Každý rok touhle dobou vyrážím na šípky. Říkám tomu takové malé soukromé šípkobraní, kdy si počkám na suchý a slunečný den, sbalím zahradnické nůžky, látkovou tašku a vydám se buď pěšky nebo na kole za město. Mířím do míst vzdálenějších od polí, abych měla jistotu, že mé oblíbené plody nebudou zasaženy žádnými tělo zatěžujícími látkami. Jednak je pro mě takový výlet ideální forma relaxace, kdy můžu trávit čas venku, ale hlavně mi dělá radost představa, že naši domácnost zásobím vitaminem C.

Zdroj: Youtube

V přírodě totiž nenajdete jeho lepší zdroj, plody keře šípkové růže jsou na jeho obsah velmi bohaté. Pro představu - šípky mají až 15x víc vitaminu C než citrusy, i když to zdaleka není jediný dar, který nám na prahu chladného období nabízejí. Díky bio kuchařce Hance Zemanové a její knize Rytmus roku vím, že jsou také koncentrátem minerálních látek a vitaminů, antioxidantů a železa, zkrátka taková lokální divoce rostoucí superpotravina. A čím sytější barvu mají, tím víc cenných látek obsahují.

Lahodný nápoj

Šípky se využívají různě, třeba na marmeládu nebo čerstvé nápoje, já je nejraději suším. Využívám je pak během zimy na čaj, který výborně zabírá při nachlazení, virózách, je ideální jako podpora imunitního systému. Podle mých zkušeností funguje lépe než kdejaký doplněk stravy a chutná většinou i dětem. Kdybyste se chtěli do sušení také pustit, sbírejte nejpozději do konce října pouze tvrdé sytě červené plody a sušte je nejlépe v sušičce nebo v troubě na 50 - 60 stupňů - trvá to den, maximálně dva.

Dobře usušený šípek poznáte tak, že po stisknutí praskne a zachová si svoji červenou barvu. Šípky pak skladujte v látkovém sáčku nebo v uzavíratelné sklenici. Nicméně šípkobraní si můžete dopřát i během listopadu, kdy bývá už většina plodů na keřích měkká. Jak říká bio kuchařka Hanka Zemanová, ze změklých šípků se dá totiž otvůrkem, kde byla stopka, vycucat čerstvá šípková ‚marmeláda‘. Možná budete překvapeni, jak sladká dužina z šípků může být.

Šípky na omlazení

Za zmínku stojí i šípkový pleťový olej, který v sobě nese všechny zmíněné cenné složky. Získává se šetrnou extrakcí za pomoci oxidu uhličitého, tím si olej ponechává maximální obsah účinných látek a vysokou kvalitu. Je vzpruhou pro všechny druhy pleti včetně extra citlivé, zralé a problematické. Urychluje hojení, redukuje viditelnost jizviček například po akné a celkově má silné regenerační a omlazující účinky. A co je taky fajn - je to silný anti-age prostředek a efektivně funguje i jako prevence vzniku předčasných vrásek. Můžete ho také míchat s dalšími rostlinnými oleji, udržuje si totiž účinnost už při 10% koncentraci, jak potvrzuje vystudovaná aromaterapeutka a odbornice na rostlinné oleje Adéla Zrubecká. Dávejte si ho na pleť jako poslední, po oleji do ní už nic dalšího neprojde.

Domácí sirup

Kromě šípkového čaje vyzkoušejte i domácí zdravý sirup. 1 díl čerstvých plodů šípku omyjte a rozmixujte s 2 díly vody. Nechte tuto směs odstát do druhého dne. Poté vše v hrnci zahřejte na mírném plameni, nevařte. Následně směs přeceďte, vmíchejte 1,5 dílu třtinového cukru nebo medu a přidejte šťávu z jednoho citronu (pozor na pecky). Přelijte vše ještě horké do sterilizovaných nejlépe horkých lahví a zavíčkujte. Nejlepší je obrátit sklenici poté dnem vzhůru, nebo můžete sklenice ještě zavařit, ale dalším tepelným procesem se o něco sníží obsah vitaminů. Sirup potom skladujte v chladu, mimo dosah sluneční záření a spotřebujte ho nejpozději do jednoho roku.

Zdroj: iGlanc.cz, Monika Grafková - redaktorka s dlouholetou praxí v oblasti zdraví a krása, vystudovaná aromaterapeutka a odbornice na rostlinné oleje Adéla Zrubecká, bio kuchařka Hanka Zemanová

Související články