Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příbuzná lady Diany Georgiana žila ve společné domácnosti s manželovou milenkou. Byly to přítelkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Georgiana Cavendishová

Prapraprateta princezny Diany byla krásná, přesto se k ní její manžel choval chladně. Když mu představila svou nejlepší přítelkyni, zamiloval se do ní a od té doby žili všichni tři v manželském trojúhelníku. Přátelství obou žen to ale nezlomilo.

Článek

Bohatý, ale chladný manžel

Budoucí vévodkyně z Devonshiru se narodila 7. června 1757 jako lady Georgiana Spencerová. Se svými dvěma mladšími sourozenci vyrůstala na rodinném sídle v Anglii, ale s rodiči poměrně často cestovala. Předpokládalo se, že se Georgiana výhodně provdá, jelikož byla pohledná, bohatá i inteligentní. A to se jí skutečně povedlo, protože její budoucí manžel byl opravdová partie. William Cavendish, 5. vévoda z Devonshiru, totiž patřil mezi nejvlivnější muže celé Anglie. Georgiana se za něj provdala přesně v den svých sedmnáctých narozenin a okamžitě po svatbě se na novomanželku nahrnula spousta povinností. Nesla zodpovědnost za vedení a správu všech rodinných sídel a na starost měla také veškerý personál. Zklamání ze svého nového stavu přišlo záhy. Manžel se k Georgianě choval velice chladně a dával jí najevo svůj nezájem.

Móda, karty a alkohol

Ostatní muži ale novou vévodkyni z Devonshiru obdivovali. A ženy také, alespoň co se módy týká. Georgiana totiž byla proslulá svými extravagantními modely. Inspiraci pro svůj jedinečný styl našla ve Francii a v královně Marii Antoinettě, která se stala její přítelkyní. Kromě módy se mladá vévodkyně věnovala i hudbě a literatuře. Aktivně se zajímala o politické dění, což bylo na ženu její doby a jejího postavení nezvyklé. Díky tomu se Georgiana stala častým terčem zesměšňujících karikatur. Frustraci z nepovedeného manželství vévodkyně utápěla v alkoholu a hazardních hrách, které ovládala už od dětství. Jako vášnivá karetní hráčka Georgiana nadělala obří dluhy, jejichž plná výše se ukázala teprve až po její smrti.

Osudné seznámení

Populární vévodkyně z Devonshiru udržovala přátelství s významnými představiteli literárního i politického světa. Byla oblíbená díky svému důvtipu a temperamentní a vřelé povaze. Jako dítě ráda cestovala a tato záliba ji neopustila ani v dospělosti. Když při jednom pobytu v lázních představila manželovi svou novou přítelkyni Elizabeth Fosterovou, nemohla tušit, do jaké míry toto seznámení ovlivní její budoucí život. William Cavendish se totiž do vdané, ale od manžela odloučené matky dvou dětí zamiloval a stali se z nich milenci.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Okouzlující vévodkyni prý milovali všichni, až na jejího manžela. Ten dal přednost její nejlepší přítelkyni.

Manželský trojúhelník

Od té doby žila Georgiana se svým mužem a Elizabeth v manželském trojúhelníku a jejich zvláštní vztah byl v Anglii veřejným tajemstvím. Elizabeth ale pro Georgianu nebyla jen pouhou milenkou jejího manžela, ale hlavně společnicí a oporou. Podváděná manželka dokonce dovolila, aby dvě děti, které její přítelkyně vévodovi z Devonshiru porodila, vyrůstaly společně s těmi jejími. V manželství se jí narodily dvě dcery a vévodou toužebně očekávaný syn. Za vlastní přijala i vévodovu nemanželskou dceru, která přišla na svět krátce po její svatbě. Své děti milovala a rozhodla se je i sama kojit, což bylo mezi šlechtou něco nepředstavitelného a pohoršilo to dokonce i Georgianinu matku. I když nemanželské děti svého muže přijala, ona sama svou dceru, která se narodila ze vztahu s jejím milencem, vychovávat nemohla. Vévoda z Devonshiru rozhodl, že ji musí dát pryč. O Elizu, jak ji pojmenovala, se starala rodina jejího otce. Georgiana ji však vídala, protože oficiálně vystupovala jako její kmotra. Pravdu o tom, že vévodkyně z Devonshiru je její biologickou matkou, se Eliza dozvěděla až po její smrti. Svou dceru poté na počest své matky pojmenovala Georgiana.

Ožila ve filmu

Pokroková a extravagantní vévodkyně zemřela v roce 1806 ve svých 48 letech v londýnském rodinném sídle. Zbyly po ní značné dluhy, ale i spousta portrétů od významných umělců té doby a rozsáhlá sbírka minerálů. Když se o skonu oblíbené aristokratky lidé dozvěděli, tisíce z nich dorazily k jejímu domu, aby zesnulé vzdaly poslední hold. Tři roky po Georgianině smrti se její manžel oženil se svou dlouholetou milenkou Elizabeth a učinil z ní novou vévodkyni z Devonshiru. Zajímavý životní příběh Georgiany Cavendishové zaujal i filmaře. V roce 2008 o ní vznikl úspěšný film s názvem Vévodkyně. Za úchvatné kostýmy byl snímek dokonce oceněn Oscarem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz