Ametyst je středoškolská kapela. Ventolin a Markéta Levínská představili LP Soft Freezy Dolce

12. říjen 2023

Markétu Levínskou a Davida Doubka aka Ventolina spojuje mnohé. Kromě působení na akademické půdě o nich odteď hodně uslyšíte ve spojitosti s alternativní kapelou Ametyst. Společně se Štěpánem Uherkou, Janem Hanyšem, Klárou Doubkovou a dalšími v covidovém bezčasí stvořili „středoškolskou kapelu, která hraje k tanci a transdimenzionální meditaci.” Rozhovor doplnili o premiéry dvou singlů z chystané desky Soft Freezy Dolce, která vyjde 10. 10. 2023 u labelu Bumbum Satori.

Ametyst? To je prostě cesta. Transformační kámen. Někteří z našich členů ale třeba ani nevěděli, jakou má ametyst barvu. Tak popisuje genezi názvu kapely Ametyst Markéta Levínská, zpěvačka a autorka textů, které jsou spíše zhudebněnými básněmi. V našich předešlých kapelách Pekelní Satani a Flood Laser jsme dělali covery, konečně ale děláme autorské písně, které vznikly díky mým textům, s radostí odhaluje Levínská. Sedla jsem na kolo, odjížděla z první kapelní schůzky a texty mně začaly napadat okamžitě. Byla to taková objednávka z vesmíru. Z galaxie!

Máme limity, a trochu mám pocit, že jsme taková středoškolská kapela. popisuje dynamiku tvorby David Doubek, posluchačstvu Radia Wave důvěrně známý jako hudebník, DJ a producent Ventolin. „Svět se řídí do záhuby a co uděláme my? Založíme si kapelu.“ Směje se Doubek a dodává: „Naše hudba by se dala nazvat jako psychedelický disco nebo pomalý techno. To prostě funguje.“

Vydání debutového LP Soft Freezy Dolce kapely Ametyst připadlo na 10. 10. 2023, kdy vyšel i videoklip k písni Ostří reality, který natočili Marek Mrkvička a Kateřina Boušková. Ostří reality má pro Ametyst speciální význam: U téhle písně jsme si uvědomili, že jsme našli svůj výraz. Ten tak trochu komický, ale přitom nečekaně funkční kontrast, kdy do tepajícího techna Markéta vykřikuje například ‚Vůně třezalky!‘ nás strašně baví,“ přibližuje Ventolin vznik alba, na jehož počátku stály texty Markéty Levínské.

Byl název kapely Ametyst kalkulem na přilákání posluchačstva z esoterické generace Z? Jak budou vypadat křty alba Soft Freezy Dolce? A proč chodili Markéta s Ventolinem sledovat do lesa skřítky? Poslechněte si rozhovor s členy kapely Ametyst.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.