10. října 2023 • 05:00

Žebříček nejlepších českých útočníků. Koho má v TOP 10 extraliga?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Kdo je nejlepší český hokejista na svém postu a kdo to potvrdí i v této sezoně? Deník Sport a iSport.cz se přidává do debat fanoušků vlastním projektem. Na našich stránkách postupně najdete výsledky redakčního hlasování čtyř kategorií: útočníci, brankáři, obránci a jako bonus žebříček špičkových tuzemských hráčů do 20 let s aktuálně nejzajímavějším výhledem do budoucna. Dnes začínáme útočníky.

  • 10. Roman Červenka (Rapperswil)

    Ve Švýcarsku rozjel už svůj osmý rok, v tamní lize platí za nejlepšího cizince, co se konzistence výkonů týká. V sedmatřiceti letech mu neschází potřebný drajv, a byť sezonu NL zahájil spíš střídmě, sedí na něj přirovnání k dieslovému motoru. Rozjíždí se trochu pomaleji, ale pak udrží obrátky a valí. Téma šampionátu v Praze bude znovu k nakousnutí. Proč? A jiná hloupá otázka by nebyla?

    Kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka Kapitán hokejové reprezentace Roman ČervenkaFoto Michal Beránek / Sport

  • 9. Lukáš Sedlák (Pardubice)

    Pokud mu v dubnu nepověsí na krk zlatou extraligovou medaili, úsměv na jeho tváři stěží zachytíte. Jeho pardubická mise má jasný cíl. Ani trochu se z něj nehroutí, protože sebevědomí a hlavně hru na naplnění mety jednoznačně má. Stejně tak i na místenku do kabiny pro MS v Praze. Nečekejte od něj hon na triumf v bodování po základní části, spíš titul MVP v play off. To bude jeho čas.

    Dva zápasy, PĚT bodů. Podívejte se, jak Sedlák řádil proti Slovákům a Kazachům
    Video se připravuje ...

  • 8. Jakub Vrána (St. Louis)

    Po loňských peripetiích a odchodu z Detroitu chytil novou mízu u Blues. Tým ho dobře přijal a raketa na bruslích se mu odvděčila schopnostmi, které by měly psát i v nové sezoně. Se St. Louis nikdo moc vážně nepočítá, což by Vránovi a spol. mohlo vyhovovat. Jdou pozitivní zprávy, že si Vrána srovnal osobní život a je plný zápalu prokázat, že dokáže ze sebe vyždímat celý potenciál.

    Jakub Vrána se opět představí v dresu St. Louis Jakub Vrána se opět představí v dresu St. LouisFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 7. Pavel Zacha (Boston)

    Odkrývá se mu životní šance, protože sezonu by měl začít v elitní formaci. Na jedné straně Pastrňák, na druhé van Riemsdyk, navrch účast na přesilovce a víc času na ni než kdykoli předtím. Naposledy ukázal, že je na něj spoleh, potlačuje výkyvy, umí hru zajímavě tvořit i zakončit. Jen si potřebuje věřit, rozjet ročník podle představ a nedostávat se pod tlak. Atakovat by mohl 70 bodů.

    Pavel Zacha v dresu Bostonu Pavel Zacha v dresu BostonuFoto Profimedia.cz

  • 6. Dominik Kubalík (Ottawa)

    Dávno se ví, že má světovou ránu. Teď ji bude plzeňský rodák ukazovat ve svém třetím týmu v NHL. Zároveň dohrává kontrakt a potřebuje nasázet aspoň 20 gólů, aby dostal další slušný peníz. Rozhodně na to má. Podmínkou je účast v přesilovce, kde se prvoplánově chystá řádit trio Tarasenko, Tkachuk, Stützle. Mladý a šikovný tým cílí na play off, Kubalík mu hodně pomůže.

    Dominik Kubalík v dresu Ottawy debutoval gólem a asistencí v přípravě. Co zvládne v sezoně? Dominik Kubalík v dresu Ottawy debutoval gólem a asistencí v přípravě. Co zvládne v sezoně?Foto ČTK / AP / Cole Burston

  • 5. Ondřej Palát (New Jersey)

    Přišel kvůli tomu, že umí vyhrávat, z Tampy ví, jak se velké výsledky tvoří i jak bolí. Jen role opatrovatele Jacka Hughese asi padne, spíš se zdá, že vedle klubového pokladu získá pozici Tyler Toffoli a druhým levým křídlem se stane Timo Meier. Zůstane na něj pozice ve třetí formaci, což ale zní i logicky. Omlácené tělo je potřeba udržet zdravé do play off. A tam rozjede svoji show.

    Útočník New Jersey Ondřej Palát Útočník New Jersey Ondřej PalátFoto profimedia.cz

  • 4. Tomáš Hertl (San Jose) 

    Když posloucháte prognózy o San Jose, tak on je často zmiňován jako jediné pozitivum. Na rovinu, bude úspěch, jestli Sharks neskončí poslední. Hertl si pravděpodobně zahraje na MS v Praze, pokud bude chtít, zůstane fit a akce mu dá smysl. Klub čekají roky přestavby a jeho role táty doma u dvou prcků i v kabině Sharks. Zažije hodně porážek, ale udrží si standard kolem 60 bodů.

    Český útočník Tomáš Hertl bude hlavní hvězdou Sharks Český útočník Tomáš Hertl bude hlavní hvězdou SharksFoto profimedia.cz

  • 3. Filip Chytil (NY Rangers)

    Už nepůsobí, že by ho v NHL něco mohlo překvapit, patří sem, je to jeho hřiště. Takže co dokáže druhý centr Rangers teď? Hodně mu pomůže, když vedle sebe bude mít Panarina s Wheelerem, dva borce, od kterých se může učit. Je jediným středním útočníkem klubu, který se pořád zlepšuje, klidně ho čekejte nad 65 body. Posune se, vydrží hrát stabilně dobře celý rok. Těšte se na něj!

    Filip Chytil nedokončil poslední MS kvůli zranění Filip Chytil nedokončil poslední MS kvůli zraněníFoto Michal Beránek / Sport

  • 2. Martin Nečas (Carolina)

    V minulé sezoně přišla erupce, na kterou se čekalo. Nasbíral 71 bodů a jedeme dál! Tady určitě není jeho strop, míří ještě výš, několikrát za kariéru bude atakovat stovku, dovednosti k tomu má. Už teď? Proč ne! Carolina má pořád relativně mladý tým, který se zlepšuje. Hráči jako on, Svječnikov nebo Aho se táhnou vzájemně. Nečas potvrdí, že může vést tým, už suše zvládne i tlak v NHL.

    Martin Nečas má před sebou nejspíš další plodný ročník Martin Nečas má před sebou nejspíš další plodný ročníkFoto Profimedia.cz

  • 1. David Pastrňák (Boston) 

    V Česku nemá konkurenci, pomalu aby si postavil na zahradě kůlnu, kam bude vyrovnávat Zlaté hokejky. Zářit bude i teď, jasně. Jen nebuďte zklamaní, když se jeho bodový výkon nevyšplhá nad stovku. Čeká ho první sezona, kdy vedle sebe nebude mít ani Bergerona, ani Krejčího. Ve 27 letech je esem NHL, hvězdou ligy, dost práce si obstará sám. Ale gólů „zadarmo“ kapánek ubude.

  • Další pořadí

    11. Radek Faksa (Dallas)
    12. David Kämpf (Toronto)
    13. Jiří Kulich (Buffalo)
    14. Jakub Lauko (Boston) 
    15. Tomáš Nosek (New Jersey)
    16. Filip Zadina (San Jose) 
    17. Filip Chlapík (Sparta) 
    18. Lukáš Rousek (Buffalo)
    19. Jan Kovář (Zug) 
    20. Ondřej Kaše (Litvínov)
    21. Matěj Blümel (Dallas) 
    22. David Tomášek (Färjestad), Martin Frk (Bern)
    24. Lukáš Jašek (Oskarshamn) 
    25. Jiří Smejkal (Ottawa) 
    26. Radim Zohorna (Pittsburgh), Dmitrij Jaškin (Kazaň)
    28. Tomáš Hyka (Pardubice) 
    29. Michael Špaček (Ambri-Piotta) 
    30. David Krejčí (bez angažmá) 
    31. Lukáš Radil (Pardubice) 
    32. Martin Růžička (Třinec), Matěj Stránský (Davos)
    34. Pavel Kousal (Sparta) 
    35. Eduard Šalé (Barrie/OHL) 
    36. Petr Kodýtek (Ilves Tampere) 
    37. Martin Kaut (Pardubice), Jakub Flek (Kometa)
    39. Hynek Zohorna (Oskarshamn) 
    40. Radan Lenc (HV71) -
    41. Oscar Flynn (Liberec) 
    42. Jindřich Abdul (Litvínov) 
    43. Daniel Voženílek (Třinec), Michal Kovařčík (Jukurit) 
    45. Adam Najman (Liberec) 
    46. Michal Řepík (Sparta), Jiří Sekáč (Lausanne) 
    48. Adam Kubík (Č. Budějovice)
    49. Dominik Lakatoš (Vítkovice), Vladimír Sobotka (Sparta) 
    51. Šimon Stránský (Ilves Tampere) 

    Radek Faksa a jeho gólová radost Radek Faksa a jeho gólová radostFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud