Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Taxis je o poznání bezpečnější. Za tragédií byla chyba žokeje i koně, míní experti

Velkou černou kaňkou za letošní Velkou pardubickou byla kolize na Velkém Taxisově příkopu, kterou nepřežil viník nehody Stuke. Podle vítěze Jana Faltejska i experta ČT Libora Šimůnka udělali organizátoři překážkového dostihu v posledních letech mnohé pro zvýšení bezpečnosti. Tragédiím jako tato ale podle nich zcela zabránit nelze.

Velký Taxisův příkop
zdroj: ČTK

Přestože se organizátoři snaží nebezpečnost Velkého Taxisova příkopu snížit a zmírnili například dopadovou hranu tak, aby pro koně nebyl takovou hrozbou, došlo během závodu k tragédii. Zazmatkování Stuka mělo za následek hromadnou kolizi, v němž samotný kůň utrpěl fatální zranění. Do nemocnice musel také žokej Martin Liška, který spadl s Arganem.

Kolizi popsal vítěz dostihu Jan Faltejsek. "Z mého pohledu byl problém, že vepředu byl dost nezkušený kůň s nezkušeným jezdcem, který to vybrzdil, což strašně poškodí celé pole. Koně najednou neví, co se děje. Vše se rozhodí a rozpadne," vysvětluje šestinásobný vítěz jednoho z nejtěžších dostihů na světě. "Past, ze které není úniku," souhlasí expert ČT Libor Šimůnek.

Slavný závod je kvůli nebezpečnému Taxisu kritizován prakticky každoročně, tím spíše v rok, kdy dojde k tragédii. "Závodiště udělalo neskutečný posun, a když se stane taková chyba, tak je to kaňka, která celou dostihovou veřejnost mrzí. Je to smutná věc, ale z překážkových dostihů se bohužel nikdy nedá vymýtit," myslí si Šimůnek.

Pokud podle Šimůnka chceme překážkové dostihy zachovat, k takovým kolizím i přes veškerou snahu bude docházet vždy. "Může se to stát, kůň je živý tvor, který dělá chyby. Pokud mám koně, který nemá tolik naskákáno, a žokej také zkušenosti nemá, tak bych vedení tempa asi přenechal na někom jiném," kritizuje také francouzského žokeje Benoita Claudica.

Co by přesto mohl organizátor ještě zlepšit? Mluví se o odskokovém bílém břevnu. "Je to možné, ale také na širší debatu. Za mě ano, mělo by tam být," míní Faltejsek. "Abychom udělali krok k tomu, aby to bylo lepší, bezpečnější a schůdnější pro všechny," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články