Už žádná univerzální hnědá omáčka. Školní jídelny čeká zdravá proměna, podle ministerstva

Děti a školní obědy, ilustrační snímek

Školní jídelny čeká proměna

Školní jídelny čeká proměna. Žáci by měli dostávat zdravější a pestřejší stravu, aby nebyli obézní. K tomu má pomoci zdokonalování kuchařských dovedností školních kuchařů i nová jídelní metodika. Ta by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka měla pomoci snížit počet obézních obyvatel v Česku a naučit děti jíst zdravě.

Mezi pokrmy, které se kamarádí s chuťovými buňkami některých dětí ZŠ Ohradní, patří například losos, halušky a špagety. Ke zdravé a pestré stravě každého člověka je však třeba také zelenina a na té si v tamější škole moc dětí nepochutná. „Nejvíce vrací luštěniny, zeleninu a špenát. Kdyby se dělaly hranolky, tak to by jedli,“ sdělily pro CNN Prima NEWS kuchařky ZŠ Ohradní. Zdravá výživa jde tedy protichůdně s požadavky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Veterináři našli salmonelu ve zmrazených pelmeních z Litvy. Prodalo se jich 500 kilogramů

Ředitelka ZŠ Ohradní Eva Smažíková letos pro školu zařídila samoobslužný bufetový pult, kde si děti mohou nabrat, na co mají chuť. Výhodou je mimo spokojenosti strávníků také ušetření jídla, které by se muselo vyhodit. Žáci totiž doposud denně vraceli v průměru 180 gramů jídla, což je skoro jedna obědová porce.

Aby k vratkám jídla nedocházelo, kuchaři se zdokonalují. „Celer můžeme vzít, opéct, zkaramelizovat a dostat do něj chuť, aniž bychom museli přidávat moc soli,“ popsal instruktor kulinářského umění Jiří Roith. Velký úspěch má podle Jitky Ulihrachové z Makro Akademie opečená kořenová zelenina.

Bufetový systém chce zavést i náměstkyně ministra školství Martina Běťáková. „Děti by měly mít možnost vybrat si z nabídky salátů, více příloh a různých druhů masa,“ řekla Běťáková. Myslí se ale i na alergiky a cukrovkáře. „Důležitým pilířem je příprava nové výživové pyramidy,“ řekla ředitelka Státního zdravotního úřadu Barbora Macková. Ta odkázala na regulaci nejen příjmu tuků, ale i cukrů, které budou děti dostávat. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je třeba dálkově monitorovat hladinu cukru u dětí, protože ve školách existují skupiny diabetiků.

Nové a zdravější kulinářské specialitky by tak měly dětem dokonce i chutnat, na rozdíl od vyhlášených „školních blafů“, ve kterých se knedlík s kouskem masa topily v omáčce se záhadnou barvou. Žáci dali takovému pokrmu přezdívku UHO – univerzální hnědá omáčka. Taková koprovka si zase vysloužila pojmenování BLB – bílá lepkavá břečka. Máte-li s takovými pokrmy zkušenost i vy, pochlubte se s nimi na zpravy@iprima.cz.

SLEDUJTE TAKÉ: Dětem nechutná ve školní jídelně. Volí raději fastfoody

Tagy:
zelenina školní jídelna maso cukr omáčka pokrm hranolky luštěnina špagety Ministerstvo zdravotnictví České republiky Základní škola a Mateřská škola, Praha 4, Ohradní 49 halušky