Velvyslanec ČR v Libanonu Jiří Doležel předavá dar nemocnici v Baalbeku

Velvyslanec ČR v Libanonu Jiří Doležel předavá dar nemocnici v Baalbeku Zdroj: MZV.cz

Velvyslanec Jiří Doležel při návštěvě Jany Černochové v Libanou
Velvyslanec ČR v Libanonu Jiří Doležel
Velvyslanec ČR v Libanonu Jiří Doležel
Pátý den války Izraele s hnutím Hamás (11.10.2023)
Pátý den války Izraele s hnutím Hamás (11.10.2023)
21
Fotogalerie

Cesty do Libanonu je nyní lepší odložit, říká český velvyslanec v Bejrútu. Hrozí otevření „druhé fronty“

Plánovat turistické cesty do Libanonu by v tuto chvíli nebylo moudré, říká v rozhovoru pro Reflex český velvyslanec v Bejrútu Jiří Doležel. Právě zde se v neděli podle médií sešli šéfové blízkých radikálních hnutí Hizballáh a Hamás, aby jednali o společném postupu proti Izraeli.

Jaká je po útocích Hamásu na Izrael, které podpořil odpálením raket i libanonský Hizballáh, atmosféra v Bejrútu, kde česká ambasáda sídlí?

Bejrút nyní po útoku Hamasu na Izrael žije v napětí, co přinesou příští dny. Všichni si zde uvědomují, že země je zranitelnější než kdy dříve. Již třetím rokem Libanon strádá těžkou ekonomickou, sociální a politickou krizí. Atmosféru v Bejrútu v posledních dnech provází nervózní očekávání dalšího vývoje. Lidé se bojí vycházet ven, znatelně poklesla doprava osobních vozidel ve městě, ve večerních hodinách v metropoli vládne nezvyklé ticho. Na mezinárodním letišti Rafika Haririho v Bejrútu jsme v posledních hodinách zaznamenali exponenciální nárůst cestujících ze země.

Co by se stalo v případě otevření „druhé fronty“ na libanonsko-izraelské hranici, o níž se v médiích hovoří?

Předešlu, že pozemní hranice mezi oběma zeměmi je již léta předmětem jednání. K eskalaci rozpoutaného konfliktu včetně jeho „přelití“ do Libanonu by hrozily pro „zemi cedru“ následky zcela fatální.

Podle dostupných informací je na území pětimilionové země přes půl milionu palestinských uprchlíků. Je to tak?

Ano, je to tak, a aby toho nebylo málo, hostí podle odhadů rovněž kolem dvou miliónů syrských uprchlíků. Budeme-li mluvit o těch palestinských, přežívají v uprchlických táborech směrem od jižního Bejrútu, přes Saidu/Sidon a dále až k jižní hranici Libanonu s Izraelem. V těchto táborech je situace komplikovaná. Zhruba před měsícem v největším palestinském táboře Ain Al Helweh u Saidy/Sidonu propukly otevřené boje, při nichž byly desítky mrtvých. Střílelo se z různých zbraní, včetně RPG. Situaci musela „řešit“ až libanonská armáda.

Připomeňme, že Západ považuje ozbrojené křídlo šíitského hnutí Hizballáh za teroristickou organizaci s napojením na Írán. Příští dny se nedají odhadnout, že?   

Vysocí představitelé iránských revolučních gard navštěvují Libanon pravidelně. Setkávají se s představiteli Hizballáhu, Hamásu a Islámského Jihádu, kde podle informací médií koordinují společný postup proti Izraeli. Hizballáh díky svému politickému a vojenskému vlivu v Libanonu a celém regionu má klíče od řešení vnitropolitické krize v zemi. V tuto chvíli jde zejména o volbu příštího prezidenta a následné jmenování vlády. Zatím se zdá, že ve válce Izraele s Hamasem se zdržuje otevřené konfrontace. Ale situace se mění každým dnem.