Také patříte k těm, pro které je vaření nutným zlem? Pak vám přinášíme pár tipů, jak si pobyt v kuchyni co nejvíce zpříjemnit i zrychlit, a přitom docílit chutných pokrmů. Věříme ale, že tento seznam ocení i ti z vás, pro které je vaření koníčkem. Koneckonců, proč to dělat složitě, když to jde dělat jednoduše a chutně? 

Ingredience krájejte rovnoměrně 

Při přípravě se pokuste ingredience krájet tak, aby byly přibližně stejně velké. Tím docílíte toho, že se budou vařit konzistentně a rovnoměrně. Vyhnete se tak převařeným menším kouskům a stále syrovým větším kouskům. Dobré je mít na paměti také dobu vaření, proto je lepší ingredience nakrájet předem a teprve poté je umístit na ohřívací plochu. Spousta kuchařů i kuchařek ingredience krájí postupně a tak je také hází do rozžhaveného kastrolu. V takovém případě je však těžké vysledovat, zda jsou všechny části nakrájené potraviny dostatečně povařené. 

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Dostatečně horký olej 

Před smažením se ujistěte, že máte olej na pánvi dostatečně rozpálený. Pokud potraviny vložíte do nedostatečně rozpáleného oleje, logicky se nezačnou ihned smažit, ale zůstanou v oleji ponořené a než ke smažení konečně dojde, olej do sebe natáhnou. Výsledkem bude jídlo plné omastku. 

Nejste si jistí, jak správně rozpálený olej rozeznat? Zkuste pánev lehce nadzvednout nad plotýnku a zakroužit s ní. Pokud se olej bude pohybovat rychle, téměř jako voda, je skoro jisté, že je teplota oleje dostačující. Nejjistějším způsobem je však zkusit do oleje dát malý kousek potraviny nebo třeba kus dřevěné rukojeti od kuchyňského náčiní. Pokud se v bezprostředním okolí objeví malé bublinky, je akorát čas začít smažit!

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Česnek nakonec!

Česnek se snadno připaluje, proto jej na pánev přidávejte až jako poslední, zvláště pokud jej chcete do pokrmu přidat mletý nebo jemně nasekaný. Konečný kulinářský výsledek bude chuťově i aromaticky stejný, ale vy se tak vyvarujete zbytečně hnědým kouskům.

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Jak na cuketu?!

Ingredience jako je cuketa, lilek nebo i houby okořeňte až po tom, co během opékání naberou typickou nazlátlou barvu. Ptáte se proč? Tyto potraviny v sobě nesou veliké množství vody, pokud je posolíte hned zkraje pečení, sůl způsobí, že pustí vody ještě více. A pak se dostanete do situace, že na pánvi máte spoustu přebytečné tekutiny a místo pečení se ingredience pouze dusí a tím ztrácí na křupavosti.

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Kořeníme během vaření

S každou další dávkou ingrediencí pokrm okořeňte, docílíte tím vytváření vrstev chuti přímo za pochodu. Ale pozor! S kořením opatrně, mohlo by se stát, že výsledná lahůdka pak bude příliš kořeněná, pálivá nebo přesolená. 

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Přesoleno?! 

Sůl je klíčem k finálnímu úspěchu každého pokrmu. Pokud to však se solí přeženete,0, nebo naopak máte i po přidání soli stále pocit, že vašemu pokrmu něco chybí, nevadí! Zkuste přidat na kyselosti. Kyselina – jako ocet nebo citrusy, pomáhá pozvednout, vyvážit a sjednotit chutě tak, aby spolu vše souznilo.

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Jak na omáčku? 

Až budete připravovat omáčku, přidejte do ní nakonec několik kousků studeného másla. Dodáte jí tak lesk, a ještě více umocníte její chuť.

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Cibule

Skoro každý z nás si zažil problémy s krájením cibule. Jen co zaříznete, ucítíte silnou aromatickou vůni a do očí se vám nahrnou slzy. Nepříjemná záležitost. Připadá vám, že je nemožné této nepříjemné situaci předejít…? 

Možná vás překvapíme, ale zkuste cibuli předem na chvíli vychladit v lednici nebo mrazáku. Také můžete vyzkoušet krájet cibuli pod tekoucí vodou. Oba dva tyto triky zmírní intenzivní vůni cibule, takže slzení bude snad alespoň minimálně mírnější. 

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

Uklidit

Uklízení pracovní plochy během vaření se může zdát jako zbytečná ztráta času. Uvidíte ale, že pokud si zkusíte dát misku na odpad přímo na linku, abyste s každým odpadem nemuseli muset odbíhat ke koši a špinavé nádobí si budete odkládat ihned po použití do myčky, ušetříte spoustu času a ve výsledku si nejen urychlíte, ale i zpříjemníte celý proces vaření. 

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com

A rada na závěr – pořádně naostřit!

K tomu, abyste dosáhli vynikajícího pokrmu, je nutné myslet i na dobře připravené kuchyňské náčiní. Proto doporučujeme důkladně naostřit nože. Nejen, že se vám s nimi bude lépe a přesněji pracovat, ale pravdou je i skutečnost, že dobře naostřený nůž rovná se bezpečnější nůž. S dostatečně ostrým nožem se vyvarujete náročnému krájení a uvidíte, že zároveň uchráníte své prsty před nechtěných zranění. 

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com