Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 16°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kulturaVýstavy

Národní muzeum vystavilo první udržitelnou kolekci oděvů

Návštěvníci Národního muzea si již nyní ve východní dvoraně Historické budovy mohou prohlédnout módní kolekci, jež do sbírky muzea věnovala společnost Mattoni 1873. Jedná se o pět unikátních modelů, které vznikly při příležitosti letošního 150. výročí založení společnosti a odráží stěžejní hodnoty Mattoni spojené s ekologií a cirkularitou. Jde tak o první udržitelnou kolekci modelů od designéra ve sbírce Národního muzea.

Národní muzeum i Mattoni 1873 shodně vyznávají hodnoty udržitelnosti a ochrany životního prostředí, na nichž postavily i své partnerství uzavřené na jaře letošního roku. „Národní muzeum jakožto moderní instituce přijalo v loňském roce Koncepci udržitelného rozvoje. I ve svých projektech se proto snažíme akcentovat témata ochrany životního prostředí. Zaměřili jsme se na recyklaci a ekologickou likvidaci materiálů použitých pro realizaci výstav. Zhruba rok měli návštěvníci Národního muzea možnost zhlédnout výstavu ZeMě, která se zabývala čistě tématem udržitelnosti a ochranou klimatu. Spolupráce se společností Mattoni 1873 a podílení se na jejích projektech je tak dalším logickým krokem, ať už jde o umístění automatu na recyklaci lahví v Nové budově Národního muzea či představení historicky první udržitelné kolekce módy,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Kolekce, kterou Mattoni Národnímu muzeu věnovala, vznikla ku příležitosti 150. výročí založení společnosti. „Celý letošní rok Mattoni provází výroční akce zaměřené nejen na naši bohatou minulost, ale také na dlouhodobou snahu o lepší budoucnost. A právě tyto hodnoty odráží i celá kolekce. Jsem proto nadšený, že jsme ji mohli věnovat právě Národnímu muzeu. Neumím si představit vhodnější a důstojnější místo, kde by mohla i nadále připomínat důležitost historie i nutnost opatření, která bychom měli všichni přijmout, abychom ochránili naši drahocennou modrou planetu,“ říká Alessandro Pasquale, majitel společnosti Mattoni 1873.

Fashion capsule* s názvem LUKASMACHACEK MATTONI LIFE 150 obsahuje 5 jedinečných modelů – 4 dámské a 1 pánský. Modely inspirované minerální vodou Mattoni se nesou v duchu vodní tématiky, která se projevuje jak v jejich barevnosti, tak ve střizích. Vytvářeny byly s myšlenkou udržitelnosti, a to nejen ve smyslu použitých materiálů, ale hlavně střihů, které jsou nadčasové, tak aby byly trendy i po několik let či generací. „Nikdy by mě nenapadlo, že šaty z mé dílny budou vystaveny v muzeu, natož pak v Národním. Ale díky tomu, že se nám s Mattoni podařilo vtisknout kolekci důležité hodnoty a příběh, si mé šaty mohou návštěvníci Národního muzea prohlédnout přímo v nádherné dvoraně. Je to pro mě obrovská pocta i proto, že díla současných návrhářů se ve sbírce Národního muzea obvykle neobjevují. A krásnou třešničkou na dortu je i to, že díky ústřednímu modelu celé kolekce Mattoni v aukci přispěla na dobrou věc,“ uvádí módní návrhář a autor kolekce Lukáš Macháček.

Ústředním modelem kolekce, která byla poprvé představena v rámci 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jsou tzv. „vodní“ šaty inspirované ikonickou reklamou s topmodelkou Hanou Soukupovou oděnou pouze do vody evokující šaty.  Ty na festivalu poprvé vynesla na světlo světa topmodelka Pavlína Němcová a Mattoni model následně věnovala do aukce na podporu Klubu cystické fibrózy. „Chtěli jsme však, aby celá kolekce zůstala pohromadě. Rozhodli jsme se proto, že se do aukce sami zapojíme a s potěšením mohu oznámit, že jsme vodní šaty vydražili. Návštěvníci Národního muzea si tak mohou prohlédnout kompletní kolekci a k tomu jsme přispěli nemalou finanční částkou na pomoc nemocným cystickou fibrózou,“ dodává Alessandro Pasquale.

V průběhu zahájení výstavy v Národním muzeu Mattoni předala i šek na 100 000 Kč, kterými v aukci přispěla Klubu cystické fibrózy. „Naším posláním je pomáhat pacientům s cystickou fibrózou. Cystická fibróza je nevyléčitelné dědičné onemocnění, způsobující pacientům závažné obtíže, zkracuje jejich život a léčba je velmi náročná. Děkujeme Mattoni za jejich dar, vážíme si jej a věříme, že „Vodní šaty Mattoni“ budou připomínkou naší spolupráce a pomoci pacientům s cystickou fibrózou,” říká ředitelka Klubu cystické fibrózy Mgr. Simona Zábranská. Získané finanční prostředky organizace využije na nákup léků, psychologickou péči a podporu výzkumu.

*Fashion capsule – kolekce o menším počtu kusů, většinou vytvořena mimo hlavní módní sezonu, často ve spojitosti s jinými značkami či tématy.


Autor: Hla

Národní technické muzeum spouští v expozici Doprava mobilního průvodce TourStories

Dnes ve 14:12

Přijďte oslavit Mezinárodní den muzeí do Národního technického muzea. Do všech poboček NTM bude v sobotu 18. května snížené vstupné. V Praze se muzeum připojuje k festivalu Máme otevřeno a pro návštěvníky připravilo zdarma program: poprvé si mohou vyzkoušet v Dopravní hale průvodce v aplikaci...

Oslavte 100 let Umělecké zahrady v Nuslích

Dnes ve 03:56

Stálá výstava v Umělecké zahradě bude zahájena 17. května v 17 hodin. Výstava bude k vidění do 31. října.

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

Včera v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Výstava: Má vlast cestami proměn na Komenského náměstí

15. května 2024 ve 13:35

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 16. května ve 14 hodin na Komenského náměstí v Praze 3 za hudebního doprovodu studentů místní hudební školy.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Berlín - hlavní město vědkyň

14. května 2024 v 10:23

V prostorách rektorátu Univerzity Karlovy byla včera zahájena výstava Berlín – hlavní město vědkyň. Smyslem výstavního projektuje představit příběhy žen, které se navzdory překážkám staly úspěšnými vědkyněmi.

Výstava: Džungle Praha 9

13. května 2024 v 10:51

Výstava s názvem Džungle Praha 9 spojuje dva malíře, kteří jednoho dne zjistili, že chodí malovat na stejné místo – Zdeňka Daňka a Tomáše Honzu. V Galerii 9 představují svá díla do 30. května.

Výstava: Nové realismy

12. května 2024 v 17:41

Scény z kaváren, zachycení radosti, ale i odvrácené strany života ve městě i na venkově. Ženská emancipace, národnostní menšiny, móda a technologie. To vše ukazuje skrze malbu, sochu, fotografii, film i reklamu výstava Nové realismy v Galerii hl. m. Prahy.

Kreativní dílna v Galerii 9

12. května 2024 v 16:44

Dílna je určena pro všechny, tvoří se zde pro radost, zábavu, štěstí, harmonii, uklidnění. Za krátkou dobu můžete z obyčejných věcí vytvořit neobyčejné, na chvilku se odreagovat od denního shonu, a ještě si odnést vlastní umělecké dílo.

Sklizeň 2024. Letošní úroda umění na Gymnáziu Jana Patočky

12. května 2024 v 07:57

Jak na gymnáziu probíhá výtvarka? Přijďte si prohlédnout zlomek toho, co bylo v tomto školním roce vytvořeno, od 13. do 30. června se bude konat výstava v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Brucknerova Třetí symfonie živě z Berlínské filharmonie

12. května 2024 v 07:55

Pražský Goethe-Institut poprvé nabídne živý přenos z Berlínské filharmonie: 18. května od 19 hodin si v sále institutu bude možné poslechnout Brucknerovu Třetí symfonii, a to v její původní podobě z roku 1873. Za pultem Berlínských filharmoniků bude stát François-Xavier Roth....

Ve Státní opeře se v podání Baletu Národního divadla představí Coppélia

12. května 2024 v 07:03

V průběhu sto padesáti čtyř let od své premiéry v Paříži v roce 1870 procestoval balet Coppélia snad všechny země světa. Ve Státní opeře v Praze, v podání Baletu Národního divadla, bude od 16. května 2024 inscenován v choreografické verzi Ronalda Hynda, která byla poprvé uvedena v roce...

Další články
Nahoru