Dnes Neděle - polojasno 25°C
Zítra Pondělí - polojasno 25°C
Neděle 28. 4. 2024
Svátek má Vlastislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hřbitov v Hostivaři bude rozšířen, přibude přes 1000 míst v kolumbáriích
Rozšířením o kolumbárium a vsypovou louku dochází k prostorovému prodloužení stávajícího hřbitova v jižní ose. Vizualizace: hrbitovy.cz

Hřbitov v Hostivaři bude rozšířen, přibude přes 1000 míst v kolumbáriích

Hřbitov v pražské Hostivaři bude rozšířen, přibude více než tisícovka míst v kolumbáriích. Práce skončí v červnu příštího roku a vyjdou na zhruba 33,6 milionu korun bez DPH. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí Hřbitovní a pohřební služby Praha (HPSP) Jiří Královec. Nová část hřbitova bude rozdělena na tři části, a sice vstupní prostor, zázemí a prostor kolumbária se vsypovou loukou.

Nynější hostivařský hřbitov vznikl v 19. století po zrušení hřbitova u místního kostela. Pohřbeni tam jsou například politik a někdejší předseda vlády Antonín Švehla, literární kritik F. X. Šalda nebo plukovník Bohuslav Mráz.

V současné době má původní část hřbitova kapacitu 905 hrobových míst. Do tohoto počtu jsou zahrnuty jak klasické hroby a hrobky, tak hroby urnové. „V nové části hřbitova přibude 1050 míst v kolumbáriu a navíc vznikne vsypová louka o ploše 800 metrů čtverečních pro zhruba 6400 vsypů," uvedl Královec.

Nová část hřbitova naváže na ten současný na jeho jižní straně rovnoběžně s ulicí K Jezeru. Nové zdi budou kopírovat přesné tvary starých hřbitovních zdí. Od vstupního prostoru povede v diagonále cesta napříč vsypovou loukou ke kolumbáriu. Prostor pro uložení uren bude přímo ve zdech z pohledového betonu.

Náklady jsou necelých 34 milionů korun, k nimž je podle mluvčího nutné připočíst ještě další přibližně dva miliony korun jako náklady například na stavební a autorský dozor stavby.

Rozšiřovat některý z dalších hřbitovů na území hlavního města se v současné době HPSP nechystá. Hrobových míst je podle Královce dostatek, avšak chybí místa pro ukládání zpopelněných ostatků.

Rozšiřovat tak bude HPSP na některých hřbitovech právě kolumbária či rozptylové louky. Úpravy se chystají například v Jinonicích, na Olšanských hřbitovech nebo v Motole.

HPSP se stará o hřbitovy v metropoli, zajišťuje pohřební služby a provoz a správu krematorií Motol a Strašnice. Ve správě má více než tři desítky ze 70 hřbitovů na území Prahy.

Další hřbitovy jsou svěřeny městským částem nebo je spravují církve. V lednu 2020 město sloučilo Správu pražských hřbitovů s Pohřebním ústavem hlavního města a od července 2022 nese organizace současný název HPSP.


Autor: ČTK

Potápěči hasičů cvičili vyzvednutí dodávky z Vltavy

Dnes v 11:03

Hasiči a potápěči HZS hl. m. Prahy cvičili v pátek 26. dubna v holešovickém přístavu v Praze 7. Námětem cvičení bylo vyzvednutí dodávky, která sjelo do Vltavy a zcela se ponořila pod vodu.  

Senior utonul v řepském bazénu

25. dubna 2024 ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Další články
Nahoru