Hlavní obsah

Na Bulovce to dál vře. Lékaři z ARO se domáhají řešení, nemocnice přizvala mediátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize na anesteziologii ve Fakultní nemocnici Bulovka podle lékařů trvá. Odmítají, že by se vnitřní rozepře vyřešily tím, že se kritizovaný primář dočasně vzdal funkce. Na oddělení, kam sváží záchranky v Praze velké množství pacientů, údajně zavládl chaos. Lékaři žádají, aby vedení začalo situaci skutečně řešit. Podle vedení Bulovky jde o protest jen části lékařů. S vnitřní komunikací mají pomoci mediátoři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní vjezd do Nemocnice Na Bulovce

Článek

„Žádáme závaznou dohodu s řešením krizové situace našeho oddělení, nyní již čtvrtý týden,“ vyzval kolektiv lékařů ARO v prohlášení adresovaném i ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

Vedení nemocnice podle nich krizi na oddělení neřeší a nemá žádný plán.

„Protože ani mediální výstupy pana ředitele Kvačka, ani fakt, že se jeden z našeho kolektivu obrátil proti nám, nezměnily nic na našem původním postoji, ocitli jsme se v pondělí 2. 10. v poledne v absurdní situaci. Na pracovišti nastal naprostý chaos,“ tvrdí lékaři s odkazem na to, že původně kritizovaný primář Josef Škola přerušil výkon funkce a nahradil ho dočasně jeden z lékařů na oddělení.

V kauze zakázek nemocnice Bulovka padly podmínky. Soud schválil dohody o vině a trestu

Krimi

„Tento krok byl následně oficiálními komunikačními kanály nemocnice prezentován jako ukončení celého sporu. Toto absolutně rozporujeme,“ dodali lékaři.

Podle vedení Bulovky neodráží prohlášení postoj všech anesteziologů na oddělení. Zástupci ministerstva zdravotnictví se podle mluvčího Ondřeje Jakoba zúčastnili už několika jednání s vedením nemocnice, lékaři, jejich právníky i odbory.

„Ministerstvo zdravotnictví situaci podrobně sleduje a řeší ji. Péče o pacienty je v současné době zajištěna. Nalezení akceptovatelného řešení očekáváme v nejbližší době,“ uvedl Jakob.

„Vnímáme, že spor vyeskaloval do poměrně nepříjemných rozměrů. Rozhodli jsme se proto řešit tuto situaci formou mediace za účasti profesionálních mediátorů tak, aby byl správně nastaven funkční interní dialog mezi lékaři ARO a vedením nemocnice, obě strany byly spokojeny s konečným řešením a celá situace se nedotýkala pacientů,“ sdělila redakci mluvčí Eva Stolejda Libigerová.

Nemocnice podle ní usiluje o to, aby zůstala péče o pacienty zachována.

Spouštěčem výměna primáře

Spor začal tím, že se ředitel Bulovky Jan Kvaček rozhodl v létě vyměnit primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení Jakuba Balu, který podle lékařů úspěšně oddělení rozvíjel. To v rozhovorech pro média Kvaček odmítl s tím, že byl s jeho přístupem k plnění některých úkolů nespokojen. Jako ředitel zodpovídá za chod nemocnice a má na výměnu primáře právo. Lékaři si podle něj nemohou určovat, kdo se stane vedoucím pracovníkem.

Nový zákoník platí, 24hodinové směny lékařům nemocnice ale zatím nechávají

Domácí

Na místo Baly byl komisí vybrán lékař Josef Škola, který předtím působil v ústecké nemocnici. S tím lékaři nesouhlasí, způsob výběru byl podle nich netransparentní, měli výhrady k morálnímu kreditu Školy a obavy z rozkladu oddělení pod jeho vedením, což by ohrozilo i péči.

Na protest daly údajně desítky z nich výpověď z přesčasové práce. Dopad by to mělo na zajištění plného provozu. Vedení nemocnice proto vyhlásilo nepřetržitý provoz. Kvaček také oznámil, že má domluvenou desítku externích lékařů, kteří v případě potřeby vypomohou.

Podle lékařů se ale nic nezměnilo, i když od minulého pondělí přesčasy už sloužit neměli, vykrývají je dál, pacienty prý nemají komu předat. Část z nich ale kvůli stupňujícímu se nátlaku vedení od pondělí přestává na protest přesčasy skutečně sloužit.

Mladí lékaři vypovídají dohody, v prosinci nebudou dělat přesčasy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám