Střední školy otáčejí kormidlo ke všeobecnému vzdělávání, otevřou lycea

  11:58
Letošní deváťáci ve Zlínském kraji budu mít větší výběr maturitních oborů, a to i těch, které nabízejí všeobecné vzdělávání. Neznamená to však další třídy gymnázií. Na scénu se znovu po letech vracejí lycea. Nabídne je pětice odborných škol.

Na Gymnáziu Ladislava Jaroše v Holešově využívají studenti při výuce nejrůznější informační technologie. (červen 2023) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Pro příští školní rok krajská rada schválila rozšíření nabídky maturitních oborů o lycea s odborným zaměřením,“ potvrdila krajská radní odpovědná za školství Zuzana Fišerová.

Konkrétně jde o lyceum přírodovědné, které otevře průmyslová škola v Otrokovicích, technické na průmyslovce ve Vsetíně, ekonomické na obchodních akademiích ve Zlíně a Valašském Meziříčí a o zdravotnické lyceum v Uherském Hradišti.

Ochuzeni o nový maturitní obor nezůstanou ani žáci na Kroměřížsku. Tamní Střední škola hotelová a služeb otevře pro školní rok 2024/2025 maturitní obor masér sportovní a rekondiční. „Vycházíme z návrhů ředitelů škol,“ upozornila Fišerová. „Nabídka je v souladu s tím, co je na území potřeba.“

Bek nastínil nové přijímačky na střední. Žáci přestanou váhat, školu jim určí

A také odpovídá trendu, který prosazuje ministerstvo školství. Ideu na rozvoj lycejního vzdělávání na odborných školách zaneslo do dlouhodobého záměru platného na roky 2023 až 2027. Předpokládá se, že lycea budou alternativou pro mladé lidi, kteří se například z kapacitních důvodů nedostanou na gymnázium.

„Oproti výuce na odborné škole je u lycea posíleno všeobecné vzdělávání, ale zůstává i odbornost,“ vysvětlil ředitel valašskomeziříčské obchodní akademie Aleš Kubíček. „Absolventi pak mohou jít přímo do praxe, ale zároveň mají lepší předpoklad ke studiu na vysokých nebo vyšších odborných školách.“

Z odborných předmětů budou studenti lycejní třídy skládat maturitu a v průběhu třetího a čtvrtého ročníku absolvují i dvoutýdenní praxi.

Nejde o převratnou novinku, v nabídce středních škol ve Zlínském kraji byla lycea už v minulosti. Po pár letech však následoval jejich útlum, protože na střední školy nastupovaly populačně slabé ročníky a tehdejší vize ve školství směřovala k posílení technických oborů.

Vzdělání na pomezí všeobecného a odborného

Teď se historie opakuje, deváťáků je více a vůbec nejsilnější ročník za poslední dobu je aktuálně v prvních třídách. To dává prostor vzniku nových oborů a zaměření. Odklon od úzce vymezené odbornosti má vychovat generaci, která má všeobecný přehled, dokáže kriticky myslet, využívat informační technologie a především je schopná učit se dalším věcem.

Nové obory středních škol pro rok 2024/2025

Střední prům. škola Otrokovice - přírodovědné lyceum

Střední škola prům., hotelová, zdravotnická
a VOŠ Uh. Hradiště
- zdravotnické lyceum

SPŠ strojnická Vsetín - technické lyceum

Obchodní akademie T. Bati a VOŠ ekonomická Zlín - ekonomické lyceum

OA a VOŠ Valašské Meziříčí - ekonomické lyceum

SŠ hotelová a služeb Kroměříž - masér sportovní a rekondiční

„Je to snaha rozšířit nabídku na pomezí gymnaziálního a odborného vzdělávání,“ uvedl ředitel Střední průmyslové školy Otrokovice Libor Basel. Škola nabídne přírodovědné lyceum a využije k tomu zázemí chemické průmyslovky, která je její součástí.

V současnosti nabízí obor aplikovaná chemie. Výhodou pro studenty je i napojení na Univerzitu T. Bati a její technologickou fakultu a také Experimentárium. Vědeckotechnické centrum škola provozuje přímo ve svém areálu. „Pro výuku předmětů v oboru přírodovědné lyceum je to nadstandardní zázemí,“ doplnil Basel.

Lycea jsou primárně přípravou na další studium, podobně jako gymnázia. To by rodiče a školáci měli mít na paměti. Zároveň ale dávají absolventům naději na uplatnění v oboru i přímo po maturitě. Výjimkou není ani zdravotnické lyceum, i když je vzdělávání budoucích zdravotníků trochu specifický obor.

„Absolvent zdravotnického lycea má předpoklady pro přímé uplatnění ve zdravotnické administrativě, zdravotnickém pojišťovnictví nebo službách zdravotně-sociální péče úřadů a podobně,“ vysvětlila zástupkyně ředitele Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti Dana Tománková. „Není však zdravotnický pracovník a nemůže vykonávat odbornou zdravotnickou práci,“ upozornila ještě.

Výuka v oboru zdravotnické lyceum bude kromě všeobecných a přírodovědných oborů zahrnovat i odborné předměty jako somatologie, klinická propedeutika či zdravotnická psychologie.

Kapacita středních škol ve Zlínském kraji převyšuje počty absolventů devátých tříd, u některých oborů, a především v případě gymnázií, však byl v minulých dvou letech s přijetím problém. V minulosti kraj upravoval nabídku oborů tak, aby počty gymnaziálních tříd zůstávaly stejné a posilovaly odborné školy.

Z devátých tříd letos vyjde skoro 5 800 žáků a také mladší ročníky se drží na podobné úrovni. Do prvních tříd však nastoupilo téměř šest a půl tisíce prvňáků.

16. května 2023