Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Majitel při rekonstrukci bytu ušetřil milion, výsledek vás však nadchne

Proměnit byt 1+1 na 2+kk v činžovním domě není nic výjimečného. V tomto případě je to však hodně unikátní rekonstrukce. Především ji mladý majitel zvládl z velké části sám, jen občas pomohli kamarádi, minimum prací svěřil firmám. Navíc díky svému hledání ušetřil možná i milion na nákladech.
Pracovní kout u okna si musel vystačit s minimem nábytku i prostoru, osvětlení...

Pracovní kout u okna si musel vystačit s minimem nábytku i prostoru, osvětlení za lištou kryjící garnýž oceníte hlavně večer, kdy navozuje příjemnou intimní atmosféru. | foto: Jaroslav Kvíz

Už dům s hodně zajímavou fasádou, byť v hodně omšelém stavu, dává tušit, že nejde jen tak o nějaký činžák. Jeho autorem je totiž slavný architekt Osvald Polívka, mimo jiné jeden ze dvou autorů Obecního domu či Živnobanky.

Porovnání: v tomto pokoji byla původně kuchyň, dnes je zde ložnice a koupelna.

Polívka činžák navrhl v roce 1904 pro Annu a Františka Lukešovy, v roce 1911 pak získala třípodlažní stavba s bohatou štukovou výzdobou patro navíc, to má již jednodušší dekoraci.

Jenže dům ve Vršovicích dlouho chátral, a za to, jak dnes vypadají odpudivé a pomalované výkladce v přízemí, by někdo zasloužil víc než jen za uši. Možná to však pomohlo Milanovi, když byt ve čtvrtém patře bez výtahu před několika lety kupoval, k nižší ceně. Dnes v domě probíhá náročná rekonstrukce, a snad se proměny dočká i fasáda.

Byt před koupí už sice prošel částečnou rekonstrukcí, ale rozhodně neměl podobu, která by se mladé dvojici líbila, nehledě na to, že se na jeho vzhledu notně podepsali předchozí uživatelé, samozřejmě nikoli k lepšímu. A tak se Milan pustil do práce, ale také do pečlivého vyhledávání.

Zcela nová dispozice

Z bytu 1+1 s výhledem obou oken na severní stranu do klidného vnitrobloku a plochou přibližně 45 m2, se spaním na vestavěném lůžku (výška stropu je skoro tři metry, přesto byl prostor na spaní hodně nevyhovující), vzniklo po změně dispozice 2+kk.

Tam, kde byla kuchyň, je dnes ložnice, obývací pokoj s malým vestavěným patrem dnes patří kuchyni a obývacímu pokoji s pracovním koutem.

Snaha o maximální prosvětlení interiéru je pochopitelná, okna jsou totiž orientována na severní stranu.

Tomuto přerozdělení však předcházel dlouhý řetěz stavebních prací, kdy si Milan vyzkoušel sílu svých rukou i trénovanost svalů. Nikdo už nespočítá, kolikrát absolvoval cestu z přízemí do čtvrtého patra a zpět, s plnými kbelíky odpadu a stavebního materiálu. A byť část zvládl přepravit pomocí stavebního vrátku, stejně značnou část vynosil, jak se říká, na vlastním hřbetě…

Kde na to vzal sílu? Sice o sobě říká, že je kancelářská myš, ale na rozdíl od těch „klasických“ má něco navíc: pochází totiž z Krušných hor a spoustu šikovných grifů odkoukal od svého tatínka i dědy. Takže si třeba sám „natahal“ vodu, připravil dráty pro elektrikáře, sám si udělal podlahu nebo osadil dveře se skrytou zárubní. A to tak dobře, že mu jejich dodavatel hned nabídl práci… Kamarádovi se díval pod ruce při pokládání dlažby tak pozorně, že si značnou část dokončil sám.

Průhled do koupelny a do ložnice - vysoké dveře prostor opticky zvětšují.

Na řemeslníky nechal položení elektrického podlahového topení (Heatflow), dokončení elektroinstalace včetně revize nebo natažení sádrových omítek. Právě tady však došlo k jedné z mála nepříjemností rekonstrukce, řemeslníkům se vysmekla hadice a vytopila sousedku v patře pod Milanovými bytem. Takže zařizoval vymalování. Vztahy s ní však zůstaly v pohodě.

Velmi náročná byla rekonstrukce podlahy, z fotografií v galerii je vidět, kolik vrstev muselo zmizet a kolik se muselo nově položit: je jich pět, včetně podlahové krytiny z masivního dřeva v podobě klasických vlýsků položených na „stromeček“.

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Jak lze ušetřit na vybavení

Milan se obešel bez architekta, společně s partnerkou měli poměrně jasnou představu o svém bydlení, chtěli co nejvíce přírodních materiálů a žádné výrazné barvy. Spoustu inspirace našli třeba i na platformě Behance, ale také v Brně ve vile Tugendhat, kde Milanovi padla do oka výška dveří. Jenže na takové, které by byly až do stropu jako v Brně, musel zapomenout.

Ložnice ve světlých přírodních odstínech vsadila na přírodní materiály včetně lněného povlečení.

„Zaprvé je výška v pokojích přece jen různá, a navíc jen do výšky 230 cm byla cena ‚standardní‘, vše ostatní už představovalo výrazně vyšší částky,“ prozrazuje.

I tak se mu podařilo třeba cenu skleněných dveří „snížit“ z padesáti na třicet tisíc změnou dodavatele, cena ostatních dveří v bytě spadla také o značnou částku směrem dolů díky vlastní montáži včetně skrytých zárubní.

Na rekonstrukci bytu a jeho vybavení vystačili s milionem. Dnes zázrak

Výrazně ušetřil na kuchyňské lince a skříňkách. „Když hledáte na internetu, najdete spoustu kvalitních věcí za výrazně nižší ceny než nabízejí koncoví výrobci nábytku,“ objasňuje Milan.

Třeba naceněnou kuchyň od jednoho menšího dodavatele stáhl z 650 na přibližně 200 tisíc korun. Stačilo „málo“: pečlivě si vše změřit a dvířka si objednat u firmy Démos trade, která mu dodala dvířka vyrobená společností Trachea. Kuchyň si sám smontoval. Na pracovní desky použil kompaktní materiál, který je čtyřikrát levnější než třeba umělý kámen, kování je od Blumu, spotřebiče nesou značku Bosch.

Jídelní stůl navazuje na kuchyňský ostrůvek, dvířka linky jsou lakovaná a část tmavá dýhovaná.

„Démos nabízí i konfigurátor, takže stačilo si vybrat dekor, materiál, zda chci lamino, dýhu či MDF, vše mi dodali včetně korpusů a kování. Nejsem sice truhlář ani firma vyrábějící nábytek, které Démos zásobuje především, ale s objednávkou problém nebyl,“ říká Milan. Možná byste byli překvapeni, ale dvířka od Trachey používá spousta výrobců kuchyní, kteří si samozřejmě ke konečné částce připočtou nemalou částku.

Pár dalších skříněk si Milan objednal u firmy Jaf Holz z Brandýsa, i ta totiž nabízí možnost konfigurátoru.

„Líbily se mi sice designové židle od špičkového výrobce, ale kvůli ceně jsem dal přednost židlím Henry z prodejny Designový nábytek za necelé čtyři tisíce,“ prozrazuje mladý majitel. Obklady a dlažbu pořídil u Keramiky Soukup, zapuštěná svítidla u firmy Rendl Lighting. Pokud na fotografiích obdivujete dokonalé rovné stropy, není divu: protože byt je přímo pod půdou, bylo nezbytné zateplení, a tím pádem i podhled ze sádrokartonu.

Porovnání: nová toaleta s původní koupelnou (místo ní je úložný prostor v předsíni, do výklenku se vešel bojler.

Rekonstrukce včetně materiálů vyšla díky vlastnímu nasazení a šikovnosti přibližně na 800 tisíc (bez podlahy), což je při rozsahu prací skvělá částka.

  • Nejčtenější

Sehnal pozemek v zahrádkářské kolonii v Praze. Stavba domu vyšla na milion

30. května 2024

Seriál Pozemek jsem hledal 10 let. Nejdříve v Třebíči, Praze, Brně a nakonec zase v Praze, kde jsem se...

Eva Decastelo bydlí v domě v pražských Modřanech. V kuchyni vaří přátelé

29. května 2024

Premium Herečka a moderátorka Eva Decastelo bydlí ve čtvrti rodinných domů v Praze. Domácnost si vyzdobila...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Proměna bytu přišla na 275 tisíc, stačilo namíchat koktejl nového se starým

31. května 2024

Mladý pár se rozhodl proměnit pronajatý byt podle svého životního stylu. Provedli úpravy, zejména...

Moderní chata u sjezdovky nabízí výhledy, jaké by ani malíř nenamaloval

28. května 2024

Doby, kdy chaty připomínaly jen provizorní stavby a stavěly se z nekvalitních materiálů a...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rekonstrukce garsonky i s terasou vyšla včetně vybavení na 385 tisíc

27. května 2024

Výrazné syté barvy v duchu české trikolory jsou hlavním prvkem interiéru bytu v centru Prahy, který...

Ve starém domě po renovaci by chtěla bydlet většina z nás. Je úžasný

1. června 2024

„Je to přesně ten pečlivě promyšlený dům, kam byste asi chtěli vstoupit, odložit si kartáček v...

Proměna bytu přišla na 275 tisíc, stačilo namíchat koktejl nového se starým

31. května 2024

Mladý pár se rozhodl proměnit pronajatý byt podle svého životního stylu. Provedli úpravy, zejména...

Soused nenávidí děti. Křičí na ně, honí je a vybíhá i na hřiště

31. května 2024

Premium Soused v našem domě nenávidí děti. Vadí mu, že výskají, křičí, smějí se, dupou, běhají po schodech...

Po rekonstrukci může palác ze 16. století sloužit pro bydlení i práci

30. května 2024

Rekonstrukce paláce z konce 16. století je radost, ale také pořádně těžká práce. Zejména když...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...