VideoZáhady

VIDEO: Prastaré záhady, které dodnes matou vědce

Svět je plný tajemství a naše planeta stále skrývá neprozkoumaná místa. V tomto článku se dozvíte množství informací o starověkých lokalitách, které doslova matou dosavadní poznatky archeologů. Vlastnili naši předkové nějaké technologie, které si neumíme představit?

Navštivte také:
Belgické krutosti v Kongu: Muž se musel dívat, jak mu jedí ženu a dceru

Tajemné kamenné koule (Kostarika)


V oblasti Las Bolas, která leží v regionu kostarického deštného pralesa, naleznete sérii 300 velkých, dokonale kulatých kamenných koulí. Archeologové předpokládají, že koule pocházejí z období civilizace, která zde žila mezi lety 500 před Kristem a 1500 našeho letopočtu. Zajímavé je, že jsou téměř dokonale kulaté a mají různé velikosti. Několik desítek nejmenších se vejde do dlaně, zatímco několik desítek největších váží až 15 tun! Po staletí ležely kamenné koule pod hlínou a rostlinami džungle. Bohužel, vědci a historici stále nevědí, k jakému účelu vznikly a proč jsou právě tam. Zároveň je zvláštní, že na základě vrstev sedimentu, který kameny obklopoval asi 300 koulí, vzniklo během téměř dvou tisíc let. Jakákoli civilizace vytvořila tyto koule, mělo to pro ně obrovský význam. Ale proč?

Miamský kruh (Florida, USA)


Ještě jednou kameny, protože na rozdíl od dřeva, hlíny nebo jiného materiálu, nejlépe odolávají času. V roce 1998 developeři v South Beach chtěli postavit nový bytový komplex v podobě elegantních mrakodrapů na místě několika starých budov. Během bouracích prací objevili v zemi něco fascinujícího. Šlo o 24 děr naplněných těžkými vápencovými kameny. Když na místo dorazili archeologové, odhalili kameny v dokonalém kruhu o průměru 11,6 metru. Kromě toho našli zvířecí kosti, žraločí zuby a dokonce primitivní sekery z čedičových hornin. Archeologové zjistili, že „Miami Circle“ je starý přibližně dva tisíce let. Domnívají se, že kameny zde osadili lidé známí jako Tequesta, kteří žili do 18. století. Kmen Tequestů tvořili kočovníci, kteří žili v malých, neustále se potulujících skupinkách. O jejich existenci mnoho nevíme a ještě méně víme o Miami Circle. Místo se dodnes nachází uprostřed města a výzkumníci v něm stále nacházejí a studují artefakty.

Navštivte také:
VIDEO: Argentinské lety smrti: Státem sponzorované vraždění

Meč v kameni (Itálie)


Nemluvíme o slavném meči Excalibur. Italské tajemství jejich meče v kameni je jiné. Podle historiků žil ve 12. století šlechtic Galgano Giudotti, který putoval po území dnešní Itálie. Po cestě mrzačil, zabíjel, drancoval a plenil, přičemž v určitém okamžiku pocítil únavu z krveprolití. Archanděl Michael mu prý tehdy řekl, aby vrazil meč do velkého kamene a našel Boha. Giudotti to udělal a k jeho překvapení meč do kamene hladce vklouzl. A od té doby v něm zůstal. Moderní archeologové použili rentgenový přístroj, aby jej prostudovali. Nahlédli hluboko do skály pomocí radaru a zjistili, že meč je opravdu hluboko uvnitř kamene. Zjistili, že jde o meč z 12. století, ale archeologové a historici nemají ponětí, jak se do kamene mohl dostat. Snad jednou tuto záhadu někdo vyřeší.

Navštivte také:
VIDEO: Odsoudenci, kteří se dočkali nejhorších poprav v dějinách (2. část)

Vikingská penny (USA)


V roce 1957 našel amatérský archeolog v městečku Naskeag Point v USA, malou stříbrnou minci na bývalém starověkém indiánském místě. Když ji ukázal expertům, tím se najednou všechno, co dosud věděli o Novém světě, postavilo na hlavu. Po podrobném prostudování totiž zjistili, že jde o norskou minci z 11. století. Do Severní Ameriky ji museli přinést vikingští námořníci někdy v roce 1000 nebo bezprostředně poté. Šlo o nejstarší známý kus skandinávského stříbra, který byl nalezen na amerických březích. V polovině 70. let minulého století nové týmy archeologů určily věk mince do období mezi lety 1065 a 1080. To dávalo smysl, protože indiánské místo nálezu pravděpodobně fungovalo ještě kolem roku 1100. Jak se však mince dostala do Severní Ameriky? A jak dlouho ji severští cestující předávali jako dárek nebo obchodní předmět domorodcům? Jelikož neexistují žádné jiné příklady, vědci i skeptici se ptají, zda se nejedná o podvod. Nebo jestli nešlo náhodou o přívěsek, který na místě někdo ztratil.

k0m1s

Jsem obyčejný člověk, který ve svém volném čase tvoří zajímavé webové stránky. Poslední dobou se velmi zajímám o tajemno, z čehož vznikl i tento web.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button

Bylo zjištěno blokování reklam

Prosíme, vypněte blokování reklam pro tento web. Reklamy nám pomáhají s provozem webu. Děkujeme.