• Gastro  • Jan Šebek se stal třetím nejlepším barmanem světa

Jan Šebek se stal třetím nejlepším barmanem světa

Prestižní soutěž Diageo Reserve World Class, kterou v České republice zaštiťuje STOCK Plzeň- Božkov, už zná světové vítěze. Mezi těmi nejlepšími je i náš český zástupce Honza Šebek, který si z finále z brazilském São Paulu odnáší třetí místo a nejen to.

Republikové kolo této soutěže proběhlo 25. května v Pražské Křižovatce a zcela jasně jej vyhrál právě Honza. Od vyhlášení až do odletu na světové finále se poctivě připravoval. Ladil receptury soutěžních drinků, jejich prezentaci a nepodcenil ani výběr outfitů. Vyplatilo se. Po prvních disciplínách se spolu s dalšími barmany, konkrétně z Kanady, Izraele, Japonska, Indie, Velké Británie, USA, Jižní Koreji, Jihoafrické republiky, Řecka, Islandu a Mexika probojoval do TOP 12. A z této dvanáctky vyšel po skvělých výkonech jako bronzový.

Kromě skvělého umístění Honza zcela ovládl disciplínu One Step Beyond se značkou Johnnie Walker. Musel při ní během 6 minut připravit 6 různých koktejlů. Právě tato výzva se považuje za vůbec tu nejtěžší z celého šampionátu.

‚,Johnnie Walkerˮ byla disciplína, která mi byla vlastní, možná proto, že se značkou ztotožňuji už několik let a znám její příběh a hodnoty. Zároveň jsem je propojil s emocemi a událostmi značky ‚,Johnnie Walkerˮ. Na tuhle challenge jsem se připravoval nejméně ze všech, jelikož jsem se zde cítil jako ryba ve vodě. ,,Speed Roundˮ mi vždycky šel a možná i proto jsem zde uspěl. Mám obrovskou radost, že je to právě se značkou Johnnie Walker,“

popsal Honza své pocity z finálového úspěchu.

Honza tak skvěle reprezentoval celou českou barovou komunitu i Becher´s Bar v Grandhotelu Pupp, kde je jeho domovské sídlo. První místo vyhrál zástupce Kanady Jacob Martin.

O soutěži

Prestižní soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a tehdy se jí účastnilo 14 světových zemí. Úplně prvním vítězem se stal Řek Aristoteles Papadopoulos. Pět let poté se mezi soutěžící země probojovalo i Česko a Slovensko. Letošní rok byl tak našim devátým a již po druhé ho pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov. Kromě ocenění těch nejlepších barmanů napříč světem je cílem této soutěže také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu (jak podporou, tak vzděláváním i inspirací). Zasazuje se také o podporu trhu a lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).

Zdroje: 1,2,3