Podle Microsoftu se kyberútoky na hesla uživatelů za poslední rok zdesetinásobily

Podle Microsoftu se kyberútoky na hesla uživatelů za poslední rok zdesetinásobily
Fotografie: Rupixen, unsplash.com
  • Kyberzločinci stále hledají nové způsoby, jak získávat příjmy a využívat slabých míst, ať už technologických či v lidském úsudku
  • Mezi dubnem 2022 a dubnem 2023 docházelo ke 156 000 pokusům o kompromitaci firemního e-mailu denně

Digitální svět je pod čím dál intenzivnějšími kybernetickými útoky, ať už ze strany jednotlivců či uskupení, nebo dokonce států. Jejich počet narůstá a vyvíjejí se i kyberzločinecké syndikáty, které stále inovují phishingové a ransomware útoky. Největší geopolitičtí hráči zase pokračují v hybridních válkách a čím dál sofistikovanější a agresivnější kyberšpionáži. Společnost Microsoft vydala již počtvrté zprávu, která podrobně popisuje trendy kybernetických útoků v průběhu roku, vývoj hrozeb a to, co musí obránci udělat, aby si udrželi náskok.

Microsoft Digital Defense Report (MDDR) monitoruje situaci online a společně s 15 000 bezpečnostními partnery napomáhá ochraně před kybernetickými hrozbami. Společnosti Microsoft se například daří sledovat více než 300 nebezpečných aktérů, včetně 160 státních uskupení nebo 50 skupin pracujících s ransomware útoky. Zároveň se za poslední rok podařilo odstranit až 100 000 stránek využívaných kyberzločinci. Pro úspěšnou obranu bude klíčová technologie umělé inteligence, která automatizuje a rozšiřuje aspekty kybernetické bezpečnosti, jako je detekce hrozeb, reakce, analýza a predikce. Příkladem je její úspěšné využití při obraně Ukrajiny před ruskými kybernetickými útoky.

Kyberkriminalita na vzestupu

Kyberzločinci stále hledají nové způsoby, jak získávat příjmy a využívat slabých míst, ať už technologických či v lidském úsudku. Obcházejí bezpečnostní opatření a koordinovaně vytvářejí sofistikované globální sítě, skrze které prodávají své služby. Některé typy kyberútoků se za posledních 12 měsíců dramaticky zvýšily.

Microsoft Digital Defense Report 2023

Narůstajícím trendem jsou útoky pomocí ransomware, tedy škodlivých programů, které v počítači zašifrují data a za jejich odblokování požadují výkupné. Cílené ransomware útoky, za kterými stojí člověk (nikoli zautomatizovaný program), vzrostly za poslední rok o více než 200 %. Tento typ kyberútoků cílí především na menší organizace. MDDR uvádí, že 70 % organizací, které se setkaly s ransomware programem řízeným člověkem mělo méně než 500 zaměstnanců. Zločinci při těchto útocích využívají velkého množství nástrojů, ze kterých lze k citlivým datům přistoupit, protože ne všechny malé podniky mívají aktualizovaná všechna bezpečnostní opatření. Report dále uvádí, že 80–90 % všech úspěšných ransomware útoků data napadne skrze nespravovaná zařízení. Nejedná se však bohužel o jediný způsob, jakými útočníci cílí na firmy či jednotlivce.

Kyberútoky na hesla uživatelů se za poslední rok zdesetinásobily a nyní dosahují v průměru 4 000 útoků za sekundu.

V loňském roce došlo k významnému posunu v taktice kyberzločinců, kteří využívali prostředky cloud computingu, jako jsou virtuální počítače, k DDoS útokům (distributed denial of service). Dle reportu globální operace společnosti Microsoft na zmírnění tohoto typu hrozeb bojoval v uplynulém roce průměrně proti 1 700 útokům DDoS denně. Nejlepší obranou vůči těmto útokům, kterým v posledních měsících čelilo i několik významných institucí v České republice, představuje cloud, jenž dokáže zmírnit největší útoky.

Microsoft Digital Defense Report 2023

„Vidíme znepokojující trend narůstajícího kyberzločinu. Například kyberútoky na hesla uživatelů se za poslední rok zdesetinásobily a nyní dosahují v průměru 4 000 útoků za sekundu. Microsoft a další technologické společnosti stále inovují bezpečnostní opatření, která chrání uživatele v rovině jedinců, společností i států,“ říká Dalibor Kačmář, technologický ředitel Microsoft ČR.

I phishingové kampaně jsou stále sofistikovanější a propracovanější. Využívají skutečných služeb nebo webových stránek a přizpůsobují phishingové odkazy jednotlivým uživatelům. Mezi dubnem a červnem 2023 upozornil Microsoft uživatele každý měsíc na přibližně 10 000 zadání hesel na falešných stránkách. Je čím dál složitější rozeznat pravý e-mail od phishingového, jelikož útočníci často hostují podvodné URL adresy u legitimních cloudových služeb, jako jsou Adobe, Dropbox, Google či Microsoft. Zároveň využívají úspěšně napadeného účtu a z něj dále rozesílají phishingové e-maily všem jeho kontaktům. „Útočníci velmi často píšou e-maily s určitou urgencí a člověk si v panice nebo spěchu nemusí všimnout průvodních znaků, které identifikují podvodný e-mail. Není tam hrubá síla, nezneužívá se nějakých vyloženě technických zranitelností, ale využívá se právě sociálních schopností útočit na koncové uživatele,“ doplňuje Dalibor Kačmář.

Mezi dubnem 2022 a dubnem 2023 docházelo ke 156 000 pokusům o kompromitaci firemního e-mailu denně.

Ransomware ani phishing však nejsou jediné útoky, kterým musí uživatelé čelit. Další nebezpečnou formou kyberútoků může být i tzv. business email compromise (kompromitace firemního e-mailu), o němž Microsoft vydal vlastní zprávu v rámci každoročního výzkumu Cyber Signals. Mezi dubnem 2022 a dubnem 2023 docházelo ke 156 000 pokusům o kompromitaci firemního e-mailu denně.

MDDR uvádí, že pro ochranu dat by měli lidé dodržovat 5 základních pravidel:

  • Nastavte si vícefaktorové ověřování
  • Uplatňujte zásady nulové důvěry
  • Používejte softwary, které detekují a blokují kyberútoky
  • Udržujte vše aktualizované
  • Chraňte svá data

Předpokládá se, že náklady na kyberkriminalitu dosáhnou do roku 2025 ročně 10,5 bilionu dolarů. V boji s touto výzvou musí odborníci na kybernetickou bezpečnost využívat nejnovější technologie a inovace, aby si udrželi náskok. Umělá inteligence je jednou z nejslibnějších technologií, které mohou zvýšit kybernetickou bezpečnost. Umělá inteligence může pomoci tím, že zautomatizuje a rozšíří mnoho aspektů kybernetické bezpečnosti, například detekci hrozeb, reakci na ně, analýzu a predikci. AI může například využít velké jazykové modely k získávání nových poznatků a zefektivnit práci analytiků.

Čína pokračuje v kyberšpionáži, Rusko v hybridní válce

Po loňské vlně viditelných kybernetických napadení se letos státní aktéři odklonili od rozsáhlých destruktivních útoků a místo toho zaměřili většinu svých aktivit na kybernetickou špionáž. Pomocí špionážních operací se tak snaží získat informace především od jiných států, nadnárodních subjektů a nevládních organizací. Oblíbeným cílem zůstává také kritická infrastruktura nebo třeba sektor vzdělávání. Zároveň vlády některých států využívají kyberneticky podporované vlivové kampaně k manipulaci s veřejným míněním doma i v zahraničí.

Čína

Čínské, státem sponzorované kampaně, odrážejí dvojí snahu Čínské komunistické strany o globální vliv a shromažďování zpravodajských informací. Citlivé údaje se snaží získat především od USA, států sousedící s Jihočínským mořem, či dokonce od vlastních strategických partnerů.

Vlivové operace Číny se ve velkém měřítku zaměřovaly na globální čínsky mluvící diaspory. Dále využívaly koordinované neautentické chování na sociálních sítích k očerňování amerických institucí a propagovaly pozitivní obraz Číny prostřednictvím vícejazyčných lifestylových influencerů. I když se Čína stále nejvíce soustředí na Tchaj-wan, zajímá se také o plány, záměry a schopnosti svých sousedů, jako jsou Vietnam, Malajsie, Filipíny či Indonésie.

Rusko

Ruští státní aktéři rozšířili rozsah svých kybernetických a zájmových operací souvisejících s válkou na Ukrajině a zaměřili se i na její spojence. Státem sponzorovaní proruští aktéři v současnosti využívají různé prostředky k získání přístupu k zařízením a sítím v průmyslových odvětvích členských států NATO.

Ve stejnou dobu se jiní aktéři snažili zastrašit ukrajinské obyvatelstvo a podpořit protestní hnutí po celé Evropě. Rozšíření ruského cílení v souvislosti s válkou naznačuje, že jakákoli vláda, politika nebo organizace nacházející se v zemi, která poskytuje Ukrajině politickou, vojenskou nebo humanitární podporu, je ohrožena ruskými kyberútoky. To je také důvod, proč 36 % všech ruských kyberútoků mířilo na členy NATO, primárně pak na Spojené státy, Velkou Británii a Polsko (viz graf).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze