• Politika
  • Politický BlogList nabídne rozumy Paroubka, Klause i Kobzy na jedné doméně. Ano, pokřižování je namístě…

Politický BlogList nabídne rozumy Paroubka, Klause i Kobzy na jedné doméně. Ano, pokřižování je namístě…

Politický BlogList nabídne rozumy Klause, Paroubka i Kobzy na jedné doméně. Ano, „pokřižování“ je namístě…

Nebojte, nebudu nutit autory z původního BlogListu vstupovat do strany jako v dobách dávno minulých. Jen vám chci oznámit, že na subdoméně politicky.bloglist.cz aktuálně najdete články ze 117 politických blogů a webových stránek českých politiků, politických stran a hnutí.

V následujících chvílích bych se s vámi rád podělil o několik blaživých objevů, které jsem při sběru zdrojů do nového Politického BlogListu učinil.

V Česku najdeme bezpočet nedoceněných stran a hnutí

V kategorii politických stran jsem narazil na celou řadu vycházejících hvězd, které by rozhodně neměly upadnout v zapomnění. Z těch nejbizarnějších jmenujme třeba hnutí Moravané, otevřeně usilující o obnovení moravské samosprávy s úderným heslem: „Jsme cizinci ve své vlastní zemi!“ 

Na BlogListu najdete i romskou stranu Roma Luma, české monarchisty nebo Národní demokracii Adama B. Bartoše, autora seznamu českých Židů, jenž se do politické mapy naposled zapsal někdy v únoru 2016, když si čtverácky zastřílel z pistole na fotografii Bohuslava Sobotky a vyfotil se u toho na sociální sítě.

Rozhodně by vám neměl uniknout ani profil levicového hnutí s neotřelým názvem LEVICE, které se v posledních článcích zamýšlí i nad tak klíčovými tématy, jakými jsou ekomarxismus nebo xenofobní podtext asanace brněnského nádražního podchodu.

Od starosty Chrastavy ke sběrateli konspirací

Vedle českých poslanců a senátorů, kterým až na pár výjimek webovky spravují asistenti, nebo jejich virtuální hvězdy nadobro vyhasnou s oznámením výsledků voleb; hlásí se u nás o slovo především zbytnělá ega politických dinosaurů, mající každý den, už předlouhých 30 let, národu stále co říci.

V kategorii Zastupitelé, EU a ostatní proto – překvapivě – nejvíce rezonuje hlas ostatních. A ti jsou zastoupeni – nepříliš překvapivě – Václavem Klausem, který opravdu, ale opravdu velmi rád cituje sám sebe, a Jiřím Paroubkem, u jehož článků se vám tu a tam do mysli vkrádá otázka, nepíšou-li je snad oni marťani, s nimiž chtěl před lety prohlasovat levicové zákony ČSSD.

Ve Valdštejnském paláci dominuje české blogosféře chrastavský svéráz Michael Canov (SLK), vedle něj například lidovecká senátorka Eva Rajchmanová (KDU-ČSL), píšící se zapnutým Caps Lockem o každodenních slastech a strastech politického života v Hodoníně. 

Mezi poslanci pak Jiří Kobza z SPD – nejznámější to český šiřitel teorie o chemtrails, jimiž nás práškují ničemné imperialistické mandelinky z divokého Západu. Rozhodně se tedy máme na co těšit!

Web s funkčním RSS zdrojem nemá ani třetina politiků

Politický BlogList pohání technologie RSS 2.0, která na rozdíl od našich politiků spolehlivě funguje přes 20 let. :) A jako jediná také čtenáři zaručí, že mu neunikne žádný článek oblíbeného autora.

Vlastní webovky s funkčním RSS zdrojem má přitom jen asi 30 % českých senátorů a 20 % poslanců. Většina politiků se tak zřejmě spoléhá na sílu sociálních sítí, které svým uživatelům uměle omezují dosah a zcela otevřeně je tlačí ke zveřejňování placeného obsahu (více v článku RSS zdroje vs. Facebook a pokřivená média).

Jaká roztomilá ironie, že politici na jednu stranu investují své tvrdou prací a léty odříkání vydělané peníze do placených postů na Facebooku, současně si ale nedokážou najmout průměrného webového tvůrce, schopného nastavit na jejich stránkách funkční RSS zdroj pro odběr článků.

Mimochodem, tato funkce je dnes běžnou součástí většiny volně dostupných redakčních systémů. Mají ji dokonce eStránky, které tím půvabně nachytávají v nedbalkách ono pověstné zadávání zákázek v české politice.  

Na cestě je BlogList+ a zásilka analytických tlachů

Pro politické nadšence, kteří se chtějí nejen pobavit nad intelektuálními výrony našich zákonodárců, ale třeba i zjistit, že překladatelka a doktorka korpusové lingvistiky Olga Richterová (to je ta údajně nechutná za Piráte) umí docela obstojně psát, přichystám k Novému roku také spuštění BlogListu +.

Ten svým odběratelům za malou almužnu nabídne zasílání týdenních newsletterů s přehledem nových článků. A to jak z politického, tak i původního BlogListu, kterýžto vám už třetím rokem přibližuje tvorbu českých spisovatelů, novinářů a blogerů všech možných názorů i zaměření.

Do konce měsíce bude tento článek následovat podrobnější analýza s konkrétními údaji o naší politické blogosféře. Kromě jiného vám prozradí, kolik českých politiků na weby skutečně aktivně přispívá a pro kolik z nich posloužily jen jako předvolební vábnička pro tápající ovečky v Augiášově chlévě politického marketingu. 


ANALÝZA: Aktivita českých politiků na webových stránkách a blozích


Politický Bloglist ve skutečnosti nikdo nechce. Může totiž, jak je dnes trendy říkat, nasvítit tragikomičnost domácí politické scény a její vyprahlost myšlenkovou i jazykovou.

Tak vám přeji příjemnou zábavu a notnou dávku otrlosti! Blijící smajlík najdete v diskusi pod článkem. :)


Líbí se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli…

Pin It



Přidat komentář


Podobné články:

Odebírejte nové články


Sledujte mě na sítích