Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Mattoni.
10. října 2023 19:00
Čas čtení 2:11
Sponzorovaný obsah

Lukáš Macháček ve spolupráci s Mattoni vytvořil vodní šaty. Jsou nově k vidění v Národním muzeu

Lukáš Macháček ve spolupráci s Mattoni vytvořil vodní šaty. Jsou nově k vidění v Národním muzeu
Zdroj: Mattoni
MÓDA KVIFF 2023 LUKÁŠ MACHÁČEK MÓDA
Uložit Uložené

Designér vytvořil unikátní šaty inspirované vodou a přírodou. Vynesla je modelka Pavlína Němcová.

Vybavíš si ještě legendární reklamu na Mattoni s modelkou Hanou Soukupovou? Z jejích vodních šatů nemohli diváci odtrhnout oči. Po patnácti letech se nezapomenutelný vodní oděv dočkal reálné podoby. Z televizních obrazovek ho do reality přenesl návrhář Lukáš Macháček a na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech ho vynesla Pavlína Němcová. Autor šatů nám prozradil, co ho při tvorbě inspirovalo.

Lukáš Macháček

Lukáš Macháček působí už 13 let jako návrhář a stylista. Jeho modely vystihují pojmy jako minimalismus a kombinovatelnost. Je specialistou na nositelné návrhy, které díky kvalitním materiálům vydrží i po generace. Spolupracuje s předními českými modelkami a osobnostmi, jako je Hanka Vagnerová, Tereza Maxová nebo Monika Bagárová. Tvorbu návrháře si můžeš prohlédnout na webu www.lukasmachacek.com.
Lukáš Macháček
Zdroj: Archiv Lukáše Macháčka

Fresh dotazník:

Pro koho jsou určené tvoje modely?
Pro kohokoli. Každý model jsme schopni připravit na míru a snažím se tak vyhovět maximálně každému jednomu klientovi, jak panskému, tak dámskému.

Když si bude chtít z tvých návrhů vybrat nějaký kousek mladý student, který má zatím jenom brigádu a omezené finance, je něco, co bys mu ze svých kolekcí doporučil?
Na našem e-shopu www.mconcept.cz jsou i dostupné kousky z mé basic řady.

Proč by si lidé měli kupovat oblečení od návrhářů?
Protože má duši. Je to kus umění a především víte, kdo za výrobou oděvu stojí.
Lukáš Macháček
Zdroj: Archiv Lukáše Macháčka

Vodní šaty za 50 tisíc korun

Jednou z posledních výrazných spoluprací návrháře je fashion capsule vytvořená pro značku Mattoni. Obsahuje 5 modelů – 4 dámské a 1 pánský –, kterým vévodí unikátní vodní šaty. Na festivalu v Karlových Varech je vynesla modelka Pavlína Němcová a okouzlila s nimi návštěvníky. „Pavlína vynesla závěrečný look na mé autorské přehlídce, byla tedy jasnou volbou pro vynesení další speciální spolupráce. Navíc se známe už léta a spolupráce s ní a její mateřskou agenturou je velmi příjemná,“ zdůvodňuje svou volbu pro tvář šatů Lukáš Macháček.

Tvorba šatů, jejichž výrobní cena činí 50 tisíc korun, trvala měsíc velmi intenzivních příprav. Lukáš zapojil i umělou inteligenci, ale nakonec vyhrála ručně navržená verze. „Při svých návrzích jsem vycházel z představy, jak by asi mohly vypadat šaty za 150 let. V této souvislosti jsem se zeptal i AI, jakým směrem se bude móda v budoucnosti ubírat, a její návrhy zkombinoval se svou představou. Ale ručně kreslený návrh zvítězil,“ popisuje. Nápady pro tvorbu prý hledal především v české přírodě. „Inspirací mi byl víkend v Krkonoších. Šaty znázorňují pramen rozvodňujících se potoků, řek a moře,“ říká.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený L U K A S M A CH A C E K (@lukasmachacek)

Nejvyšší laťka udržitelné módy

Designér klade ve svých návrzích důraz na udržitelnost. Chce, aby byly nadčasové, kvalitní a dlouho vydržely. Stejných zásad se držel i při navrhování vodních šatů, které jsou vyrobené z recyklovaného tylu. „Přemýšlím o udržitelnosti v širším kontextu, není to jen o recyklovaných materiálech, ale především o nadčasovosti. Pokud vytvoříte krásný kus oblečení, který si můžete vzít opakovaně, případně v různých obměnách, tak si ho díky kvalitě oblékne i vaše vnučka. V takovém případě se bavíme o té nejvyšší laťce udržitelné módy,“ vysvětluje.

Lukáš Macháček, designér, návrhář, stylista
Zdroj: Archiv Lukáše Macháčka

Šaty poslouží dobré věci

Společnost Mattoni šaty věnovala Klubu cystické fibrózy, který je v online aukci vydraží a peníze využije na pomoc nemocným. „Finanční prostředky půjdou na nákup léků, psychologickou péči a podporu výzkumu,“ uvedla ředitelka Klubu CF Mgr. Simona Zábranská. Vyvolávací cena pro koupi je současně výrobní cena, tedy 50 tisíc korun. Dražba probíhá až do 8. září 2023 a její vítěz k šatům získá také autorskou úpravu na míru. 

Mattoni, vodní šaty, Pavlína Němcová
Zdroj: Mattoni
Zpět
Sdílet
Diskuse