Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Východ Slovenska zasáhlo zemětřesení o síle 5, úřady hlásí malé škody

Na snímku je poškozený chrám Řeckokatolické farnosti v obci Pakostov na Slovensku, který poničilo zemětřesení o síle až 5. Farnost na facebooku varuje občany, aby do chrámu nechodili. (9. října 2023) foto: Facebook: Gréckokatolícka farnosť Pakostov

Východ Slovenska zasáhlo v pondělí večer zemětřesení. Potvrdil to vedoucí oddělení oddělení seismologie Slovenské akademie věd (SAV) Kristián Csicsay. „Zemětřesení vycházelo z hloubky 10 kilometrů,“ uvádějí slovenská média. Lidé hlásí otřesy na více místech v Prešovském a Košickém kraji. Podle slovenských vědců by se mohlo jednat o nejsilnější otřesy za posledních zhruba 80 let.
  22:09aktualizováno  22:27

„Mohu potvrdit, že šlo o seismický jev na východu Slovenska. Přesnou magnitudu a lokalizaci však momentálně neumím potvrdit,“ uvedl Csicsay podle agentury TASR.

Zemětřesení se podle webu Aktuality.sk odehrálo od 20:23 s epicentrem severně od Vranova nad Topľou. Otřesy zaznamenali v Humenném, Bardejově a Trebišově. Podle Evropsko-středomořské seismologického centra (EMSC) mělo být epicentrum přibližně 18 kilometrů od Humenného a dosáhnout magnituda až 5.

„Podle prvních odhadů byla síla zemětřesení 5,2, následně služba EMSC korigovala údaj na 5. Zemětřesení bylo v hloubce zhruba deseti kilometrů,“ uvedl portál iMeteo.sk.

„Podle prvních zpracovaných dat se síla pohybuje mezi 4,8 a 5,1. Pokračujeme v analýze dat,“ uvedl Ústav věd o Zemi SAV na Facebooku.

„Můj odhad je, že bude menší, protože se jedná o automatickou lokalizaci. Ta manuální bude přesnější. Pokud bylo magnitudo kolem 5, tak zemětřesení s epicentrem v oblasti s takovým magnitudem jsme tu měli naposledy asi před 80 lety. Takže na naše poměry je to silné,“ řekl pro TASR Csiscay s tím, že takové zemětřesení může způsobit i škody.

„Zatím občané nehlásili větší škody, ale já mám například prasklé zdi v domě, opadanou omítku, rozbité obrazy, zrcadla ze stěn, vázy. Ještě jsem nestihl všechno zkontrolovat. Jdu se na úřad podívat, jestli nejsou poškozené vodovody a další rozvody,“ řekl pro TASR starosta Holčíkovců v okrese Vranov nad Topľou Michal Flešár. Popraskané zdi a rozbité věci hlásili i další obyvatelé obce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Krajské ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Prešově agentuře potvrdilo, že v souvislosti se zemětřesením zatím neměli žádné vážné výjezdy.

Na Domaši zemětřesení utrhlo výletní loď Bohemia ze suchého doku z kolejnic přímo do Domaše,“ informoval místní obecní úřad s tím, že na místo míří hasiči. Loď momentálně volně plave na Domaši.

„Na území naší obce byly zaznamenané poměrně silné zemětřesení. Obecní úřad vyzývá občany aby zachovali klid, případné škody zmonitorovali a vážnější škody hlásili na telefonním čísle 0915 961 890 u paní Perháčové,“ informovala stránka obecního úřadu na sociální síti v pondělí večer.

Autor:

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...