Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
9. října 2023 15:15
Čas čtení 0:50

V pražské zoo uhynul leguán Pepíno, byl zřejmě nejstarším leguánem v zoo na světě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V pražské zoo uhynul leguán Pepíno, byl zřejmě nejstarším leguánem v zoo na světě
Zdroj: X / @MiroslavBobek

Dnes uhynula jedna z legend pražské zoo. Byl jí leguán kubánský Pepíno. Dožil se pravděpodobně 41 let, přičemž v trojské zoo žil přes 31 let. Na sociální síti X to v pondělí oznámil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

9. října 2023 10:32 Čas čtení 0:32 FOTO: Máš blbou náladu? Koukni na nejvtipnější fotografie zvířat za letošní rok FOTO: Máš blbou náladu? Koukni na nejvtipnější fotografie zvířat za letošní rok

„V zoo žil 31 a půl roku. Podle vzrůstu a následného (ne)vývoje se dá odhadnout, že přišel minimálně desetiletý, i když chovatel, od kterého jsme ho získali, jeho věk odhadoval na šest let,“ uvedl ke smutné zprávě kurátor Petr Velenský. Leguán se tedy dožil nejméně 41 let a byl zřejmě nejstarším leguánem kubánským v zoologických zahradách světa.

Pepíno se v Troji činil, měl spoustu dětí

V sobotu a v pondělí se v zoo vylíhlo devět mláďat leguánů kubánských, po samčí linii jde o Pepínovy pravnuky. „Celkem se do současnosti v zoologické zahradě vylíhlo 256 leguánů kubánských, pouze ve 12 z nich není žádná Pepínova krev, Pepíno tedy u nás měl 244 potomků,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Bobek.

9. října 2023 14:37 Čas čtení 1:04 Do boje s požáry v Kalifornii vyrazily kozy, hasičské sbory je pořizují po stovkách Do boje s požáry v Kalifornii vyrazily kozy, hasičské sbory je pořizují po stovkách

Chovatelé věděli, že Pepíno už dlouho nevydrží, podle Velenského „posledních pět let šel kontinuálně dolů, respektive vždycky skok dolů, pak stagnace a zase sešup“. Nyní je nejstarší samice Bezprstá, která se 7. září dožila 30 let. Její přesné stáří je jasné, jelikož se vylíhla přímo v pražské zoo.

Pepíno do Zoo Praha přišel z volné přírody v roce 1992 a stal se otcem prvních mláďat svého druhu v Evropě a zakladatelem slavného pražského chovu.

 
Domů
Sdílet
Diskuse