InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministr Výborný: Kazachstán plánuje otevřít 120 mléčných farem. Česko by mohlo dodat tisíce dojnic i technologie pro dojení

10.10.2023
Velké exportní příležitosti pro české dodavatele nabídne v následujících letech Kazachstán. Země plánuje v nejbližších letech otevřít 120 velkých farem zaměřených na produkci mléka, kde by se mohlo chovat až 55 tisíc dojnic. Na jednání s českým ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) to uvedl jeho kazašský protějšek Aidarbek Saparov.
Ilustrační snímek | Foto: KDU-ČSL
"Kazašské zemědělství se rychle rozvíjí, pro současnou vládu země je jednou z důležitých priorit, tomu odpovídají i velké finanční pobídky, které do zemědělství směřují. Kazachstán má velký potenciál i pro české dodavatele, proto jsem právě sem vyrazil s více než čtyčiceti českými podnikateli z oblasti zemědělství, potravinářství či strojní výroby," řekl ministr Výborný.

Vzhledem k avizovanému zájmu o dodávky skotu a genetického materiálu je součástí delegace i místopředseda Českomoravské společnosti chovatelů Josef Kučera. "Česká republika má dlouhodobě fungující systém genetického hodnocení skotu. Díky tomu máme konkurenční výhodu proti jiným zemím. Dokážeme případným zájemcům poskytnout kompletní údaje o každém kusu zvířete, jeho původu, užitkovosti a genetických dispozicích. Máme skvělé jméno v oblasti šlechtění, a proto je o česká zvířata dlouhodobě velký zájem," uvedl Josef Kučera.

Podle ministra Saparova dá letos kazašská vláda na podporu zemědělských investic 100 miliard tenge, v přepočtu zhruba 5 miliard korun. Stejnou částku má připravenou i pro příští rok. Největší zájem má Kazachstán o dodávky technologií pro rostlinnou a živočišnou výrobu, chov skotu a drůbeže nebo kompletní zpracovatelské linky. Na ně vláda zemědělcům poskytuje až 30% dotaci.

"Obrovské příležitosti nabízí dodávky zemědělské techniky. V současnosti Kazachstán obnovil podle slov ministra Saparova 4,4 procenta zemědělské techniky, ambiciózní plán přitom hovoří o obnově 80 procent techniky. Je to tedy skvělá šance pro české dodavatele traktorů a další zemědělské techniky," řekl ministr Výborný.

Další oblastí, kde by Česká republika mohla nabídnout své zkušenosti a technologie, jsou závlahové systémy, které se i v Kazachstánu stávají v posledních letech nutností. Zájem je také o navýšení již probíhajícího exportu násadových vajec z ČR. Země projevila zájem o možné vybudování závodu na produkci násadových vajec s českou účastí přímo v Kazachstánu.

Pracovní návštěva ministra zemědělství Marka Výborného s podnikatelským doprovodem do Kazachstánu a Uzbekistánu začal včera návštěvou Akmolské oblasti v Kazachstánu. Jde o jednu z nejdůležitějších zemědělských oblastí na severu země, jen zde by se mělo v nejbližších třech letech otevřít přes 700 nových farem zaměřených na rostlinnou i živočišnou výrobu. Podnikatelé se zde účastnili byznys fóra s kazašskými firmami, podobné setkání absolvovali včera odpoledne také v hlavním městě Astaně.

"Jsem rád, že podnikatelská fóra již přinesla první konkrétní výsledky, jako je podpis kontraktu na dodávky osiva z České republiky," uvedl ministr Marek Výborný.

Dnes se delegace přesouvá do oblasti Turkestánu na jihu Kazachstánu a následně do Taškentu v Uzbekistánu, kde program podnikatelské mise pokračuje ve středu a ve čtvrtek.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Další články z rubriky Domácí

Vít Rakušan jednal v Kodani o budoucnosti evropské migrační politiky

Ministr vnitra Vít Rakušan jednal dnes, 6. května 2024, o migraci na mezinárodní konferenci v Kodani. Hlavním tématem byla budoucnost fungování migrační politiky EU a nové způsoby, jak řešit nelegální migraci. Ministři představili koncepty zaměřené ...

Odstartovala Květnová výzva Do práce na kole 2024

Začal 14. ročník Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. V úterý 7. května ráno se před ministerstvem dopravy uskutečnila cyklosnídaně p ...

MŽP: O program Oprav dům po babičce je velký zájem, překonal hranici dvou tisíc žádostí

Během pondělního výjezdu na Vysočinu zavítal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) do dřevozpracovatelského závodu ve Ždírci, kde jednal o ...

SVS: Opékací párky od výrobce z Vysočiny obsahovaly listerii, lidé je mohou vrátit v místě nákupu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocyt ...

Trendy v dovolených 2024: Cestovní kanceláře rozšiřují nabídku zájezdů a lidé vyčkávají na last minute

Prodeje zájezdů v prvních čtyřech měsících roku zůstávají srovnatelné s loňským obdobím, ale příčinou není nedostatek zájmu o cestování. Data ukazují, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »