11. října 2023 • 07:30

Mrázek na úvod vychytal Penguins. Bedard má první bod! Vegas vyhrálo

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

S novou superstar začali parádně. Hokejisté Chicaga v úvodním zápase startující sezony NHL zvítězili 4:2 v Pittsburghu. Velký podíl na triumfu nad Penguins měl český brankář Petr Mrázek, jenž pochytal 38 střel. K výhře přispěl prvním bodem při své premiéře v soutěži i Connor Bedard. Jednička letošního draftu asistovala na úvodní brance. Do ročníku úspěšně vstoupila Tampa Bay, která se doma porazila Nashville 5:3. Šampioni z Las Vegas zahájili cestu za obhajobou Stanley Cupu výhrou 4:1 nad Seattlem.



Chicago na ledě Pittsburghu otočilo nepříznivý stav 0:2 a třemi góly ve třetí třetině rozhodlo. Mrázek kryl 38 střeleckých pokusů a s úspěšností zásahů 95 procent byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.

Zápas pro českého gólmana ale nezačal nejšťastněji. V osmé minutě nedokázal zareagovat na skvělou teč Bryana Rusta a obdržel první branku v ročníku. Druhý gól inkasoval chvíli po polovině zápasu z hole Sidneyho Crosbyho a s Chicagem to v tu chvíli nevypadalo dobře. Ve zbytku zápasu ale český gólman branku zavřel a výrazně pomohl k obratu.

Nejlepší Mrázkovy zákroky v prvním zápase sezony NHL proti Pittsburghu
Video se připravuje ...

Hlavní podíl na něm měla čtvrtá útočná formace ve složení Nick Foligno, Jason Dickinson, Corey Perry. První dva zaznamenali shodně gól a asistenci. Perry, který do Chicaga přišel před sezonou po roce stráveném v Tampě, předvedl dvě gólové nahrávky.

První hráč červnového draftu Bedard naskočil v elitním útoku Chicaga a na premiérový bod v NHL čekal do 36. minuty, kdy si připsal asistenci u kontaktní branky Ryana Donata. „Byl jsem tím nejméně důležitým hráčem, který se do akce zapojil, i přesto je příjemné bodovat hned v prvním zápase sezony,“ uvedl Bedard.

Osmnáctiletý talent v utkání odehrál 21 minut a 29 sekund a s pěti střeleckými pokusy byl nejaktivnějším hráčem Chicaga. „Cítil jsem se dobře, ale jsem teprve na začátku, takže se zatím snažím o to, abych se zlepšoval každým střídáním a každým zápasem. Myslím si, že se mi docela dařilo být ve hře a že jsem vytvořil několik zajímavých příležitostí. Stále je ale co zlepšovat,“ řekl mladý útočník.

Kanadského šikulu v NHL „přivítal“ ostřílený bek Kris Letang, který Bedarda několikrát zastavil tvrdým hitem. „Musel jsem na něj hrát tvrdě. Je opravdu dobrý. Velmi pohyblivý a skvěle klame tělem. Nemůžete se ani na vteřinu podívat na puk, protože je opravdu velmi rychlý,“ líčil po prvním střetnutí s osmnáctiletým talentem trojnásobný vítěz Stanley Cupu.

První dvě třetiny zápasu mezi Tampou Bay a Nashvillem přinesly pouze po jedné brance na každé straně. Ve třetí části se ale diváci na Floridě dočkali šestigólové smršti se šťastným koncem pro domácí Lightning.

„Jsme rádi, že jsme uspěli. V prvním zápase je vždy tolik emocí. Je jasné, že v kontextu celé základní části dnešní výhra nic neznamená, ale ten zápas je přesto speciální. Kluci chtěli udělat dojem a to se jim povedlo,“ řekl trenér Lightning Jon Cooper.

Dvěma brankami a jednou asistencí se blýskl Nick Paul, tři body za gólové nahrávky zaznamenal Brayden Point. O výhře rozhodl Paul v čase 50:52, kdy v přesilové hře dorazil střelu Michaila Sergačova. „Moje práce je stát před brankou a snažit se tam udělat co největší rozruch. Dneska se to povedlo a byl jsem odměněn dvěma góly,“ liboval si Paul.

Golden Knights zvládli první soutěžní zápas po zisku premiérového Stanley Cupu. V souboji nejmladších týmů NHL vedli po 22 minutách už 3:0. Kraken dokázali zásluhou Jareda McCanna snížit, k výhře ale měli daleko. Gólman Adin Hill dovedl Vegas k výhře 32 zásahy.

Góly

Domácí: 09:48. Kučerov, 42:25. Paul, 43:07. Hagel, 50:52. Paul, 59:58. Kučerov

Hosté: 36:15. O'Reilly, 40:11. Pärssinen, 48:48. Novak

Sestavy

Domácí: J. Johansson (Tomkins) – Perbix, Hedman (A), D. Raddysh, Sergačjov, Černák, de Haan – Kučerov (A), Point, Stamkos (C) – Motte, Cirelli, Hagel – Sheary, Paul, Eyssimont – Merelä, Glendening, Jeannot.

Hosté: Saros (Lankinen) – Schenn, Josi (C), A. Carrier, McDonagh (A), Barrie, Lauzon – Pärssinen, O'Reilly (A), F. Forsberg – Sherwood, Glass, Nyquist – Evangelista, Novak, Tomasino – Co. Smith, Sissons, Trenin.

Rozhodčí

Rooney, Brenk – Alphonso, Brisebois

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19 092 diváků

Góly

Domácí: 07:04. Rust, 31:56. Crosby

Hosté: 35:37. Donato, 50:05. Guttman, 55:29. Dickinson, 58:33. N. Foligno

Sestavy

Domácí: Jarry (Nedeljkovic) – Letang (A), Graves, E. Karlsson, M. Pettersson, Ruhwedel, P. Joseph – Rust, Crosby (C), Guentzel – Rakell, Malkin (A), R. Smith – Harkins, Eller, D. O'Connor – Carter, Acciari, Nieto.

Hosté: Mrázek (Söderblom) – S. Jones (A), Vlasic, Murphy (A), Korchinski, Kaiser, Tinordi – Donato, Bedard, Hall – T. Raddysh, Reichel, T. Johnson – Athanasiou, Guttman, Katchouk – N. Foligno (A), Dickinson, Perry.

Rozhodčí

Sutherland, Luxmore – Kovachik, Marquis

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18 411 diváků

Góly

Domácí: 07:21. Stephenson, 14:57. Marchessault, 21:20. Barbašev, 58:45. Eichel

Hosté: 28:19. McCann

Sestavy

Domácí: Hill (L. Thompson) – Hague, Pietrangelo (A), McNabb, Theodore, Hutton, Pachal – Barbašev, Eichel (A), Marchessault – Howden, Stephenson, Stone (C) – Cotter, W. Karlsson (A), Amadio – W. Carrier, N. Roy, Kolesar.

Hosté: Grubauer (Daccord) – Dunn, Larsson (A), Oleksiak, Borgen, Dumoulin, Schultz – McCann, Beniers, Eberle (A) – Schwartz (A), Wennberg, Burakovsky – Tolvanen, Gourde (A), Bjorkstrand – B. Tanev, Bellemare, Yamamoto.

Rozhodčí

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud