za Jindřicha Staňka, ale obrana Viktorie ho před tím výborně vystavila do ofsajdu. Branka tak neplatila. První poločas více šancí nenabídl. Na centrované balony na obou stranách si chodili brankáři a další příležitosti nepřišly. Po čtyřiceti pěti minutách hry platilo skóre 0:0.

To ve druhém poločase se začaly dít věci. V padesáté první minutě poslal do vedení domácí kapitán Marin Tomasov, který svou ránu otřel o obránce Sampsona Dweha, který jinak hrál výborný zápas, a Jindřich Staněk na balon nedosáhl. Odpověď ale přišla s rychlostí blesku. Tři minuty poté si na ideální centr Sampsona Dweha z pravé strany naskočil mezi tři obránce Astany Tomáš Chorý a hlavičkou vyrovnal. To ovšem nebylo vše. V 56. minutě se po ťukesu s Tomášem Chorým opřel do míče Jan Kopic a s odrazem o Lukáše Kalvacha ve vápně poslal balon do branky podruhé. V 65. minutě to zkoušel znovu z podobné pozice výborný Jan Kopic, ale tentokráte branku netrefil. Sedm minut před koncem se činil Jindřich Staněk. Ránu Lončara z hranice šestnáctky vytáhl na roh. Domácí se i dál tlačili do vyrovnání. V nastaveném čase hlavičkoval těsně nad branku Hovhannisyan. Viktorka závěrečný tlak zvládla a v Kazachstánu zvítězila 2:1. A to se dosud žádnému českému týmu nepodařilo (Slavia 1:1, Jablonec 1:2). Vzhledem k domu, že Dinamo Záhřeb prohrálo na půdě Ballkani 0:2, dostal se plzeňský tým do čela tabulky s plným bodovým ziskem. Příští zápas Konferenční ligy sehraje 26. října v Záhřebu proti Dinamu.

A jaký, že úspěchy ve skupině mají finanční efekt? Za dvě výhry může Viktorka počítat 24,4 miliony korun. Ve hře jsou samozřejmě bonusy ve zbývajících čtyřech zápasech skupiny. Výhra znamená 12,2 miliony korun, remíza 4,1 milionu korun. Pokud Viktorka postoupí ze skupiny do jarní vyřazovací fáze, připíše si na konto 7,3 milionu korun.

V neděli večer čekal plzeňský tým domácí ligový zápas s Jabloncem. Severočeši před týdnem vyhráli poprvé v sezoně, když zdolali Slovácko 2:0, naproti tomu Viktorka padla nešťastně na Spartě 1:2. Jablonec z pěti utkání venku 3x remízoval. Bylo s otazníkem, jak se domácím hráčům podaří vstřebat únavu z čtvrtečního utkání v Astaně a z dlouhého cestování. Přiletěli do Prahy v pátek nad ránem, takže na přípravu měli pouhé necelé dva dny.

V plzeňské základní sestavě udělali trenéři pět změn. Zraněného Lukáše Hejdu v obraně zastoupil Václav Jemelka, který kapitána vystřídal už v Kazachstánu. Od začátku dostali šanci i záložníci Erik Jirka, John Mosquera a Ibrahim Traoré a také útočník Matěj Vydra. Jablonečtí se hned ve druhé minutě dostali do velké šance. Po rohu a teči Davida Štěpánka zblízka reflexivně vyrazil míč Jindřich Staněk, z následné dorážky Nemanja Tekijaški přestřelil. Domácí ve 22. minutě otevřeli skóre. David Štěpánek v šestnáctce podrazil Ibrahima Traorého a nařízenou penaltu proměnil Erik Jirka. Slovenský reprezentant vstřelil i třetí soutěžní gól sezony z pokutového kopu. Severočeši ve 30. minutě vyrovnali. Po přihrávce Davida Štěpánka se trefil osmnáctiletý reprezentační útočník Matouš Krulich (vrátil se s FC Turín), jenž se prosadil ve druhém ligovém zápase po sobě. Už za čtyři minuty Jakub Martinec využil špatné plzeňské rozehrávky, vyslal do úniku Jana Chramostu a ten překonal Jindřicha Staňka. Druhou ligovou branku v ročníku proti bývalému týmu příliš neslavil. Gól padl přesně po takovém průniku středem obrany, jako inkasované dva v duelu s Pardubicemi. Viktorka vyrovnala ve 38. minutě, kdy se výstavní ranou z 25 metrů z přímého kopu střelou přesně do šibenice prosadil John Mosquera. Kolumbijský křídelník skóroval poprvé v ligové sezoně. V závěru první půle nejprve Matěj Vydra zahodil samostatný únik, o chvíli později dorazil míč do branky, ale sudí Ondřej Berka po zásahu videorozhodčího a kontrole u monitoru gól odvolal kvůli útočnému faulu Rafiu Durosinmiho na Jakuba Martince.

Matěj Vydra si spravil chuť už v deváté sekundě druhého dějství, kdy se prosadil tvrdou ranou po přihrávce od Rafiu Durosinmiho. V ligovém ročníku si připsal premiérový gól. Jindřich Staněk v 73. minutě vypíchnul míč před Václavem Drchalem, který ho však zasáhl. Reprezentační gólman zůstal ležet, chvíli byl v bezvědomí, a po dlouhém ošetřování musel být naložen na nosítka a odvezen ze hřiště. Poté ho odvezla sanitka do nemocnice. V brance ho nahradil Marián Tvrdoň. Západočeši si poté vytvořili tlak a několik velkých šancí na pojišťovací gól, jenže střídající Tomáš Chorý hlavičkoval vedle, Pavel Šulc neprostřelil gólmana Hanuše a z dobré pozice minuli také Robin Hranáč s Rafiu Durosinmim. V závěru osmiminutového nastavení Jan Kopic nevyzrál na Jana Hanuše. Plzeňští už o těsný náskok nepřišli, protože Nemanja Tekijaški těsně před koncem po rohu zblízka přestřelil branku. Viktoria doma v lize s Jabloncem podesáté za sebou neprohrála, z toho podeváté naplno bodovala. Podle šancí Viktorky ve druhém poločase by odpovídal výsledek tak 7:3!

Plzeňský trenér Miroslav Koubek: „Určitě jsem spokojený s výsledkem. Byly tam obavy z toho, v jakém budeme stavu po Astaně. Museli jsme udělat změny. Když jich uděláte pět, určitým způsobem to naruší stabilní sestavu. Já to narušení viděl v defenzivě, která byla nestabilní. Nebyli jsme úplně jistí dozadu a měli problém s velmi dobrým presinkem Jablonce. Systémové pojetí defenzivy celého mužstva, na které si potrpím, se mi úplně nelíbilo. Na druhou stranu bych pochválil ofenzivu. Ta byla v pořádku, mělo to šťávu a švunk. Neproměňování šancí ve druhém poločase nám komplikovalo život. Myslím, že byly aspoň čtyři stoprocentní, a potom se obáváte o výsledek až do konce.“

Ve čtvrtek hraje Viktoria pohár v Mariánských Lázních se svou jmenovkyní a v případě postupu se utká s vítězem duelu Viktoria Žižkov – Olomouc. V lize nastoupí po čtrnáctidenní přestávce v sobotu v Liberci a Jablonec se v neděli utká doma s Bohemians.

Slovan Liberec – Slavia Praha 2:3 (2:1)

Branky: 5. Kulenovič, 8. Preisler – 16. Schranz, 53. Van Buren z PK, 87. Zafeiris. Rozhodčí: Ondřej Pechanec. ŽK: 4:5. ČK: 0. Fauly: 7:11. Střely na branku: 6:5. Rohy: 7:3. Držení míče: 36%:64%. Diváci: 5 927.

Sparta dostala za výtržnosti fanoušků v zářijovém ligovém derby v Edenu pokutu 600 tisíc korun. Domácí Slavia musí za nevhodné chování svých příznivců a nezvládnutí povinností pořadatelské služby zaplatit 400 tisíc korun. O trestech pro pražské kluby informovala v komuniké po zasedání disciplinární komise Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže.

Sešívaní ve čtvrtek v prvním domácím utkání skupiny Evropské ligy přehráli FC Sheriff Tiraspol rozdílem šesti branek. Před zraky 17 844 diváků se na výhře 6:0 podíleli dvakrát Mojmír Chytil, po gólu přidali Igoh Ogbu, Ivan Schranz a David Douděra. V součtu s vlastní brankou výběr Jindřicha Trpišovského uhrál historicky nejvyšší výhru Slavie ve skupině evropských pohárů a po výhře 2:0 v Ženevě je s plným počtem bodů a skórem 8:0 v čele tabulky. Slavia po celý zápas na hřišti kralovala, soupeře předčila ve všech směrech. Utkání se tak změnilo v exhibici. Pražská média především velebila hru norského záložníka Conrada Wallema (23), kterému prý konečně trenér Jindřich Trpišovský našel to nejsprávnější místo v sestavě. Dosud se točil snad na všech postech, ale čtvrteční pozice na čísle 10 je prý tou nejsprávnější. V dalším utkání 26. října bude hrát Slavia v Římě s AS.

Do Liberce cestovala Slavia v roli favorita, zvláště když se liberecká obrana v posledních zápasech zhoršila. V předešlých třech ligových duelech inkasovala 9 gólů. Sešívaní měli naopak nejlepší defenzívu v lize, za 10 kol inkasovali pouhých 5 branek. Varováním pro Slavii mohla být skutečnost, že letos po utkání v Evropě 2x v lize ztratili.

Krutou podmínku k setrvání ve funkci dostal podle zprávy Sportu liberecký trenér Luboš Kozel (52). Nad Slavií musel v neděli vyhrát! Ani remíza s vicemistrem ho neměla udržet na lavičce Slovanu. Ve své třetí sezoně u Nisy to měl kouč po sérii pěti utkání bez výhry krajně nahnuté. Na jeho místo chystal klub údajně dva kandidáty. Jedním z nich je David Horejš (46), který je nyní bez angažmá a druhým Martin Hyský (48), stávající trenér druholigové Vlašimi. Ta je farmou Slavie, a ta by musela s jeho uvolněním souhlasit. Liberecký klub ale na tvrzení Sportu ostře zareagoval. „Žádné ultimátum pro trenéra, o kterém se spekulovalo v Deníku Sport před nedělním zápasem nebylo vysloveno. Proti Slavii, i při dalších zápasech, se chceme prezentovat kolektivním a odhodlaným způsobem. V klubu však stále hledáme cestu, jak zlepšit dosavadní výsledky.”

V úvodu překvapivě tlačili domácí, kteří se záhy dočkali i úvodní trefy. Po několika neúspěšných pokusech se akrobaticky prosadil Luka Kulenovič. Bosenskému útočníkovi o chvíli později scházely milimetry, aby dosáhl na centr z levé strany a třeba i skóroval. Druhý gól ale přišel hned vzápětí, po brilantní práci Christiana Frýdka hlavou zvýšil Dominik Preisler. Sešívaní fanoušci mohli být poněkud klidnější v 16. minutě, po dobře vyřešené situaci v podání Mojmíra Chytila skóroval Ivan Schranz. Liberečtí mohli opět vést o dvě branky, ovšem Ľubomír Tupta to z voleje napálil přímo do Aleše Mandouse. Na druhé straně zase nebylo daleko k vyrovnání, nicméně hlavička Lukáše Provoda skončila na pravé tyči.

Krátce po přestávce se odrazil od země míč ve vápně Dominiku Preislerovi do ruky, kterou měl ale u těla, po přezkumu u videa byla následně nařízena šílená penalta, kterou proměnil střídající Mick van Buren, jenž poslal míč do protipohybu brankáře. Posléze se Liberečtí přesunuli do zataženého obranného bloku a chtěli udržet alespoň bod. V závěru se do hry opět dostal mladík Matěj Jurásek, který nejednou dokázal z lavičky zápas rozhodnout. Hned po příchodu na hřiště byl cítit, když pláchl po levé straně, avšak jeho centr nakonec nenašel žádného adresáta. Záhy už se pod vítěznou branku přece jen zapsal. Jeho přihrávku si skvěle zpracoval Christos Zafeiris, a s přehledem překonal Huga Jana Bačkovského. Bylo rozhodnuto.

Co na docela smolnou porážku říkal ohrožený liberecký trenér Luboš Kozel? „Pro nás to bylo důležité utkání, měli jsme co napravovat z posledních zápasů. Myslím, že na týmu bylo vidět, že chce uspět. Věděli jsme, že klíčem k úspěchu bude hlavně do toho dobře vstoupit a třeba i zaskočit Slavii. To se nám povedlo, úvod byl z naší strany výborný, podpořený i dvěma brankami. Slavia se pak postupně dostala do hry a poměrně lacino snížila. Poté jsme byli asi 10 minut pod souvislým tlakem, ale přečkali jsme to. Druhý poločas už jsme pod takovým tlakem nebyli. Myslím, že to bylo dobré utkání do té 50. minuty, kdy se zkoumala hodně přísná penalta. Od té chvíle to bylo nervózní. Byl to absolutně zbytečný zásah od VAR (videorozhodčího). Když to spělo k remíze 2:2, udělali jsme velkou chybu a Slavia toho využila. Nakonec nemáme ani bod. Výkon týmu byl velmi dobrý, bohužel byla v zápase penalta, která tam podle mě být neměla. Absolutě zbytečná zásah VAR. Míč se otřel o loket po odrazu od země.“

„Pachatel“ penalty Dominik Preisler: „Ze hřiště a z té samotné situace vůbec nevím, že vlastně nějaká ruka byla. Upřímně vám řeknu, že jestli se tohle u nás píská jako penalta, tak je to úsměvné. Ogbu to do mě v podstatě nastřelil z pár centimetrů. Jak na tohle mám reagovat? To bych se musel z toho hřiště vymazat. Nechci nikoho hanit, ale myslím si, že kdyby to bylo na opačnou stranu, tak se to v životě nepískne.“ Jak říkal kdysi jeden nechvalně proslulý fotbalový funkcionář: „Silnější pes m…!“ Estétům se tímto omlouvám.

Slavia navázala na vydařený zápas proti Šeriffu a z Liberce si odvezla tři body. Další zápas ji čeká 21. října se Slováckem, Severočeši ve stejný den vyzvou Viktorii Plzeň.

FC Hradec Králové – Sparta Praha 1:3 (0:2)

Branky: 64. PIlař – 15. a 34. Karabec, 71. Kuchta. Rozhodčí: Petr Hocek. ŽK: 0:4. ČK: 0:1 (20. Olatunji). Fauly: 9:7. Střely na branku: 5:4. Rohy: 8:1. Držení míče: 52%:48%. Diváci: 9 300.

Tým z Letné hrál ve čtvrtek druhé utkání skupiny Evropské ligy na půdě Betisu Sevila. Sparťané před 45tisícovou návštěvou rychle otevřeli skóre a to hned ve 3. minutě zásluhou Veljka Birmančevi

e, domácí ovšem zvládli během pár minut srovnat po hrubé chybě brankáře Petera Vindahla, který nesmyslně vyběhl mimo šestnáctku a míč minul. První půle byla v režii Sparty, předváděla vysoce kvalitní výkon, další gól ale už nedokázala přidat. Po změně stran pak díky sparťanské pasivitě postupně přebíral otěže Betis, čehož využil deset minut před závěrečným hvizdem Isco vstřelením vítězného gólu. Závěrečný tlak svěřenci Briana Priskeho nezvládli přetavit v druhou branku, přestože Adam Karabec měl v nastaveném čase na hlavě jasnou tutovku. Museli se tak spokojit s porážkou 1:2. Někteří novináři začali už za zazděnou šanci posílat Adama Karabce (20) někam na hostování, což ale po vypršeném přestupním termínu do konce podzimu nejde uskutečnit. V dalším duelu 26. října přivítá Sparta doma Glasgow Rangers.

Rudí měli v nohou utkání v Seville, ale očekávalo se, že široký hráčský kádr si s tím v Hradci poradí. Sparta byla v lize zatím velice produktivní, s průměrem 2,7 branky na zápas a očekávalo se, že se střelecky prosadí i v Hradci. Měla zde zatím výbornou bilanci, na půdě Východočechů zvítězila 5x za sebou. Hradec v posledním kole přivezl bod z derby z Pardubic za remízu 1:1.

Sparťanský trenér Brian Priske udělal oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy na hřišti Betisu Sevilla (1:2) šest změn v zahajovací jedenáctce. Po trestu za červenou kartu a absenci v minulém kole se vrátil do sestavy kapitán Letenských Ladislav Krejčí. Trenér Václav Kotal, který za Spartu v minulosti hrál i ji trénoval, nasadil stejnou základní sestavu jako před týdnem v derby proti Pardubicím (1:1).

Brian Priske musel brzy sáhnout do sestavy znovu, zraněného nejlepšího střelce soutěže Lukáše Haraslína nahradil Jan Kuchta. A právě reprezentační útočník se o pár vteřin později podílel na úvodní brance. Adam Karabec rozjel po pravé straně akci, míč se k němu přes Victora Olatunjiho s Janem Kuchtou vrátil a český reprezentant do 21 let sám před Pavolem Bajzou nezaváhal. V 19. minutě Victor Olatunji atakoval ve výskoku Ondřeje Ševčíka, za což od sudího Petra Hocka uviděl druhou žlutou kartu. Sparta inkasovala už čtvrtou červenou kartu v ligové sezoně, což je spolu s Mladou Boleslaví nejvíc ze všech týmů. Domácí následně zvýšili aktivitu, skóroval ale opět favorit. Jaroslav Zelený ve skluzu ještě nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče, o chvíli později ale Angelo Preciado kolmicí našel na hranici vápna Adama Karabce, jenž se po elegantním zpracování opět trefil přesně k bližší tyči. Dvacetiletý záložník dal třetí ligový gól v ročníku a poprvé v lize zaznamenal dvě branky v jednom utkání.

Po změně stran favorit dlouho kontroloval náskok, v 64. minutě se však vyprodané hlediště královéhradeckého stadionu dočkalo snížení. Po rohu se míč odrazil ve skrumáži až k Václavu Pilařovi, jenž ho zblízka protlačil přes Petera Vindahla do sítě. Zkušený záložník dal druhý ligový gól v sezoně. Radost domácích trvala pouhých sedm minut. Sparťan Ladislav Krejčí z vlastní poloviny dlouhým pasem vyslal do brejku Jana Kuchtu, který podobně jako před rokem za reprezentaci v Lize národů proti Španělsku přeloboval brankáře a zapsal pátou branku v ligovém ročníku. Zároveň navázal na vítěznou trefu z minulého kola proti Plzni (2:1). S 30 góly nejlepší ofenziva soutěže mohla o 10 minut později přidat pojistku, Jan Kuchta ale po kličce brankáři Pavolu Bajzovi z úhlu prováhal správný okamžik k zakončení. Na druhé straně Jakub Kučera donutil Petera Vindahla táhlou střelou k efektnímu zákroku. „Votroci“ si v závěru vypracovali tlak, kontaktní branku se jim ale vstřelit nepodařilo. Sparta prodloužila venkovní sérii neporazitelnosti v lize na 17 utkání, naposledy tam prohrála loni v říjnu na Slavii (0:4).

Hradecké fanouškovské nadšení z otevření nového stadionu rychle vyprchává. Vyjádřil to i jeden z nich Radek Hatle. „Dneska jsem byl přítomen zápasu a jsem zklamán ne tolik z výsledku, ale z předvedené hry, kterou Hradec předvádí. Všem hráčům utíká balón od nohy, není tam nápad, není tam nic. Obrana je také marná, hráči po sobě koukají a mávají rukama, když dostaneme gól. Pod panem Koubkem to byla jiná hra, dalo se na to koukat. Asi budu hodně kritický ale dva tři hráči podle výkonů, co předvádí, na ligu zřejmě nemají. Vím, že by nám pomohl návrat Vlčáka, který v Plzni nehraje, což je škoda, nám by moc pomohl, ale asi je to nereálné. Bojím se, že budeme letos bojovat o záchranu.“

V příštím kole hraje Sparta doma s Českými Budějovicemi a Východočeši pocestují do Karviné.

Dynamo České Budějovice – MFK Karviná 1:0 (0:0)

Branka: 87. Alli. Rozhodčí: Michael Kvítek. ŽK: 2:2. ČK: 0. Fauly: 12:12. Střely na branku: 3:3. Rohy: 7:3. Držení míče: 61%:39%. Diváci: 2 249.

Jihočeši měli zatím velice propustnou obranu, inkasovali 25x. Karvinský nováček v minulém kole překvapil, deklasoval Liberec 5:2. Oba celky měly stejný počet bodů (7) a to naznačovalo, o jak důležité utkání se jedná. Prakticky už nyní se vlastně hrálo o záchranu.

Léčba staronovým trenérem ve Slezsku evidentně zafungovala, když Juraj Jarábek po úvodní výhře málem získal bod i v Českých Budějovicích. Úvodní šanci měli na kopačkách domácí fotbalisté, konkrétně Musa Alli. Ten se předvedl krásným slalomem mezi dvěma obránci Slezanů, na jeho následné zakončení byl ale Dominik Holec patřičně připraven. Na opačné straně mohl z poctivě odvedené práce Jiřího Fleišmana těžit Adeleke Akinyemi, jehož pokus však směřoval vysoko nad břevno. Patrik Hellebrand byl po tvrdém zákroku odměněn pouze žlutou kartou, přičemž hlavní sudí mohl uvažovat i o vyloučení frustrovaného středopolaře.

Po změně stran se ocitl v doposud nejlepší příležitosti Adeleke Akinyemi, ten ale na hranici malého vápna nedokázal správně nasměrovat míč, dokonce jej vůbec netrefil. Zvrat nepřišel, ani když zazněla píšťalka po faulu na Musu Alliho v pokutovém území. Radost černobílých z příležitosti z penalty rychle utlumila vztyčená vlajka asistenta rozhodčího. V závěrečné desetiminutovce se hrálo stylem nahoru dolů, přičemž aktivnější byli fotbalisté Dynama. To potvrdil několik pár minut před koncem duelu Musa Alli, jenž potrestal zbytečnou ztrátu v rozehrávce v podání nováčka nejvyšší soutěže. Nigerijský hráč se dostal až do situace jeden na jednoho, ve které se nemýlil a přesnou střelou k tyčce rozhodl záchranářský duel.

Jeden z dvojice domácích trenérů Tomáš Zápotočný„Uvědomovali jsme si, že Karviná odehrála v minulém kole výborný zápas proti Liberci. Věděli jsme, že to nebude jednoduché utkání. Byla to od nás taková hodinářská práce, kdy trpělivě čekáte a byli jsme za to odměněni. Proto myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. I když v prvním poločase nebyla naše předfinální fáze úplně ideální. Bohužel se nám před zápasem zranil Ondrášek, který má naštípnutý meniskus. V pondělí půjde na operaci a bude asi čtyři týdny chybět. V minulém kole ve Zlíně se nám nelíbil Adediranův výkon, proto jsme ho teď nezařadili do základní sestavy. Dnes přišel ve druhé půli a zápas oživil. Střelec jediného gólu Alli je pro nás klíčový hráč. Má velkou kvalitu a řekl bych, že na ligu je to nadstandardní hráč.“

České Budějovice tedy konečně opět zvítězily a přeskočily svého soupeře v tabulce. Do akce se vrátí po reprezentační pauze, kdy se 22. října představí na hřišti Sparty. Karviná o den dříve přivítá Hradec Králové.  

Bohemians – FC Zlín 0:0

Rozhodčí: Dalibor Černý. ŽK: 4:3. ČK: 0. Fauly: 1. Střely na branku: 6:2. Rohy: 9:4. Držení míče: 53%:47%. Diváci: 5 412.

Klokani střídali pravidelně horší výsledky s lepšími. Poslední Zlín, který měl na kontě pouhých 5 bodů, však Bohemians dokázali doma porazit 3x v řadě. Proto i tentokrát byli favoritem.

Kouzlo Ďolíčku posledně zafungovalo proti Sigmě Olomouc, když Klokani otočili duel v závěrečné dvacetiminutovce. Naopak Zlín letos selhal při každém výjezdu na hřiště soupeře, Pavla Vrbu tedy nečekal lehký úkol. Možná překvapivě musel své obránce upozornit na Jana Kovaříka, který se ve svých 35 letech přímo podílel již na pěti brankách, čímž vyrovnal svůj počin za celou předešlou sezonu. Jinak ale Bohemka ofenzivně tápala, v nejvyšší české soutěži figurovaly pouze tři horší týmy v počtu vstřelených branek, avšak jedním z nich byli právě Ševci.

A úvod utkání tuto bilanci potvrzoval. První mírně závažnější šanci si vytvořil ve 13. minutě hostující Dominik Simerský, který se prodral k zakončení z hranice malého vápna, avšak brankář na jeho pohotovou střelu dosáhl. Krátce nato pálil z dobré pozice z přímého kopu Martin Dostál a brankář Matěj Rakovan musel jeho dobře mířený pokus srazit na roh. Po něm se k zakončení dostal Jan Matoušek, střílel však přesně do gólmana. Ve 32. minutě napřáhl zpoza vápna David Puškáč, proti jeho pokusu mířícímu pod břevno ale znovu dobře zasáhl Matěj Rakovan.

Po změně stran se řítil do zakončení hostující Vukadin Vukadinovič, jeho rána z úhlu na bližší tyč však Martinu Jedličkovi příliš starostí nenadělala. Krátce nato nahrával srbský útočník skrze malé vápno na Lukáše Bartošáka, ten ale míč netrefil. O chvíli později se stejné duo hnalo po chybě v rozehrávce Bohemky do protiútoku. V kombinaci si však hráči neporozuměli, a tak slibná akce neskončila ani střeleckým pokusem. V 56. minutě zakončoval slibný náběh za obranu Matoušek, opět ale pálil přesně na gólmana. Atraktivní úvod záhy pominul a utkání se opět s minimem šancí a mírnou nadvládou Klokanů dohrálo do remízového konce. Fanoušci v Ďolíčku tedy tentokrát slavit další výhru nemohli.

Trenér Zlína Pavel Vrba byl evidentně s výsledkem spokojen. „Neříkám, že jsme hráli bombastický fotbal a měli spoustu šancí. Na Bohemku jsme přijeli s respektem, protože hlavně v domácích zápasech je velice silná. Snažili jsme se hrát tak, abychom nepustili soupeře k jeho typické hře, ke standardním situacím a centrovaným míčům do vápna. Oba týmy měly nějaké gólové příležitosti, do tlaku jsme ale domácí nepustili. Je rozdíl hrát se Spartou, Slavií a Plzní nebo s ostatními soupeři, se kterými máme větší šance na bodový zisk. Dnes se nám to podařilo, v našem stavu je to hodně důležitý a zlatý bod.“

To trenér Bohemky Jaroslav Veselý spokojený nebyl.“Neviděli jsme moc pohledné utkání. Měli jsme lepší vstupy do obou poločasů, byli jsme aktivnější, na druhou stranu aby se hrál fotbal, musí být dva týmy. Je to legitimní, ale Zlín přijel hrát z hlubokého bloku do rychlých kontrů. Zápasu spadnul řetěz, bylo tam strašně moc ošetřování, zdržování… Když se hraje minuta a pak se dvě minuty dohaduje, špatně se chytá tempo. Ani my jsme zápasu nepřispěli, měli jsme dřív vstřelit branku a vytvořit si víc nebezpečných situací, ale plynulosti utkání aktéři nepřispěli, včetně pana rozhodčího. Měl úzkostlivě zvolený metr. Měli jsme si s tím poradit, ale jako divák bych s takovým utkáním spokojený nebyl. Rozhodčí Černý nás už pískal v baráži před dvěma lety. Tehdy to byl rozhodčí, co šel nahoru, všemi adorovaný… Ale jak utkání nezvládli hráči, tak zápas možná nezvládl ani on. Vždycky to byl skvělý rozhodčí, pod kterým byla radost hrát, pouštěl hru, byla to pod ním pěkná utkání. Teď i on zapadl do kontextu, že to bylo hrozně úzkostlivé a alibistické, jako od nás všech. On mi říkal, že ve druhém poločase už hru pustil víc, ale asi jsme mu nikdo ani nepomohli. Na obou stranách se pískaly úzkostlivé zákroky a rozhodování nebylo jednotné. Ale když jdeme sami na bránu, musíme to proměnit, za to nemůže žádný rozhodčí ani zdržování.“

Příští ligové klání čeká Bohemians 22. října v Jablonci, Zlín vyzve Mladou Boleslav doma o den dříve.

Sigma Olomouc – FK Mladá Boleslav 4:0 (1:0)

Branky: 27. Chvátal, 63. Zmrzlý, 66. Pokorný, 89. Neneš. Rozhodčí: Tomáš Klíma. ŽK: 1:3. ČK: 0:1 (72. Karafiát). Fauly: 21:16. Střely na branku: 7:4. Rohy: 4:5. Držení míče: 47%:53%. Diváci: 2 939.

Sigma letos z pěti domácích střetnutí 4x vyhrála a ztratila teprve v minulém kole porážkou od Ostravy 0:3. Středočechům se v posledních zápasech maximálně dařilo, zvítězili 3x v řadě. Trenér Marek Kulič naordinoval svým svěřencům ofenzivní fotbal, který mužstvu svědčí.

I přes absenci ofenzivních opor byli Hanáci v úvodu utkání aktivnějším z obou soupeřů, žádnou gólovou příležitost si však vytvořit nedokázali. Bolka se probrala až po 20 minutách hry, kdy dvakrát nebezpečně zakončoval Vasil Kušej. Oba pokusy však zlikvidoval brankář Tomáš Digaňa. O poznání lépe si na druhé straně počínal krátce nato Juraj Chvátal, jenž se po pasu za obranu od Filipa Zorvana jednoduše uvolnil ve vápně a přízemní ranou k bližší tyči poslal domácí do vedení. Odpovědět mohl ještě před pauzou Dominik Kostka, ale Tomýš Digaňa si s jeho pohotovou střelou poradil.

Dvojité střídání v poločasové přestávce svěřencům Marka Kuliče příliš nepomohlo a navzdory územní převaze byli srovnání stále velmi daleko. Ještě více se jim naděje na bodový zisk zmenšila v 63. minutě, kdy si na centr Filipa Zorvana naskočil úplně osamocený Ondřej Zmrzlý a přesnou hlavičkou zvýšil. Pouhé tři minuty nato se po standardní situaci a přiťuknutí Víta Beneše ve vápně nejvýše vyšplhal Jakub Pokorný, jehož zakončení hlavou skončilo v pravé šibenici. Zmar Středočechů dokonale demonstroval Ondřej Karafiát, pro nějž zápas v 72. minutě po zbytečném faulu kolenem do zad a druhé žluté kartě skončil. Definitivní tečku zápasu dal v závěru Vít Beneš, a gólově tak doplnil své tři kolegy z obrany. Sigma Olomouc tedy potvrdila roli mírného favorita.

Trenér Mladé Boleslavi Marek Kulič byl po vysoké porážce hodně zklamán. „Utkání začalo olomouckým tlakem, 15 minut nás domácí sevřeli, měli několik standardek. Přežili jsme to a začali se osmělovat, v tu chvíli jsme ale inkasovali. O přestávce jsme reagovali dvojím střídáním. Měli jsme dobrý vstup do druhé půle, Sigmu jsme nepouštěli na útočnou polovinu. Poté jsme ale inkasovali ze dvou standardek, na které jsme se připravovali. Po třetí brance už bylo po utkání. Hodně mě mrzí druhá žlutá karta pro Karafiáta, protože nám bude chybět v dalším utkání. Navíc to byly nesmyslné prohřešky. V závěru jsme ještě inkasovali gól po klasickém signálu Sigmy, ale ten už nic neřešil. Po úspěšné sérii jsme si sedli na zem.“

Hanáci se 21. října představí v Pardubicích. Mladá Boleslav si bude chtít téhož dne spravit chuť ve Zlíně.

1. FC Slovácko – FK Teplice 2:0 (0:0)

Branky: 48. Cicilia, 56. Havlík. Rozhodčí: Ladislav Szikszay. ŽK: 2:1. ČK: 0: 1 (24. Mareček). Fauly: 17:12. Střely na branku: 5:1. Rohy: 3:3. Držení míče: 62%:38%. Diváci: 4 232.

Teplice se zatím letos staly postrachem špičky ligy. Dokázaly obrat o body Spartu, Slavii i Viktorii Plzeň. Slovácko naposledy padli v Jablonci po hodně odevzdaném výkonu. Mělo problémy v defenzívě, ale Teplice už porazilo 6x v řadě.

Martin Svědík na poslední neúspěchy zareagoval obměnou základní sestavy, v níž teprve podruhé v sezoně scházel Milan Petržela. Ačkoliv se hrálo zejména okolo vápna Tomáše Grigara, jenž nastoupil do svého 366. ligového klání, do první velké šance se dostali Skláři. Mladík Marek Beránek ve 14. minutě chytře vysunul odpočatého Daniela Filu, který nuceně absentoval proti kmenové Slavii, jenže ten ztroskotal na dobře vyběhnutém Milanu Hečovi. O 11 minut později se z brány vydal i brankář Tomáš Grigar, avšak ještě než se dostal k míči, Lukáš Mareček zbytečně zfauloval unikajícího Pavla Jurošku a viděl červenou kartu. Slovácku však v této sezoně hra proti oslabeným soupeřům nesvědčila a v totožném duchu se nesl i zbytek úvodního dějství.

Přestávková slova Martina Svědíka ovšem padla na úrodnou půdu a hned ve 48. minutě otevřel skóre Rigino Cicilia. Ten zblízka dorazil míč do sítě poté, co Tomáš Grigar předvedl skvělý zákrok proti hlavičce Petra Reinberka. O chvíli později si však zkušený gólman vybral mnohem slabší moment, když Marek Havlík napřáhl zpoza vápna a jeho slabá střela k pravé tyči propadla až za brankovou čáru. Dvougólová ztráta doplněná velmi omezenými možnostmi na lavičce náhradníků byla pro Zdenka Frťalu neřešitelnou záležitostí, a hosté tak odjeli s prázdnou.

Vyloučení Lukáše Marečka v první půli se zdálo být přísné. Soupeře sice zatáhl, ale Pavel Juraška se až po několika krocích teatrálně zřítil k zemi. Trenér Teplic Zdenko Frťala si však na nic nevymlouval. „Do utkání jsme vstoupili aktivně a domácí do ničeho nepustili. Vytvořili jsme si dvě gólové šance, ale neproměnili jsme je. Měli jsme do zápasu dobře našlápnuto, ale trvalo to jen 25 minut. Klíčovým momentem bylo vyloučení Marečka, které tak zkušený tým, jaký Slovácko má, využilo. Dostali jsme laciné branky po chybách a situacích, které jsme řešili moc profesorky. Chyboval i Grigar, ale nic mu nevyčítáme, v jiných zápasech nás podržel. Teď vyhlížíme reprezentační přestávku, v níž se musíme dát dohromady především zdravotně. Moc optimista nejsem, ale jsem tu od toho, abych pracoval a ne kňoural.“

Slovácko dalo zapomenout na minulé nezdary a potřetí za sebou doma v ligové soutěži zvítězilo. Jeho dalším soupeřem bude po reprezentační přestávce 21. října pražská Slavia. Teplice o den později přivítají Baník.

Baník Ostrava – FK Pardubice 1:1 (0:1)

Branky: 50. Ewerton – 42. Daněk z PK. Rozhodčí: Jan Petřík. ŽK: 2:1. ČK: 0. Fauly: 7:10. Střely na branku: 6:5. Rohy: 10:1. Držení míče: 58%:42%. Diváci: 9 108.

Baník v letošní lize doma ještě neprohrál, po posledním vítězství 3:0 se začal dotahovat na špičku tabulky. Na kontě měl o 9 bodů víc než Východočeši, kteří měli problémy se střeleckou produktivitou. V deseti kolech skórovali pouze 8x. Favoritem duelu byla Ostrava.

Aktivněji do zápasu vstoupili dle předpokladů domácí. První pokusy si připsal Tomáš Rigo, napoprvé však neprostřelil hradbu domácích obránců, o chvíli později mířil těsně vedle vzdálenější tyče. V 11. minutě nebezpečně centroval Patrick Kpozo, na jeho vysoký míč ale žádný spoluhráč nedosáhl. Před půlhodinou hry se ve vápně propracoval ke střele Abdullahi Tanko, z obtížné pozice pálil mimo. Krátce nato na sebe vážněji upozornili i hráči Pardubic. Po prvním rohu Východočechů se dostal ke střele Denis Darmovzal, pálil ale přesně do gólmanových rukavic. Nakonec se však změny skóre dočkali přece jen červenobílí. Příležitost k tomu jim poskytl Patrick Kpozo, jenž fauloval v pokutovém území. Penaltu si vzal na starost Kryštof Daněk, který suverénním bloučkem pod břevno otevřel skóre.

Téměř ihned po změně stran byl velmi blízko vyrovnání Ewerton, jeho zakroucenou ránu zpoza vápna na zadní tyč ale fantasticky vytěsnil gólman Viktor Budinský. První neúspěch však 26letého Brazilce neodradil. V 50. minutě si navedl balon opět za hranicí šestnáctky na osu hřiště, odkud dalekonosnou ranou do protipohybu brankáře srovnal skóre. To nabudilo domácí hráče k další útočné aktivitě, což ovšem své ovoce neneslo. V největších šancích nejdříve pálil po pěkné individuální akci nad břevno Jiří Boula, poté z voleje z hranice malého vápna do rukavic gólmana Tomáš Rigo. Čtvrthodinu před koncem poslal přízemní centr před branku Ewerton, Ladislav Almási na míč jen těsně nedosáhl. Poslední obrovskou šanci si připsal Filip Kubala, který při dorážce z pár metrů trestuhodně minul prostor mezi třemi tyčemi. V pardubické obraně dominoval devatenáctiletý stoper Ondřej Kukučka, který před více než rokem pláchl právě z Ostravy do Sparty, která ho v létě dala na východ Čech na hotování.

Ostravský trenér Pavel Hapal byl zklamán výsledkem, ale výkonem nikoliv. „Ačkoliv jsme nevyhráli, budu pozitivní, kromě první půle. I když si soupeř nevypracoval šance, zlomil nás po našich ztrátách a dostal se do vedení. Nevycházely nám situace, kde bychom měli zachovat větší klid. Druhá půle byla markantně jiná, odehrávalo se to na jednu branku. S bodem spokojený nejsem, s výkonem ano. Hráči to odjezdili do poslední minuty a bylo vidět, že i fandové, kteří byli skvělí, je odměnili potleskem. Jasně, domácí bod s Pardubicemi je málo. Ale znovu jsme neprohráli a dělá mi radost, že mužstvo se herně pořád zvedá. Naše výkony se kolo od kola zlepšují.“

I přes ztrátu dvou bodů byli spokojeni i ostravští fanoušci, kterých se sešlo téměř 10 tisíc. Za všechny Břetislav Havlíček: „Dnes parádní kombinační fotbal. Po zemi tak 80% a bylo to opravdu pěkné. Škoda šanci a střídání. Asi bych to takto nevystřídal, ale nejde o život a jedeme dál. Pardubice podle mě úplná náhoda a haluz. Hra byla parádní. Díky FCB.“

Také trenér Pardubic Radoslav Kováč svěřence chválil. „Myslím, že jsme podali velice dobrý týmový výkon. Byli jsme aktivní, v prvním poločase jsme udělali jen jeden proběh, chtěli jsme jich mít víc. Chtěl bych pochválit Štěpána Míška. Ročník 2005, zvládl to fantasticky, už druhý zápas. V Teplicích jsme s ním brali tři body, teď na Baníku bod. Zaslouží velký respekt. Ve druhém poločase už nám trošku ubývaly síly, nebyli jsme nahoře tak aktivní. Baník trošku přidal, začal být daleko aktivnější. Hodně na nás vylezl, Buďa (Viktor Budinský) nás podržel. Měli jsme i štěstí, ale to přeje připraveným. My jsme zase na druhé straně mohli dát gól Sychrou, šanci měl i Matoušek. Bod s Ostravou před reprezentační pauzou musíme brát, je to jiný Baník než před třemi měsíci.“

Baník skvostnou domácí výsledkovou formu nepotvrdil a podruhé v ročníku před vlastním publikem zaváhal. Po reprezentační pauze Ostravané zamíří 22. října do Teplic, Pardubice o den dříve přivítají Olomouc.

Příští 12. ligové kolo (21. – 22. 10):

SO 15.00: FC Zlín (6 bodů) – FK Mladá Boleslav (17 bodů)

SO 15.00: FK Pardubice (9 bodů – Sigma Olomouc (21 bodů)

SO 15.00: MFK Karviná (7 bodů ) – FC Hradec Králové (11 bodů)

SO 15.00: Slovan Liberec (10 bodů) – Viktoria Plzeň (22 bodů)

SO 18.00: Slavia Praha (27 bodů) – 1. FC Slovácko (20 bodů)

NE 15.00: Sparta Praha (29 bodů) – Dynamo České Budějovice (10 bodů)

NE 15.00: FK Teplice (13 bodů) – Baník Ostrava (18 bodů)

NE 18.00: FK Jablonec (8 bodů) – Bohemians (14 bodů

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotbálek se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.