Izrael ve válce – Den čtvrtý

válka Hamastánu proti Izraeli v číslech, 10. 10. 2023; autor: Izraelské obranné síly
válka Hamastánu proti Izraeli v číslech, 10. 10. 2023; autor: Izraelské obranné síly

Válka s Hamastánem v Gaze

Od zahájení války v sobotu do dnešních 18 hodin bylo izraelských nemocnic převezeno 2 901 lidí; 26 z nich bylo v kritickém stavu, 336 ve vážném stavu, 534 ve středně těžkém stavu a 1 479 v lehkém stavu. Dalších 107 bylo ošetřeno s psychickým šokem a 210 stále prochází lékařským vyšetřením. Zatímco mnozí byli propuštěni, v nemocnicích po celé zemi se stále léčí 535 zraněných. Mrtvých je více než 900.

Izraelské síly včera v noci našly 30 pohřešovaných lidí v jižním kibucu Ejn Hašlóša. Úřady uvedly, že dostaly hlášení kolem 21. hodiny a na jeho základě armáda, policie a Šin Bet našly skupinu skrývajících se 16 Izraelců a 14 Thajců, kteří byli pohřešováni.

Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo smrt 770 palestinských Arabů a zranění dalších 4000. Vše v důsledku izraelských leteckých úderů na teroristický útvar.

Mluvčí Izraelských obranných sil Richard Hecht uvedl, že na izraelském území bylo nalezeno 1500 těl teroristů Hamásu a od pondělní noci do Izraele nepřekročili žádní bojovníci Hamásu, i když infiltrace je stále možná.

Ráno okolo 7. hodiny se izraelských obcích poblíž pásma Gazy rozezněly sirény varující před přicházející raketovou palbou. Sirény Červeného poplachu byly slyšet v Kfar Aza a kubucech Sa’ad, Alumim a Nahal Oz. Krátce předtím izraelské bezpečnostní síly zabily u kibucu Sa’ad při přestřelce nejméně jednoho palestinského teroristu, který do Izraele pronikl z Gazy.

Okolo 8. hodiny ranní Izraelské obranné síly oznámily, že získaly kontrolu nad celou hranicí s Pásmem Gazy. Část hraničního plotu je po sobotním útoku islámských teroristů zničena, tyto úseky jsou dočasně hlídány patrolami s tanky a probíhá jejich zaminování. Armáda nevylučuje, že na území Izraele se stále skrývá malý počet gazanských teroristů.

Izraelské letectvo pokračovalo v úderech na cíle v Gaze. Podle hebrejských médií bylo od soboty do úterního rána zasaženo v enklávě, ovládané teroristy Hamasu, celkem 1707 cílů, včetně 475 raketových systémů, 73 velitelských stanovišť, 23 míst strategické infrastruktury a 22 podzemních cílů.

Izraelské obranné síly tvrdí, že během noci zabily ministra hospodářství Hamásu a dalšího vysoce postaveného člena politbyra Hamásu při náletech bezpilotních letounů v Pásmu Gazy. Armáda říká, že Džavád Abů Šamala (Jawad Abu Shamala) spravoval finanční prostředky teroristické skupiny, „a vyčlenil prostředky na financování a řízení teroru v pásmu Gazy i mimo něj.“ Zakaríja Abú Muamar (Zakariya Abu Moammar) byl šéfem vnitřních vztahů teroristické skupiny. „Byl to významný činitel Hamásu a koordinátor mezi teroristickými skupinami v pásmu Gazy“, důvěrník šéfa Hamásu v Gaze Jahjá Sinváry (Yahya Sinwara) a byl součástí „vyššího fóra této teroristické skupiny, který se podílel na rozhodování organizace a plánování četných teroristických aktivit proti Státu Izrael“.

Během dne proběhly letecké údery desítek letounů Izraelského letectva na více než 100 míst v Gaze, zejména ve čtvrti al-Furqan, která je „hnízdem teroru“.

Odpoledne Hamas ostřeloval raketami města Aškelon.

Izraelská armáda vyzývá obyvatele Gazy, aby se stáhli na vyjmenovaná místa v oblasti. Oblast také mohou opustit do Egypta před hraniční přechod Rafáh. Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA) oznámila, že v Pásmu Gazy je 180 000 vnitřně vysídlených osob, přičemž 137 500 se ukrývá v 83 školách UNRWA, které jsou tradičně považovány za bezpečné místo.

Izraelské obranné síly během dneška prostřednictvím svých důstojníků oficiálně informovaly více než 50 izraelských rodin, o tom, že jejich blízcí byli uneseni do Pásma Gazy. Další rodiny budou informovány, až bude jisté, že jejich rodinní příslušníci jsou na teroristickém území. Izraelský velyslanec u OSN Gilad Erdan odhadl počet unesených Izraelců na 100 až 150 lidí. K uneseným se zatím bezvýsledně snaží získat přístup Mezinárodní červený kříž.

Thajské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Hamasem bylo zavražděno 18 Thajců a řada dalších je pohřešována. V Izraeli pracuje okolo 30 000 thajských pracovníků, přibližně 5 000 z nich pracovala v oblasti na jihu Izraele u hranic s Gazou.

U severních hranic Izraele byli dnes lidé v řadě obcí armádou vyzváni k odchodu do krytů. Probíhalo prošetřování možné vzdušné infiltrace z Libanonu. Opatření bylo během dne odvoláno.

Z obcí u severní hranice Izraele probíhá na výzvu Velitelství domácí fronty postupný přesun obyvatel směrem do centra země.

Izraelské letectvo během posledního dne letecky přepravilo do vlasti stovky izraelských vojáků, kteří byli v zahraničí po celé Evropě, aby mohli bojovat v probíhající válce proti teroristické skupině Hamas v Pásmu Gazy. Těžké transportní letouny C-130 a C-130J letěly do různých zemí v Evropě, aby přivezly vojáky mimo službu zpět do Izraele. Operace byla provedena v koordinaci s ministerstvem zahraničí.

Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir oznámil, že jeho ministerstvo nakupuje 10 000 pušek, aby vyzbrojilo civilní bezpečnostní týmy ve městech blízko hranic, stejně jako ve smíšených židovsko-arabských městech a obcích v Judeji a Samaří (tzv. Západní břeh Jordánu). Ministr, který stojí v čele krajně pravicové strany Ocma Jehudit, uvedl, že od izraelského výrobce již bylo zakoupeno 4000 útočných pušek, které budou okamžitě distribuovány. Byly také získány přilby a neprůstřelné vesty, které budou distribuovány společně s útočnými puškami. Ben Gvir řekl, že zbraně a vybavení budou distribuovány „stovkám měst, která mají civilní bezpečnostní týmy napojené na izraelskou pohraniční policii“. Civilní bezpečnostní týmy zajišťují bezpečnost malých měst a komunit na periferii Izraele a obcí v Judeji a Samaří. Některé z nich v sobotu pomáhaly bránit obyvatele před invazí Hamasu. „Obrátíme svět vzhůru nohama, aby byla města chráněna. Dal jsem pokyny k masivnímu vyzbrojení civilních bezpečnostních týmů,“ říká Ben Gvir.

Ministr obrany Joav Galant (Yoav Gallant) v podvečer oznámil, že Izrael přechází k „úplnému útoku“ proti Pásmu Gazy. „Uvolnil jsem všechna omezení, [znovu jsme získali] kontrolu nad oblastí a přecházíme do plného útoku,“ řekl Gallant vojákům na hranici Gazy. „Budete zde mít možnost změnit realitu. Viděli jste ceny [které se platí] a uvidíte změnu. Hamás chtěl změnu v Gaze, změní se o 180 stupňů jiným směrem, než si myslel,“ říká Gallant. „Budou litovat tohoto okamžiku, Gaza se nikdy nevrátí do toho, co bylo,“ pokračoval. „Kdokoli přijde sťat, vraždit ženy, přeživší holocaust – zlikvidujeme ho vší silou a bez kompromisů,“ dodal Gallant.

Přípravy izraelské společnosti dlouhou válku

Velké nemocnice po celém Izraeli během dne vydaly výzvy k darování krve, žádána je zejména skupina 0. Otevřena jsou také odběrní střediska Magen David Adom. U nemocnice Ichilov v Tel Avivu se odpoledne vytvořila více než půl kilometru dlouhá fronta lidí, trpělivě čekajících, aby mohli darovat krev.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo lékaře všech odborností, aby se dobrovolně přihlásili k vydávání pohřebních listů v terénu. Když člověk zemře doma nebo na ulici a ne v nemocnici nebo ústavu, musí jeho rodina získat od regionálního zdravotního úřadu potvrzení o pohřbu, které je nezbytné k provedení pohřbu. „Vzhledem k hrozným a extrémním okolnostem hledáme lékaře, kteří by to udělali dobrovolně. Není vyžadována žádná speciální odborná příprava,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví ve svém prohlášení.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že studenti lékařských, ošetřovatelských a zdravotnických oborů, kteří nebyli povoláni do náhradní služby v Izraelských obranných silách, mohou být povoláni do služby ve zdravotnictví po omezenou dobu s platem. Vzhledem k tomu, že studenti jsou obecně mladí, předpokládá se, že mnozí byli povoláni k vojenské službě a dosud není jasné, kolik z nich bude moci sloužit v této jiné funkci. O náboru studentů pro rozšíření lidských zdrojů ve zdravotnickém systému bude rozhodnuto, pokud potřeba dalšího personálu bude trvat dlouhou dobu.

Ministerstvo zdravotnictví a Velitelství domácí fronty izraelských obranných sil nařídilo nemocnici Rambam v Haifě, aby byla připravena na případ vypuknutí války na severu Izraele. Rambam je určený poskytovatel péče pro většinu severu země a všechny vojáky a civilisty zraněné během války v regionu. V nemocnici se nachází opevněná podzemní pohotovostní nemocnice Sammy Ofer, třípatrové zařízení s 2000 lůžky určené pro bezpečnou péči o pacienty za válečných podmínek.

Nemocnice Ichilov v Tel Avivu oznamuje, že poprvé ve své historii bude jedno z jejích oddělení přesunuto do nouzového podzemního nemocničního zařízení. Prvním stěhovaným bude interní oddělení z křídla budovy Sourasky. Přenese se do několika pater pod zemí v garáži budovy Sammy Ofer. Pacienti se začnou stěhovat v 9 hodin zítra ráno.

Školy po celém Izraeli dnes zústaly zavřené. Ministerstvo vzdělání oznámilo možnost distanční výuky, obdobné, jaká byla v době opatření proti epidemii koronaviru Covid-19.

Největší izraelský řetězec supermarketů Shufersal oznámil, že omezuje nákup základního zboží, včetně vody a vajec, protože Izraelci pokračují v příliš rychlém zásobování potravinami. Izraelští nakupující si budou moci koupit 2 šestibalení po 1,5litrových lahvích na vodu, jeden karton po 30 vejcích nebo dva kartony po 12 vejcích, 3 balení mléka s regulovanou cenou a 2 bochníky chleba za regulovanou cenu. Tento krok přichází poté, co Velitelství domácí fronty vydalo doporučení zásobit se vodou, jídlem a dalšími zásobami na nejméně tři dny. Oznámení přimělo Izraelce, aby rychle naplnili supermarkety a vyprázdnili regály.

Kybernetický útvar jednotky Lahav 433 izraelské policie zmrazil kryptoměnové účty patřící Hamásu. Podle mluvčí útvaru Hamás používal účty k získávání peněz na sociálních sítích od soboty. Lahav 433 spolupracuje s ministerstvem obrany, Šin Bet a dalšími zpravodajskými agenturami ve snaze uzavřít kanály pro kryptoměny, které teroristické skupiny používají. Kryptoměnová burza Binance spolupracovala s Izraelem při lokalizaci a uzavření účtů. Lahav 433 také spolupracoval s britskou policií na zmrazení účtu v bance Barclays.

Bank Hapoalim, jeden z největších izraelských věřitelů, oznámila řádu úlev pro zákazníky, kteří žijí do 40 kilometrů od pásma Gazy, a pro povolané záložníky. Banka vytváří fond ve výši 750 milionů šekelů, aby mohla nabízet bezúročné překlenovací úvěry firemním a soukromým zákazníkům na jihu země. Bank Hapoalim umožní odklad splátek úvěru až o dva měsíce bez dodatečných nákladů a osvobodí zákazníky od hlavních poplatků za bankovní převody na tři měsíce. Navíc všichni zákazníci s aktivním běžným účtem u Bank Hapoalim budou moci čerpat úvěry za nejlepší sazbu, přeplánovat nebo odložit platby stávajících úvěrů a odložit nebo rozložit poplatky za bankovní kreditní karty. Zákazníci navíc získají možnost zmrazit splátky hypotéky až na tři měsíce.

Izraelská armáda umožnila dnes odpoledne zahraničním novinářům navštívit místa masakrů Hamasu ve městech na hranici s Pásmem Gazy. Novináři navštívili například kibuc Kfar Azza, kde bylo během ničivého útoku teroristů z Hamásu zabito asi 70 obyvatel. „Není to válka, není to bitevní pole, je to masakr,“ uvedl provázející generálmajor izraelské armády Itai Veruv. „Vidíte děti, jejich matky a otce, v jejich ložnicích a v jejich chráněných pokojích a jak je teroristé zabili – to není válka… Je to něco, co jsem v životě neviděl. Dřív jsme si představovali naše babičky a dědečky při pogromech v Evropě. Není to něco, co jsme viděli v nedávné historii,“ dodal.

Politika

Během dne probíhala jednání o vytvoření izraelské válečné vlády národní jednoty. Jednání zatím postupují kupředu mezi hlavní vládní stranou Likud premiéra Benjamina Netanjahua a druhou nejsilnější opoziční Národní jednotou Benyho Gance. Nejsilnější opoziční strana Ješ Atid (Budoucnost existuje) Jaira Lapida se ke své účasti ve vládě staví zdrženlivě, podmiňuje ji vyloučením vládní účasti současných pravicových stran.

Mansúr Abbás, vůdce izraelské arabské islamistické strany Ra’am, vyzval vůdce Hamasu, aby propustili některé izraelské rukojmí. Ve zprávě na platformě X (dříve Twitter) napsal: „Islámské hodnoty nám přikazují nezavírat ženy, děti a staré lidi. Jde o humanitární akci, která musí být provedena okamžitě.“ Tweet je pouze v hebrejštině. Není známo, zda Abbás předal své poselství v arabštině jinými kanály. Nutno ovšem ocenit, že Abbás po útoku Hamasu na Izrael vyzval arabské obyvatele Izraele ke klidu a od počátku nikterak zločinný útok nepodpořil.

Po celém světe byly včera večer a v noci na dnešek osvícené v modro-bílých izraelských barvách významné budovy. Jednalo se například o Bílý dům ve Washingtonu D.C. v USA, budovu opery v Sydney v Austrálii, Braniborskou bránu v Berlíně v Německu, výškové budovy Baku v Ázerbájdžánu.

Kongres USA v nadstranické rezoluci vyjádřil drtivou většinou hlasů plnou podporu Izraeli ve válce proti Hamasu.

Ministr zahraničí Izraele Eli Cohen měl další telefonickou konzultaci války proti teroristům v Gaze s ministrem zahraničí USA Antonym Blinkenem. Odpoledne spolu hovořili prezident Joe Biden a premiér Benjamin Netanjahu.

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán v telefonickém rozhovoru s vůdcem Palestinské správy Mahmúdem Abbásem zdůraznil, že jeho země „vyvíjí veškeré možné úsilí, aby se zapojilo se všemi mezinárodními a regionálními stranami, aby zastavilo pokračující eskalaci a zabránilo jejímu dalšímu šíření v regionu,“ zdůrazňujíce důležitost šetřit životy civilistů. Princ také znovu zopakoval, že království neúprosně podporuje palestinský lid „v jeho snaze o jeho legitimní práva“, aniž by zmínil vytvoření palestinského státu. De facto saúdský vládce také jednal s jordánským králem Abdalláhem II. a egyptským prezidentem Abdal Fattáhem el-Sissím. Všichni tři vůdcové se shodli na potřebě „zintenzivnit mezinárodní a regionální úsilí o zastavení eskalace v Gaze a jejím okolí a zabránit její expanzi v regionu“. Saúdská Arábie dále vyzývala k naléhavé ministerské schůzce Organizace islámské spolupráce (OIC), aby projednala eskalaci v Gaze. Paralelně se zítra v Káhiře mají sejít ministři zahraničí Ligy arabských států, aby projednali „izraelskou agresi v pásmu Gazy“ ve snaze najít „cesty politické akce na arabské a mezinárodní úrovni.“

K jednání o příměří vyzval turecký prezident Erdogan a egyptský prezident al-Sísí.

Perla na konec

Perlou dne bylo zasedání nejzbytečnějšího orgánu OSN. Skončilo skutečnou ostudou, když Rada pro lidská práva OSN (UNHCR) neodsoudila vpád a masakr více než 900 lidí spáchaný Hamasem v Izraeli, ale namísto toho držela minutu ticha za „ztrátu nevinných životů na okupovaných palestinských územích a jinde.“ Zasedání svolal na žádost Organizace islámské spolupráce pákistánský vyslanec při OSN Zaman Mehdi, který ve svém prohlášení z útoku a násilností obvinil Izrael, aniž by jej jedinkrát jmenoval. Šaškárny se vedle jiných zúčastnili též zástupci Německa, Belgie, Francie, Finska, Argentiny, Spojených arabských emirátů, Jižní Afriky, Mexika a Maroka.

Také zvláštní zpravodajka UNHCR pro izraelsko-palestinský konflikt Francesca Albanese neodsoudila Hamas za masakr takřka tisíce Izraelců, ale naopak dnes obvinila Izrael z „militarizované osadnické koloniální okupace.“ Jaký má toto obvinění smysl ve vztahu k Pásmu Gazy, odkud se Izrael zcela stáhl v roce 2006 a kde si od té doby jeho obyvatele vládnou sami, je záhadou.

Tolik k otázce, zda se islámské země distancují od vraždění jinověrců páchaného ve jménu islámu, či jej podporují. A tolik k otázce, zda pokrytectví a křiváctví Rady pro lidská práva OSN mají nějaké hranice. Nemají.