Roboti v kurzu. Jeden udrží s člověkem oční kontakt, jiný vysadí byliny

  10:38
Nejen zážitky, ale třeba i květináč s bylinkami si mohou odnést domů návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který pokračuje ještě i v pátek. Letošní ročník přináší velký zájem o roboty. Ti umí pracovat i s člověkem, například rozpoznají lidskou tvář i emoce.

Humanoidní robot Pepper rozpozná mimo jiné i lidské emoce, s člověkem také díky fixované kameře udrží oční kontakt. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Květináč s bylinkami dokážou přímo před publikem nachystat roboty německé společnosti Kuka, v jejichž silách je nabrat hlínu do nádoby, nasypat do ní semínka, zalít je vodou a postavit květináč přímo před budoucího majitele, který si pak bylinky může pěstovat na okně bytu, chalupy nebo kanceláře.

„Tyto dva nové kolaborativní roboty LBR iisy dokážou pracovat s člověkem. Když dojde ke kolizi, automaticky se zastaví a nepokračují v pohybu,“ sděluje marketingový manažer Martin Hnyk. Kolem „pracantů“ je u stánku společnosti stále živo, návštěvníky jejich představení zajímá. „Tyto roboty se používají v různých odvětvích průmyslu, například v automobilovém či elektrotechnickém,“ upřesňuje Hnyk.

Kolaborativní roboti německé společnosti Kuka dokážou pracovat s člověkem. V...

Roboty od společnosti Kuka si oblíbil dokonce i belgický raper vystupující pod uměleckým jménem Stromae. Využívá je na svých koncertech, při nichž jeho show doplňuje na pódiu scéna s celkem deseti roboty, kteří pohybují nadrozměrnými LED obrazovkami.

Pepper pozná emoce

Na obrazovce umístěné na hrudi prezentuje na výstavišti svoji distribuční společnost Exactec humanoidní robot Pepper. Umí gestikulovat, rozpozná lidskou tvář i emoce a využít se dá na různých veřejných místech, kde zvládne komunikovat se zákazníky, vítat je či jim poskytovat užitečné informace.

„Díky fixované kameře dokáže udržet s člověkem oční kontakt a otočit se jeho směrem, pokud se pohne. Díky snímačům umí v interaktivním režimu reagovat i na lidský dotyk,“ vysvětluje Tomáš Chvojka z firmy Exactec.

Humanoidní robot Pepper rozpozná mimo jiné i lidské emoce, s člověkem také...

Robot má 2D kamery v ústech a na čele a 3D kamery v očích. Vysoký je 1,2 metru a těžký téměř třicet kilo. „Je možné do něj nahrát prezentaci či přímo zvuk ve formátu mp3. Může pak hovořit hlasem kohokoliv,“ dodává Chvojka.

Pepper podle jeho slov mluví několika jazyky a dokáže aktivně komunikovat s lidmi. „Zvládne tak například zákazníkovi poradit, kde najít jiného robota, uchopovač nebo třeba kávu. Sám ale uchopit nic neumí,“ upozorňuje Chvojka. To Pepperův menší „bratříček“ Nao, využívaný ve školách, laboratořích či ve výzkumných centrech, svede gesta, chodí a sedí. „Děti se ho učí programovat pomocí bloků,“ uzavírá Chvojka.

Je libo balíček?

Mezi pavilony brněnského výstaviště si nelze nevšimnout kromě autonomních autobusů od firmy Aurrigo i malého autonomního vozítka Last Mile Delivery od brněnské společnosti BringAuto, které se podobá zmenšené verzi výdejních boxů zásilek a umí doručovat balíčky konkrétním zákazníkům.

„Je to vize budoucnosti, doufáme, že ne moc vzdálené. Jezdí po předem zmapované trase a nepotřebuje řidiče,“ přibližuje Andrea Najvárková z firmy BringAuto.

Autonomní vozítko Last Mile Delivery pojme až 19 zásilek.

Robot projíždějící výstavištěm uveze celkem devatenáct boxů na zásilky. Firma dokáže nabídnout řešení na míru podle přání zákazníků, její mluvčí však zároveň přiznává, že současná legislativa ještě není na tento typ robota nachystaná.

„Soustředíme se proto spíš na industriální delivery roboty. Ti mají stejný podvozek, ale mohou převážet vlastně cokoliv. Je na ně možné naložit dvě europalety. Za sebou už máme několik pilotních jízd, převáželi jsme třeba vzorky z ostravské chemičky BorsodChem do centrální laboratoře,“ popisuje robota, který šetří lidskou sílu a práci.

Trasu, po níž se robot pohybuje, ještě vzdáleně sleduje člověk. „Dívá se, kudy jede, a kdyby se něco stalo, může řízení převzít,“ vysvětluje Najvárková.

V budoucnu by prý mohl jeden člověk mít na starosti zároveň třeba i na třicet takových robotů. Zatím je společnost využívá ve spolupráci s konkrétními městy či v uzavřených industriálních areálech. „Myšlenka je taková, že jednou budou jezdit po silnicích a zároveň tak sbírat data. A až nám to legislativa povolí, tak už budeme nachystaní a vyjedeme,“ uzavírá Najvárková.

Medaile pro letadlo

Šest z jednadvaceti přihlášených exponátů si z Brna odnese zlatou medaili. Uspěly mimo jiné ultralehký letoun, miniaturní kuličkový šroub, kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu nebo průmyslový bezobslužný vysavač.

V kategorii Inovace ocenila odborná porota zlatou medailí ultralehké letadlo...

Nejmenším oceněným exponátem se stal miniaturní kuličkový šroub společnosti KSK Precise Motion. Porota na něm ocenila jeho vysokou přidanou hodnotu, protože jej lze použít napříč obory, jako je letecký, dopravní průmysl, zdravotnictví či přesné elektronové mikroskopy.

Šroub firma vyrábí od průměru pěti milimetrů, se stoupáním závitu od půl milimetru a s velikostí použitých kuliček od 0,6 milimetru. Šroub byl oceněn v kategorii Inovační komponenty ve strojírenství.

10. října 2023

Autor: