Královnu bylin používejte dřív, než přijde nemoc, říká Helena Neumannová z Levandulového údolí

Když jsme s Helenou domlouvaly náš rozhovor, napsala mi: Mikrobiom, mozek a neurony a neurotransmitery, jak ukázaly poslední revoluční studie medicíny 21. století, hrají v našem zdraví nejpodstatnější roli. Ne GEN ani DNA, ale to, jak se staráme o své tělo, mysl a duši. Pojďme se na to společně podívat trochu blíže.

Můžu se na úvod zeptat, o jakých konkrétních revolučních studiích jste mluvila?

Samozřejmě a moc ráda, protože naše česká země v těchto studiích hraje významnou roli, vzhledem k tomu, že nám tady v Chodouni na minerálních mořích pod posvátnou horou Plešivec roste světově unikátní bylina Levandule Chodouňská, která podle vědecky podloženého výzkumu obsahuje výjimečné biodynamické látky podporující růst a regeneraci právě neuronů, neurotransmiterů a synapsí:).

Začalo to v týmu Candance B. Pert, vynikající americké vědkyně, jejíž vědecká skupina v roce 1984 objevila neuropeptidy a jejich význam v lidském těle, mysli i duši. Právě tato akademička se nebála pánům vědcům říci, chcete-li hmatatelně uchopit duši, jsou to právě neurotransmitery, které neuropetid a neuron tvoří. 

Mimochodem na její výzkum později navázal s neuropeptidy i náš pan profesor Holý, jehož česko-americký tým vynalezl lék pro řešení viru HIV- způsobující onemocnění AIDS.

Co se dělo dál?

Později se na epigenetiku, tedy to, jak se staráme o své tělo, mysl i duši a celkově vliv a způsob života, jaký vedeme, vrhl vědec a lékař Bruce Lipton. A pravděpodobně jeho usilovná práce přesvědčila prestižní univerzity světa: jako jsou Pensylvánská univerzita v USA, Univerzita v Izraeli, Oxford university v Británii. 

Týmy  severských zemích, především Finsku, Švédsku ale i Dánsku, potvrdily, že se medicína se svou důležitostí DNA a genomu mýlila. Nádherně tyto výzkumy doplnil také Dr. Thomas R. Verny, autor mnoha publikací, výzkumů a poznatků, který shrnul nejnovější objevy vědců v oblasti fyziologie, genetiky a kvantové fyziky, tedy nejen medicíny a podpořil tak význam epigenetiky v našem životě.

Představíte čtenářům Levandulové údolí? Kde ho najdeme a proč zrovna toto voňavé téma?

U nás to právě vůbec není jen o vůni. Ta je až na posledním místě. Naše BIO Levandule Chodouňská má vysoký obsah přírodních BIO antioxidantů, antibiotik, antivirotik, antidepresiv a flavonoidů, tedy účinných látek potvrzených vědeckým výzkumem.

Může používat značku GEO, protože leží na vápencových mořích Barrandien geoparku.

Levandulové údolí

Vidím, že nenecháváte při pěstování levandule nic náhodě…

Nelíbí se nám, když firmy tvrdí, že prodávají zdraví s bylinkami, které vyrostly na nečisté půdě, s chemií, pesticidy, antibiotiky a hormony uvnitř byliny.

V takovém případě nemůžeme hovořit o léčivé bylině, ale kupujete květinu. 

Ta vám často může uškodit, ne přinést pomoc. Přeci i selským rozumem lze pochopit, že když v rostlině nacházíme příměsi, které do půdy nepatří, tedy bylina není BIO certifikovaná, nemůže rozhodně léčit.

Možná vůní a pohledem na tu krásu. To ano. Nálev, čaj, tinkturu, mast, pastu, extrakt nebo obklad, bychom  z ní ale rozhodně neměli užívat. Pak přijíždí lidé a nebo dokonce to tvrdí některé slovníky bylin, že ta nebo ona bylina způsobuje alergii. A přitom je to nesmysl. Ano, některé byliny mohou způsobit alergii, ale většina, je-li pěstovaná bez chemie, nikoliv!

V čem pracujete v Chodouni jinak?

Když jsme sázeli BIO Levanduli Chodouňskou a navázali na tradici našich předků, protože ji Keltové přinesli na vápencová moře v Barrandien geoparku při stěhování národů již v 10. století před naším letopočtem, neváhali jsme ani na minutu a věděli i přes potřebnou obrovskou dřinu a energii, že bude čistá, plná živelné síly z přírody a minerálů z vápencových podloží pod posvátnou horou Plešivec, přes kopec s horami Kotýz a Svatý Jan pod Skalou, mezi hrady Točník, Žebrák, Karlštejn a Křivoklát, u Koněpruských jeskyní a lomu Amerika. 

S láskou pečujeme o hosty, kteří přijíždějí ochutnat zdraví z BIO Levandule Chodouňské a okolních farem v naší restauraci, pro radu, jak zvládat tuto šílenou dobu a relaxovat, získat novou energii a vitalitu z našich skvělých a unikátních produktů s BIO flavonoidy, molekulami života.  

Je tu u nás mile a krásně. Po čase stráveném v našich polích, zahradách, sadu nebo EKO hale odjíždíte nabití energií stejně jako z lázní. Krajina čisté přírody léčí, nezapomeňte.

Levandule Chodouňské

Jakou roli v péči o tělo, mysl a duši hraje levandule? Jaké účinky má?

Ó, to bychom tady byli do rána:) Ale samozřejmě nejpodstatnější, proč je nazývána královnou bylin, je právě ten fakt, že dokáže komplexně zregenerovat a zhojit nervovou soustavu a trávicí systém. 

Takže mikrobiom, mozek, nervy, srdce: základní kameny našeho bytí a fungování. Tím jsem v podstatě prozradila, v čem spočívá její prvenství: ať řešíte rakovinu, Parkinsona, tenisový loket, slepé střevo nebo depresi či vyčerpání, vždy musíte v prvé řadě vyřešit nervovou soustavu, naši střechu fungování lidského těla. 

Hned poté je potřeba dát do kupy druhý mozek: mikrobiom, kde se tvoří nejen imunita, ale také hormony pro kognitivní funkce, ty nejdůležitější, dopamin a hormon štěstí serotonin. 

Co dalšího je potřeba?

K tomu, abyste dobře dýchali, aby fungoval kardiovaskulární systém, pohybový aparát, limbický systém, hormonální systém, prostě vše, co tvoří lidskou schránku a mysl a duši,  potřebujete mít funkční neurony a základní buňky jednotlivých orgánů.

Dříve se všichni vrhli na doporučování probiotik pro funkční mikrobiom. Ale ta na to sama nestačí. LIdé se ládovali probiotiky a divili se, že jim stejně selhává imunita nebo nefunguje právě zdravá strava a trávicí ústrojí. 

Nehubnou, případně se jim nelepší diabetes, atd. Ale ono to bez flavonoidů, přírodních antidepresiv a funkčních antioxidantů prostě nepůjde. Naše Levandule Chodouňská má právě unikátní obsah těchto významných léčivých látek a kromě toho i přírodních antibiotik a antiseptik. 

Opíráte se o znalosti celého týmu od lékařů po balneology. Jak konkrétně v Levandulovém údolí pracujete a na čem?

Nejvýznamnější roli hrají naše zkušenosti, v mnoha případech členů našeho týmu více jak dvacetileté:) 

Začnu dámami týmu Doc. Heleny Čížkové a Dr. Ivety Horsákové nebo týmu Doc. Ing. Petra Kaštánka, PhDr., se kterým souzním, protože Petr se věnuje tradičním slovanským bylinám více jak 20 let stejně jako já. 

Naším hlavním kolegou v oblasti balneologie je MUDr. Vláďa Wurm z Karlových Varů, se kterým spolupracujeme i ve Františkových lázních, jeho práce sahá i do Luhačovic, Třeboně a dalších lázeňských domů díky týmům, které vede a vzdělává v tradičním českém lázeňství.

Výjimečné výsledky ale máme potvrzené také s prim. MUDr. Miladou Sárovou a jejím partnerem Doc. Kolískem v Karlových Varech, kde hledáme společně výsledky kombinace našich produktů s minerální Karlovarskou vodou a celostní péčí funkční medicíny. 

Milada Sárová byla jako jediná lékařka v ČR oceněna za světový přínos balneologii a reprezentaci ČR ve světové balneologii. 

Milena Krčálová, šéfka výroby Levandulového údolí, je bývalou vedoucí sestrou ARO v Nemocnici Na Homolce, kde zachraňovala lidské životy 15 let, než převzala vedení vývoje s BIO Levandulí Chodouňskou. 

Helena Neumannová, MBA, pediatrická sestra, získala unikátní  příležitost studovat naturopatii ve Venezuele, kde žila v Amazonii mezi léčiteli před 25 lety. Bylinám včetně tradic a zvyků ve slovanském kalendáři  se věnuje 30 let.

Helena je autorkou dvou patentů v oblasti přírodní medicíny s využitím biodynamických látek při synapsi přes náš největší orgán kůži. A to s Levandulovou náplastí, která je zároveň obkladem a Levandulovou vodou pro řešení a prevenci zubařských výkonů a zubní péče, na které spolupracuje s MUDr. Sabinou Moravcovou a její klinikou Aldente. 

Helena je velká patriotka a moc si přeje, aby se znovu česká věda a naturopatie, přírodní medicína, dostaly do světové špičky, protože, jak říká, vždy tam před komunismem a Hitlerem byla. 

Jaké produkty a služby návštěvníkům nabízíte? 

Každý víkend realizujeme naučnou stezku všemi smysly, kde objevíte znovu naše tradice a zvyky z českého kalendáře na našich naučných stezkách. Mensa stezku nabízíme jako prevenci demence, Alzheimera a Parkinsona či roztroušené sklerózy. 

V obchodě pracují vždy naši terapeuti, kteří vám s láskou a odbornou péčí pomohou s vašimi strarostmi, nemocemi a léčením přírodní cestou a se zdravou výživou, kterou vyrábíme. 

V jednotlivých domech máme terapie a procedury nejen s naší unikátní bylinou. 

  • SPA domek nabízí masáže a koupele. 
  • Bylinná chýše pak obklady a detoxikační kúry i apiterapii.
  • Aromadomek aromaterapii a epigenetickou analýzu s Helenou Neumannovou, kde máme vynikající výsledky především s chronickými onemocněními: Depresemi, úzkostmi, nespavostí nebo celkovým vyčerpáním. 
  • V lázních pro děti Alenky v říši divů děláme procedury dětem. 
  • V tančírně najdete stálou výstavu o bylinkách a relaxační zónu s lehátky a dekami a pohledem do bio levandulových polí, music terapií léčivými hudebními nástroji.

Dýcháte brdský vzduch z krajiny na hranici chráněné CHKO Brdy, Český kras a Křivoklátsko.

tančírna v Levandulovém údolí

Váš areál má celoroční provoz. Ale hádám, že něco jiného uvidíme na jaře, v létě a třeba teď na podzim. Jak to je?

Přesně tak. Na jaře a na podzim jsme přímo probouzejícím a povzbudivým areálem, kdy naši hosté a návštěvníci vychutnávají živelnou sílu minerálních moří a BIO levandulových polí především u BIO čajů, Levandulového svařáku nebo virgin punče, u svíček, kamen a příjemné léčivé hudby s pohledem na krajinu kolem. 

Pak vyrazí na stezky a procházku a pobaví se. 

V případě, že se jedná o ubytované klienty a klienty procedur, dostává se jim skutečně míru a klidu v duši, protože údolí patří v těchto obdobích především lidem , kteří potřebují opravdu načerpat sílu a klid a mír pro duši, mysl i tělo. Nechtějí davy lidí a hluk nebo světelný smog. 

A co zima?

Zima je nejkrásnější. Advent a posvícení v Levandulovém údolí nabízí nejen originální zábavu s našimi krásnými příběhy a pohanskými zvyky a tradicemi v kvízech a hrách, které jsme připravili. Jsou tu i lucerny, svíčky, praskání dřeva v kamnech, výborné a skutečné pokrmy a nápoje, které mnohdy léčí. 

Nádherné dílny, které nemusíte dopředu objednávat, a samozřejmě dárky, které jsou nejcennější. Dávají smysl a skutečně léčí bez vedlejších nežádoucích účinků a závislostí.

dárky z Levandulového údolí

Co nám tedy na Vánoce nabízíte? Třeba za dárky?

I na tu vůni na Vánoce dojde:) Náš bio esenciální olej z Levandule Chodouňské i přes výjimečné výsledky léčby pro Čechy stojí méně než obyčejné ne BIO oleje na trhu. Chceme pomáhat primárně našim lidem. 

A přímou aromaterapii  na kůži přes váš největší orgán můžete skutečně dělat pouze a jen s bio certifikovaným olejíčkem. To se ale pak dějou věci:)

A léto?

Léto je jasné. Od 1. května jsme BIO Pampeliškovým údolím, to je u nás skutečně žlutá veselá nálada a léčíme bio pampeliškovým mojitem, proseccem nebo domácími ledovými čaji a limonádou. 

A od 1. června už jezdí i ti, kteří chtějí pěkné selfie s levandulí 🙂 A my se jich trochu bojíme 🙂 

Ale nakonec i tihle návštěvníci vyzkouší světové unikum a pak jsou překvapeni, že spí po mnoha letech, nebo že jsme doslova obrátili jejich život naruby, protože jsme jim pomohli najít samotné sebe, napít se ze svého pramene, jak říká prof. Anna Hogenová. Najednou zjišťují, že léta aplikovali antidepresiva a stejně jim nepomohla. Nebo řešili atopický ekzém kortikoidy a jenom jim uškodily.

Nebo drží diety, což vy znáte a řešíte odborně s tisíci klienty, a nedaří se. A vždy skončíme u té CNS. Neurony, neurotransmitery, synapse. Když si tělo nepovídá a nespolupracuje, nedokážete vyléčit nebo vyřešit nic.   

Vraťme se ještě k té zimě. Jak taková návštěva u vás probíhá?

Zima trvá zhruba od konce října do Velikonoc: V Levandulovém údolí nastává mír a živelná síla Bio Levandule Chodouňské a minerálních moří, na kterých se nacházíme, se projevuje neskutečnou energií, kterou si lidé od nás odváží. To musíte zažít. Těžko popisovat. 

A co je prima, jezdí k nám čím dál tím zajímavější a chytřejší a tvůrčí komunita lidí, takže se i ti samotáři na cestě svým životem mohou potkat třeba na stanovišti, kde řešíte hádanku: Co předali hospodáři na počest ukončení sklizně dožínkové……? Nebo dotkněte se dožínek: a hádáte naslepo obilí a plody našich luk, hájů a lesů daného měsíce.

Pak se stává, že se u nás můžete i potkat s novou láskou, přáteli či zjistíte, že ne všichni sedí o víkendu u Netflixu nebo nakupují nesmyslný šestý doplněk do bytu z IKEA, který vůbec nepotřebují. Že žijí své životy v souladu s přírodou.

Chytře a aktivně odpočívají a vyhledávají skutečné jídlo a pití. I když nám doba moc nedopřává. 

Jak náročné je vůbec pěstování levandule? Jaká úskalí s sebou nese?

Nejde ani tak o pěstování, jako spíše o to najít skutečnou Levanduli lékařskou, původní odrůdu Angustifolia Munstead.

Většinou totiž zahradnictví prodávají Lavandin, hybrid. Je méně náročný na pěstování. 

Vysoký, hezký a voňavý. Jenom naprosto nevhodný k užití vnitřnímu i na kůži. A zcela jistě neléčí. Pak, když už Levanduli lékařskou získáte, potřebuje nepropustnou půdu. Písek, vápenec, jíl…. Rozhodně vám uhyne v černozemi či hnědozemi.  Zkrátka měkké půdě, vhodné třeba pro ovoce a zeleninu. 

Doporučujete z levandule i vařit nebo péct? Pokud ano, prozradíte konkrétní recepty?

BIO Levanduli lékařskou rozhodně pečte, vařte, macerujte, nakládejte. Asi nejlepší je BIO Levandulový sirup, ze kterého si pak můžete míchat bio drinky k léčbě i radosti. 

My z něj poté připravujeme bio levandulové mojito, prosecco, domácí limonády, ledové čaje, svařák, punč nebo vaječný koňak. I hezkou cestou, když jde o poctivé a kvalitní suroviny, může probíhat vysoká péče o naše zdraví. 

Receptů je plný náš web levanduloveudoli.cz nebo i internet:)

Kdybychom si měli o levanduli pamatovat jednu jedinou věc, co by to bylo a proč?

Královnu bylin používejte hlavně v prevenci, protože když už přijde roztroušená skleróza, rakovina nebo Alzheimer, chronický zánět nebo ošklivý ekzém, diabetes, často se člověk vyleká natolik, že nedokáže najít odvahu a víru, že to půjde bez farmako mafie, léčiv, které plní televizní reklamy, časopisy, noviny a kongresy, protože vydělávají na neznalosti a posléze lobbingu.

A to je velká škoda, protože k nám pak přichází lidské trosky, často obyčejní feťáci, protože lidé na 5 lécích a více nejsou nic jiného. 

A to jde potom daleko hůře, bolavěji a pomaleji. I když to jde. 

Myslím, že se shodneme s vaší nádhernou platformou Bezhladoveni.cz, že stále platí již tisíce let prověřené Hippokratovo moudro: 

Jez, aby jídlo bylo tvým lékem, aby později nebyl lék tvým jídlem.

A stále více bohužel platí u mnoha kolegů. K tomu řekl trefnou pravdu francouzský spisovatel a filozof Voltaire: 

Lékaři předepisují léky, o nichž toho málo vědí, proti nemocem, o nichž vědí ještě méně, lidem, o jejichž stavu nevědí vůbec nic.

Heleno, děkujeme za skvělé povídání a zamyšlení. Ať vám Levandule Chodouňská roste a s ní i pěkná řádka spokojených klientů.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.