Tonoucí Disney se chytá pořádného stébla. Připravuje se Ledové království 3

Tonoucí Disney se chytá pořádného stébla. Připravuje se Ledové království 3
Ledové království II | Walt Disney Studios
Ledové království
Ledové království
74%
Lee režírovala Ledové království, které roku 2013 vydělalo 1,285 miliardy dolarů a dětskou generaci naladilo na vlezlou píseň Let It Go a úsměv sněhuláka Olafa, jenž rázem koukal ze všech penálů a triček. Pokračování z roku 2019 bylo ještě úspěšnější a s tržbami 1,453 miliardy jde o druhý nejvýdělečnější animák vůbec. Prvenství drží Lví král ze stejného roku.
Ledové království II
Ledové království II
67%
Taková čísla a hlavně jistotu nyní Disney potřebuje, neboť prochází náročnými časy. Jeho tvorba na jednu stranu progresivně zapojuje utlačované menšiny, ale ze stejného důvodu se pro některé segmenty publika stává terčem kritiky s tím, že se chová neuctivě k předloze. Prezident Bob Iger během stávky scenáristů nedobrovolně přijal úlohu padoucha, co podporuje elitářský produkční systém a nechce se spravedlivě dělit se zaměstnanci. No a filmy jako Malá mořská víla, Indiana Jones a nástroj osudu nebo Strašidelný dům hodně prodělávají.
Ledové království 3 by to mělo zvrátit, ačkoli žádné konkrétní informace zatím nevíme a i premiéra je v nedohlednu. Lee se v Londýně pochlubila, že minulý týden navštívila zákulisí příprav a spolupráce s kreativním týmem ji okouzlila. „Jsem z toho nadšená. Ještě nevím, jakou roli v tom sehraji. Možná žádnou. Budu však součástí týmového ducha, který doprovází všechny naše projekty,“ řekla jednapadesátiletá tvůrkyně, která momentálně vyhlíží premiéru Disneyho animovaného velkofilmu Přání.
Přání
Přání | Walt Disney Studios
To se v kinech objeví od 30. listopadu jako speciální projekt ke stému výročí založení Disneyho společnosti. Příběh o tak mocném přání od padající hvězdy, že rozpoutá zázračné pohádkové dobrodružství, Lee napsala spolu s Allison Moore (Manhunt). Režíroval Chris Buck, jenž Lee pro změnu pomáhal s oběma díly Ledového království, a z plátna uslyšíme hlasy Chrise Pinea či Ariany DeBose. Mělo by jít o zaručený hit, ale dříve neomylné premiéry v období Dne díkůvzdání se po loňském propadáku LGBTQ+ snímku Divnosvět posouvají do nové, nejisté pozice.
Ledové království 3 by mohlo stihnout přespříští Den díkůvzdání a navázat na oba úspěšné předchůdce, kteří tvoří pátou nejvýdělečnější animovanou sérii všech dob. Tomuto žebříčku vévodí série Já, padouch (respektive Mimoni), Shrek (respektive Kocour v botách), Toy Story a Doba ledová. Vydaří-li se letošní Přání, jež se navíc váže na Disneyho jubileum, a nezabrání-li dalšímu triumfu Olafa a princezny Elsy postpandemické preference tiktokových dětí, Disney si bude moci oddechnout.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných filmů na Disney+ dle hodnocení uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
zdroje: Deadline, The Hollywood Reporter