Hlavní obsah

Svěřenkyně českého kouče Kitagučiová je v nominaci na nejlepší atletku světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svěřenkyně českého trenéra Davida Sekeráka Haruka Kitagučiová je v nominaci na nejlepší atletku světa. Mezi jedenáct žen, jejichž jména dnes zveřejnila Světová atletika, se japonská oštěpařka dostala díky světovému titulu a vítězství v Diamantové lize. V nominaci jsou čtyři atletky, které letos překonaly světový rekord. Naopak chybí loňská vítězka Sydney McLaughlinová, jež se místo překážek věnovala hladké čtvrtce a kvůli zranění přišla o MS.

Foto: Jan Kucharčík

Haruka Kitagučiová a její radost po japonském rekordu na Diamantové lize v Chořově.

Článek

Královnou dlouhých překážek místo ní byla Nizozemka Femke Bolová, která je mezi nominovanými. Pomohl jí k tomu i halový světový rekord na 400 metrů, o nějž po 41 letech připravila Jarmilu Kratochvílovou.

Dokonce tři světové rekordy - na 1500 metrů, míli a 5000 metrů - v letní sezoně zaběhla Keňanka Faith Kipyegonová, jež na MS ovládla patnáctistovku i pětku. O historické maximum na 5000 metrů ji ale ve finále Diamantové ligy připravila Etiopanka Gudaf Tsegayová. Nejnovější světovou rekordmankou z nominovaných je jiná Etiopanka Tigist Assefaová, která v září v Berlíně výrazně vylepšila nejrychlejší čas v maratonu.

Z vytrvalkyň se do nominace dostala ještě mistryně světa na 3000 metrů překážek Winfed Yaviová z Bahrajnu. V elitní jedenáctce nechybějí sprinterky Sha'Carri Richardsonová a Shericka Jacksonová. Zástupkyněmi technických disciplín jsou vedle Kitagučiové výškařka Jaroslava Mahučichová a trojskokanka Yulimar Rojasová. Nominaci doplňuje vítězka obou chodeckých závodů na MS v Budapešti Španělka María Pérezová.

Nyní budou hlasovat vedení a funkcionáři Světové atletiky i veřejnost, která může vyjádřit své preference na sociálních sítích. Toto kolo hlasování se uzavře 28. října a 13. listopadu Světová atletika oznámí pětici finalistek. Jména Světových atletů roku se lidé dozvědí 11. prosince.

Nominace na ocenění Světová atletka roku 2023:
Tigist Assefaová (Et./maraton)
Femke Bolová (Niz./400 m a 400 m př.),
Shericka Jacksonová (Jam./100 a 200 m),
Faith Kipyegonová (Keňa/1500 a 5000 m),
Haruka Kitagučiová (Jap./oštěp),
Jaroslava Mahučichová (Ukr./výška),
María Pérezová (Šp./chůze),
Gudaf Tsegayová (Et./5000 a 10.000 m),
Sha’Carri Richardsonová (USA/100 a 200 m),
Yulimar Rojasová (Ven./trojskok),
Winfed Yaviová (Bahr./3000 m př.).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články