Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Indiánské historky s nadhledem


Indiánské historky s nadhledem
Recenze knihy: Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí
Autor: Danka Štoflová
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 268
Danka Štoflová je známá blogerka, která za své počínání na internetu obdržela prestižní ocenění Nováček roku 2021 a 3. místo Blogerka roku 2021. Už z tohoto hlediska ji znají tisíce čtenářů v České republice. Ve svých textech popisuje vtipně i moudře příběhy ze svého života, který po sňatku prožívá mezi indiány z kmene Čerokí.

Knižní prvotina (vycházející ale stále z blogových článků) nese název Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí a najdete v ní vše, co můžete dle názvu očekávat. Dančin skutečný příběh, kdy se seznámila se svým manželem Tammym, její sžívání s velmi početnou indiánskou rodinou, tři společné děti, jedno osvojené vlčí mládě, tchán beroucí na sebe porodní bolesti, životní moudra přírodních národů i spoustu humorných (ale i hořkosladkých) okamžiků pod Kouřovými horami.

Ukázka knihy


Je nutno říci, že ačkoliv se jedná spíše o odpočinkovou knihu, najdete v ní i několik pasáží, které vás donutí zastavit se a přemýšlet nad svým životem. Legrace se tak střídá s přemýšlením, momenty až esoterického vytržení s laskavým pohlazením.

Kniha by se mohla líbit těm, kteří si rádi přečtou něco o jiných kulturách či etnikách. Zároveň je ale nutné brát v potaz, že vycházíme z blogových příspěvků, a tak je tu jistá dávka repetitivních momentů. Určité úseky jsou navíc jen těžko pochopitelné bez osobního prožitku – může se stát, že vás neosloví vytržení nad nalezením vlastního stromu, nedokážete se vžít do mystického propojení s legendami indiánského kmene a ani nemusíte věřit tomu, že u porodu je nutná asistence tchána. Nic z toho nemusíte brát doslova, a přesto si knihu užijete.

Autorka ovládá umění popisů přírody i absurdních momentů. Kniha je svižná ve chvíli, kdy popisuje skutečné zážitky, ale momenty vystihující právě nadsmyslové pocity již na spádu lehce ztrácejí.

Ukázka knihy


Podtrženo a sečteno, kniha Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí je jako dělaná na podzimní čtení pod dekou a s horkým čajem. Pohladí vás, zasmějete se a dozvíte se i pár zajímavostí a perliček. Odhlédněme tedy od drobných vad na kráse a užijme si ji. Na další počin z pera Danky Štoflové se totiž budu určitě těšit.

Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%
V obchodech(292 - 329 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?