Dear David: Internetoví trollové probudí ducha

Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit dalších 6 obrázků
V hororu podle skutečných událostí napadnou muže při spánkové paralýze noční běsi. Pusťte si trailer.

V roce 2017 výtvarník a redaktor Adam Ellis na Twitteru tvrdit, že viděl doma ducha. Z vlákna vznikl příspěvek na serveru BuzzFeed a celá historka tehdy byla celkem virální. Nikdy se asi nedozvíme, jestli Ellis skutečně věří, že „něco viděl“ nebo jestli si vymýšlí – ať už z uměleckých, nebo čistě zištných důvodů. Podstatné je, že na základě téhle báchorky nakonec vznikl hororový film Dear David (Milý Davide).

Hlavním hrdinou příběhu je výtvarník Adam, kterého dráždí internetoví trollové. Když na ně zareaguje, začne trpět spánkovou paralýzou. Během ní vidí v rohu svého pokoje prázdné houpací křeslo. Zlověstnost výjevů se postupně stupňuje, Adam je popisuje na Twitteru a pomalu začíná být přesvědčený o tom, že jej pronásleduje duch jménem David. Šéf Adama přiměje, aby dál v sérii tweetů nadepsané „Milý Davide“ pokračoval. To vede k tomu, že kreslíř přestává rozeznávat, co je pouze online a co je ještě skutečné.

Spánková paralýza je skutečný stav, kdy ležíte v posteli, nemůžete ovládat silou vůle svoje svaly a zároveň jste při vědomí. Naše tělo svaly odpojuje od naší vůle během REM spánku, kdy se nám zdají sny, aby sebou člověk neházel. Tou dobou většina z nás dávno není při vědomí, takže je vše v pořádku. Potíž nastává tehdy, když člověk přeskočí potřebné mezifáze a propadne rovnou z bdění do REM fáze. V tu chvíli stále ještě zůstává při vědomí, ale zároveň už nemůže ovládat svaly. Řada lidí, kteří spánkovou paralýzu zažili tvrdí, že viděli nebo vnímali kolem sebe něco znepokojivého, až děsivého. To zřejmě souvisí s tím, že nemožnost kontrolovat vlastní tělo už sama o sobě může vyvolávat hrůzu. Nejčastěji spánkovou paralýzu zažívají lidé, kteří spí nedostatečně, jsou hodně unavení a ve stresu. Důvodů spánkové paralýzy je nicméně celá řada a projevuje se různými způsoby.

Osobně občas spánkovou paralýzou trpím, takže jsem zvědavý, jak ji filmaři v Dear David zpracují. Jinak je ale celý „skutečný příběh“ přitažený za vlasy (osobně z pohledu skeptika tipuji, že Ellis něco viděl během spánkové paralýzy a rozepsal to do podoby delšího příběhu) a horor v traileru působí poměrně tuctově. Snad jen několik momentů ke konci upoutávky se může pochlubit nějakou výtvarnou imaginací.

Nicméně, počkejme si, až snímek dorazí na domácí video, a pak bude možné si udělat upřímný obrázek. V zámoří jde film tento pátek do kin, s lokální premiérou počítat nemůžeme. V hlavních rolích vystupují Augustus Prew, Justin Long, Andrea Bang nebo René Escobar Jr. Režíruje John McPhail (Anna a apokalypsa).

Podklady a foto: Lionsgate

Galerie: 7

Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu Dear David: Internetoví trollové probudí ducha | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest