Zlatá medaile MSV 2023 – sedm ocenění pro veletržní exponáty a jedno pro nestora jaderné energetiky

Prestižní soutěž Zlatá medaile MSV 2023 oceňuje nejinovativnější exponáty vystavené na strojírenském veletrhu. Ceremoniál vyhlášení výsledků a předání ocenění proběhl v Rotundě pavilonu A jako součást slavnostního zahájení MSV 2023. Tradice soutěže Zlatá medaile MSV sahá až do roku 1964. Vítězné exponáty mají mimořádně vysokou úroveň, splňují parametry světové soutěže a zaslouží si pozornost odborné i laické veřejnosti. Letos o výsledcích rozhodovala čtrnáctičlenná odborná komise pod vedením děkana Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně Jiřího Hlinky. Zlaté medaile oceněným předali premiér Petr Fiala, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, rektor VUT v Brně Ladislav Janiček a generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jan Kubata.

Výsledky soutěže Zlatá medaile MSV 2023
Kategorie Inovace prokazatelně vzniklá ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi
Exponát: Letadlo TL-5000 Sparker
Výrobce: TL-ULTRALIGHT, s.r.o., ČR
Vystavovatel: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, ČR
Ocenění bylo uděleno za spolupráci VUT v Brně s výrobcem TL-ULTRALIGHT, s.r.o., konkrétně za vývoj a postavení prototypu letadla TL-5000 Sparker, dosahujícího špičkových parametrů.

Zlatá medaile MSV 2023

Kategorie Inovace výrobního stroje
Exponát: Freddy Ecovac zdravotní jednotka chladící kapaliny
Výrobce: Freddy Products Ltd., Velká Británie
Vystavovatel: BIKO společnost s ručením omezeným, ČR
Ocenění bylo uděleno za průmyslový bezobslužný vysavač Freddy Ecovac s dvoustupňovou filtrací s automatickým provozem, který vyniká výjimečným uživatelským komfortem díky své mobilitě a flexibilní dodací lhůtou customizované konstrukce dle požadavků zákazníka.

Zlatá medaile MSV 2023

Kategorie Inovace ve zpracovatelské technologii
Exponát: GW KOMPAKT 10-30-50-100 1F
Výrobce: Goldman water s.r.o., ČR
Vystavovatel: Goldman water s.r.o., ČR
Ocenění bylo uděleno za plně automatizovanou kompaktní úpravnu vody reverzní osmózou.

Zlatá medaile MSV 2023

Kategorie Inovace v automatizační technice a Industry 4.0.
Exponát: SANEZOO UNITY – Kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu
Výrobce: SANEZOO EUROPE s.r.o., ČR
Vystavovatel: SANEZOO EUROPE s.r.o., ČR
Ocenění bylo uděleno za inovativní vícekamerový způsob snímání obrobků, zpracovaného vícekanálovým učením hlubokých neuronových sítí.

Zlatá medaile MSV 2023

Kategorie Inovační komponenty ve strojírenství
Exponát: Micro Screw – miniaturní kuličkový šroub
Výrobce: KSK Precise Motion, a.s., ČR
Vystavovatel: KSK Precise Motion, a.s., ČR
Ocenění bylo uděleno za miniaturní kuličkový šroub s vysokou přidanou hodnotou pro zákazníka i výrobce, který lze použít napříč obory, jako je letecký, dopravní průmysl, zdravotnictví či přesné elektronové mikroskopy.

Zlatá medaile MSV 2023

Kategorie Inovace v transportu a logistice
Exponát: Super Piezo Inkjet
Výrobce: MARKEM-IMAJE, Švýcarsko
Vystavovatel: ONDRÁŠEK INK – JET SYSTEM spol. s r.o., ČR
Ocenění bylo uděleno za unikátní řešení technologie potisku s vysokou rychlostí.

Zlatá medaile MSV 2023

Zvláštní cena komise
Exponát: Prototyp řídící jednotky pro kompenzaci teplotních deformací stroje pomocí algoritmů umělé inteligence
Výrobce: TAJMAC-ZPS, a.s.
Vystavovatel: TAJMAC-ZPS, a.s.
Ocenění bylo uděleno firmě TAJMAC-ZPS, a.s., VUT v Brně a Intemac Solution za prototyp řídicí jednotky pro kompenzaci teplotních deformací stroje pomocí algoritmů umělé inteligence.

Zlatá medaile MSV 2023

Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy 2023
Od roku 2006 se z iniciativy Romana Dvořáka, šéfredaktora strojírenského časopisu MM Průmyslové spektrum, na závěr ceremoniálu uděluje ocenění osobnosti, která se za svůj profesní život zásadním způsobem zasloužila o rozvoj technického oboru, v němž působila či nadále působí. Letošním laureátem je docent František Hezoučký, který celý svůj profesní život věnoval rozvoji české a slovenské jaderné energetiky, a to již od roku 1966. Je jediným člověkem u nás, který vedl a z pozice ředitele také dokončil stavbu jaderné elektrárny, konkrétně JE Temelín. Působil v Jaslovských Bohunicích a byl i hlavním inženýrem při spouštění všech čtyř jaderných bloků v první jaderné elektrárně Dukovany.

„Málokdo z dnešní generace si vzpomíná, že jsme si jaderné bloky dělali sami. Vyráběli, stavěli, organizovali výstavbu. Je to práce pro srdcaře. Vnímali jsme to jako jakousi vlasteneckou úlohu, protože jsme začínali s jádrem v době, kdy energie nebyl dostatek. Rád bych poděkoval za cenu, kterou vnímám jako ocenění všech těch stovek a mnohdy i tisíců vynikajících spolupracovníků slovenského a českého průmyslu i těch, kteří se spolupodíleli na koordinaci výstavby,“ řekl docent Hezoučký při převzetí ocenění a na závěr znovu zdůraznil: „Dělali jsme si to sami, ale už to neumíme. My jsme ztratili kontinuitu. Jestli můžu o něco poprosit, neztrácejme kontinuitu v těch dalších oborech.“

Zlatá medaile MSV 2023 Hezoucký

Zdroj zprávy: Veletrhy Brno, a.s.
BVV logo